Megjelent a Vigilia novemberi száma

Kultúra – 2018. november 11., vasárnap | 16:00

A Vigilia ez évi tizenegyedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

„Ha a Vigilia neve szóba kerül, Sík Sándor mellett mindenkinek Rónay György jut az eszébe. Pedig még náluk is szervesebben, bár talán kevésbé látványosan összenőtt a folyóirattal fia, Rónay László. Életének nyolcvanegy esztendejéből hatvanhárom évig jelentek meg itt az írásai, és évtizedeken át a lap »belső titkos tanácsosa«, legtermékenyebb szerzője és leghűségesebb munkatársa lett” – írja Rónay Lászlót búcsúztató vezércikkében Lukács László főszerkesztő. Az In memoriam Rónay László című összeállításban Horváth Réka, Pomogáts Béla, Kenyeres Zoltán, Szörényi László és Sipos Lajos emlékezik a közelmúltban elhunyt irodalomtörténészre.

A papképzésről című tematikus összeállításban Takács Gábor: Reformklérus. A klerikus személyéről és hivataláról alkotott kép változása a 18. század második felében, Nagy Mihály Zoltán: Márton Áron a papi ideálról az 1940-es években és Törő András: A papi hivatás ajándéka. Gondolatok az új Ratio Fundamentalisról című tanulmányait olvashatjuk. A témához kapcsolódóan Lukács László készített interjút Blanckenstein Miklóssal A Vigilia beszélgetése rovatba. Az Egyház a világban rovat Baán István: Papi eszmény és papképzés az ortodox egyházban, a Mai meditációk pedig Thorday Attila: Elmélkedés a hivatás mibenlétéről című írását közli.

A lap szépirodalmi részében Vasadi Péter hagyatékból előkerült két költeménye, Lackfi János, Falcsik Mari, Fecske Csaba, Czigány György és Makai Péter versei, Ménes Attila rövidprózái, valamint Halmai Tamás: Versvilágok című esszéje szerepel.

A Kritika rovatban Komálovics Zoltán ír Vasadi Péter: A kórus kitart című posztumusz kötetéről. A Szemle rovatban Rónay László: Közelítések Szabó Dezsőhöz, Kiss Szemán Róbert: „Támaszkodva támasz nélkül…” A katolikus irodalom közép-európai alakváltozatai, Palamasz Szent Gergely: A szentül élő hészükhaszták védelmében, Róna Tamás – Mezei Mónika (szerk.): A magyarországi zsidóság története, Kondor Attila: A figyelem útjai, valamint a DOCAT. Mit kell tennünk? A Katolikus Egyház társadalmi tanítása című kiadványokról olvashatunk recenziókat.

Vigilia Szerkesztőség / Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria