Megújulva, megmaradva – Megtartották az Egyházi Könyvtárak Egyesülése éves találkozóját

2018. június 29. péntek, 15:38

Az Egyházi Könyvtárak Egyesülése (EKE) június 25. és 27. között Nyíregyházán tartotta éves összejövetelét. A találkozó házigazdája idén a nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola és könyvtára volt.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A jövőre már huszonöt éves egyesület ökumenikus szellemiségű szakmai-lelki szervezet, mely a magyarországi egyházi-felekezeti könyvtárakat fogja össze.

Az éves rendezvény szokásos programja közgyűlés, szakmai konferencia, szakmai délelőtt, kirándulás, a helyi nevezetességek, intézmények megtekintése, de nem maradhat el a lelki program, az ökumenikus ima sem, melyet idén a Szent Efrém Kórus koncertje gazdagított.

A közgyűlés elején Véghseő Tamás, a főiskola rektora köszöntője, és a szokásos, az egyesület munkájára Isten áldását kérő ima után az elnök, Ásványi Ilona üdvözölte a résztvevőket. Először legfontosabb programpontként az elnök, a titkár és a kamarás, valamint a felügyelőbizottság éves beszámolója következett, majd az egyesületet vagy annak tagjait érintő intézményi és személyi változásokról esett szó. Az egyesülés tiszteletbeli tagjává fogadta Szabó Irént, a Sárospataki Római Katolikus Gyűjtemény korábbi vezetőjét, és pártoló taggá Fogarassy Zoltánt, a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziuma könyvtárosát. Az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy 2019-ben már 25 éves lesz az egyesület, és bejelentette, hogy a következő találkozó helyszíne Esztergom lesz.

A közgyűlés után helyi gyűjteménylátogatások következtek, majd a Szent Efrém Kórus – ahogy Bubnó Tamás, a kórus vezetője nevezte – „hangáhítatára” gyűltek össze a résztvevők a Szent Miklós-székesegyházban.

Kötetlen együttlétre is lehetőség nyílt a koncertet követő fogadáson, melyen Kocsis Fülöp érsek-metropolita és Szocska A. Ábel püspök is köszöntötte a vendégeket házigazdaként a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán.

A második napon kezdődött a Megújulva – megmaradva című konferencia, ahol a könyvtárosszakma jeles képviselői adtak elő. Délután az egyházi könyvtárosok kirándulást tettek Máriapócs, Nyírbátor, Tákos és Csaroda útvonalon.

A harmadik nap ismét imával indult; ezt követően a szakmai program az egyházi gyűjtemények modern kihívásainak megvitatásával folytatódott.

Ásványi Ilona elnök egy népi imádsággal zárta az egyházi könyvtárosok éves összejövetelét: „Uram, adjad, hogy rövid életem minden napja nékem nevezetes és drága legyen. Adj kedvet, bátorságot és erőt, hogy mindennap valami hasznosat és jót cselekedjek, hogy ne vesszen örökségemből egy nap sem. … Adjad, hogy nyelvem az igazságot mondja és védje, adj reménységet és alázatosságot, hogy a véghezvinni valókat végezhessem…”

Többen maradtak még Nyíregyházán a délutáni templomlátogatásra, melynek keretében a református, a görögkatolikus, az evangélikus és a római katolikus templomot, valamint a zsinagógát keresték fel a vendégek.

* * * 

Az egyházi könyvtárak egy sajátos könyvtárcsoportot alkotnak a magyarországi könyvtári rendszerben. Mint az egyik legősibb könyvtártípus, melynek gyűjteménye a nemzeti kulturális vagyon része, megkerülhetetlenek, ha könyvtárról beszélünk. Az 1950-es évektől kezdve az 1990-es évekig azonban ezek a könyvtárak zárt vagy korlátozottan nyilvános könyvtárként, de inkább könyvraktárként működtek. A rendszerváltozást követően az egyházi könyvtáraknak egy új, megváltozott gazdasági, társadalmi, politikai, illetve technikai szempontból rohamosan fejlődő környezetben kellett megtalálniuk helyüket, szerepüket, feladatukat.

A rendszerváltozás után különös tapasztalat volt, hogy hiába alkotják az egyik legősibb könyvtári csoportot, az egyházi könyvtárak története, különösen a 20. századi sorsa még a szakmabeliek számára sem igazán ismert. A díszes teremkönyvtárral bíró intézményeket ugyan sokan felkeresték turistaként, de hogy ezek egyféle szakkönyvtárként és nem múzeumként is működnek, szinte fel sem merült. A szakmabeliek megmagyarázhatatlan, inkább a muzeális gyűjteménynek köszönhető tisztelettel vagy az ismeretlen, titokzatosnak vélt intézménynek kijáró bizalmatlansággal méregették őket.

Napjainkra az egyházi könyvtárak megbecsültek lettek az állami döntéshozó intézmények és a könyvtárosszakma előtt, de folyamatosan dolgozniuk kell azon, hogy szemléletükben megújuljanak, és lépést tudjanak tartani a 21. századi szakmai technikai kihívások és követelmények közepette. Mindebben nagy szerepe volt és van az 1994-ben alakult Egyházi Könyvtárak Egyesülésének, amely ökumenikus szellemben összefogta és a mai napig képviseli a magyar egyházi és felekezeti könyvtárakat.

Forrás: Egyházi Könyvtárak Egyesülése

Fotó: Polyákné Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink - olvasta már?
panama-nap-interju-gabor-miklossal
Panama-napot szerveznek Budapesten az IVT jegyében – Interjú Gábor Miklóssal

A közép-amerikai Panamavárosban holnap elkezdődik az ifjúsági világtalálkozó (IVT). Ennek jegyében „Panama-napot” szerveznek a magyar fiatalok számára Budapesten január 26-án. Az előkészületekről és a programokról Gábor Miklóst, az MKPK Ifjúsági Bizottságának irodavezetőjét kérdeztük.

2019. január 21. hétfő
magyar-viceposztulatort-neveztek-ki-zita-kiralyne-boldoggaavatasi-ugyeben
Magyar viceposztulátort neveztek ki Zita királyné boldoggáavatási ügyében

Az egyházmegyei szakasz posztulátora, Alexander Leonhardt, a strasbourgi érsekség papja Nagy Norbert teológust kérte fel, hogy legyen a boldoggá avatás magyar vonatkozású ügyeinek támogatója viceposztulátori minőségben.

2019. január 21. hétfő
Seregély István: Útravaló – 2019. január 22.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 22.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 22.

Mai evangélium – 2019. január 22.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 2,23-28

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle