Megjelent a Vigilia októberi száma

Kultúra – 2018. október 7., vasárnap | 18:35

A Vigilia ez évi tizedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

„Az utóbbi hetekben (ál)hírek és találgatások reflektorfényébe került a katolikus egyház. A pedofil vétségeket megfogalmazó vádak – akár igazak, akár alaptalanok – sokakat megbotránkoztatnak, de kételyeket ébreszthetnek a hívőkben is” – írja a Bűnösök szent egyháza című vezércikkében Lukács László főszerkesztő, majd rámutat: „A fiatalok ellen elkövetett vétségek főleg XVI. Benedek idejében kaptak nagyobb nyilvánosságot. A pápa szava elgondolkodtató: »Az egyházat nem kívülről, az ellenségei felől éri a legnagyobb üldöztetés, hanem belülről keletkezik, az egyházon belüli bűnökből; az egyháznak ezért mélységesen szüksége van arra, hogy bűnbánatot tanuljon, megtisztuljon, és megtanulja a megbocsátást.« Ami napjainkban számos gyanúra, akár botránkozásra ad alkalmat, azt remélhetőleg ismét követi a megtisztulás, ha őszintén szembenézünk vele.”

A folyóirat ezúttal nem tematikus összeállítást közöl, de egymáshoz mégis kapcsolódó írásokat. Kép és szó című tanulmányában Bacsó Béla az allegorikus művek értelmezéséről ír, Lázár Kovács Ákos A másikkal megoszthatatlan kép címmel szó és kép, kép és vizuális kommunikáció, illetve a vizuális kommunikáció és a szaktudományok viszonyát taglalja, Janez Ferkolj pedig A remény teológiáját elemzi Charles Péguy költészetében.

A lap szépirodalmi részében Emily Dickinson, Áfra János, Máriáss Anna, Mohai V. Lajos és Molnár Krisztina Rita verseit, Vörös Anna és Patak Márta prózáját, valamint Borsodi Henrietta: „Isten csendjében és tartózkodásában”. Az Eucharisztia Pilinszky János műveiben című tanulmányát olvashatjuk.

A Vigilia beszélgetése rovatba Görföl Tibor készített interjút Heidl Györggyel és Varga Ferenccel. A Mai meditációkban Lukács János: Imádság és Jézus neve a jezsuita hagyományban című tanulmánya, a Szép/Művészet rovatban pedig Kovács Péter: Schaár Erzsébetről szóló írása szerepel.

A Kritika rovatban Béres Tamás ír Ulrich Wilckens és Walter Kasper: Felhívás az ökumenére. Utak a keresztények egysége felé című könyvéről, Gárdonyi Máté pedig a Teológia és történettudomány. Antológia az egyháztörténet-írás elméleti kérdéseiről című kiadványt ismerteti.

A Szemle rovatban Márai Sándor utolsó naplójáról, Szilasi László: Luther kutyái, Áfra János: Rítus, Molnár Krisztina Rita: Levél egy fjord partjáról, Mohai V. Lajos: Rózsa utca, retrospektív és Rowan Williams: Tanítványként az úton. A keresztény élet esszenciájáról című könyveiről olvashatunk recenziókat.

Vigilia Szerkesztőség / Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria