Megjelent a Vigilia júliusi száma

Kultúra – 2018. július 8., vasárnap | 13:00

A Vigilia ez évi hetedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Te Deum, 1948 című vezércikkében Lukács László főszerkesztő az egyházi iskolák hetven évvel ezelőtti államosításáról emlékezik meg, és hangsúlyozza: „Négy évtizedes bénultság után immár csaknem három évtizede újra elkezdhették munkájukat az egyházi iskolák. Ahogy a megszüntetést, úgy az újrakezdést is számos konfliktus terhelte. Az egyházi iskolák mára természetes részei lettek a közoktatásnak. Nekik is szembe kell azonban nézniük a világunkat alapjaiban megrendítő folyamatokkal. Ellenállóvá is kell tenniük a diákokat olyan alattomosan romboló folyamatokkal szemben, amelyek szinte észrevétlenül átjárják a társadalmat, és elsorvasztják a »nagyobb igazságosság« iránti érzéket.”

A Zarándokúton című tematikus összeállításban Puskás Attila: Úton lenni zarándokként, Mezei Balázs: Quo vadis? és Rosner Zsolt: A katolikus zarándok-hagyomány című tanulmányát olvashatjuk. A Mai meditációk rovatban Székely János: Átutazóban vagyunk ezen a világon, az Egyház a világban rovatban pedig zarándokok személyes hangvételű írásai szerepelnek. A Vigilia beszélgetése rovatba Lázár Kovács Ákos készített a témához kapcsolódó interjút Máté-Tóth Andrással.

A lap szépirodalmi részében Báthori Csaba, Véssey Miklós, Méhes Károly, Halmai Tamás, Tompa Zsófia és Tóth Krisztina versei, Farkas Judit: Talpalávaló című novellája és Hargittay Emil: Az egyetemalapító Pázmány hétköznapjai című tanulmánya olvasható. A Múltunk és jelenünk rovatban Rónay László Ferences arcélek címmel emlékezik meg az életében meghatározó szerepet játszó ferences atyákról, a Napjaink rovatban pedig Rigó Bálint ír egy egyedülálló kezdeményezésről, a Bernben 2014 decemberében megnyílt Vallások Házáról, ahol aleviták, buddhisták, hinduk, keresztények és muszlimok imádkoznak nap mint egy fedél alatt, de a bahái, szikh és zsidó közösségek is rendszeres résztvevői a közös programoknak.

A Kritika rovatban Molnár Illés elemzi Schein Gábor: Üdvözlet a kontinens belsejéből című verseskötetét, a Szemle rovatban pedig Vassányi Miklós: Hitvalló Szent Maximos teológiája; Martin Werlen: Hová jutnánk? Prédikáció helyett megtérés és Fókuszban. Egyházprovokációk, Darvasi László/Szív Ernő: Az irodalom ellenségei, valamint A bilincs a szabadság legyen. Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezése 1948–1997 című könyvekről találunk recenziókat.

Vigilia Szerkesztőség / Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria