Művészeti versenyt hirdetnek Choli Daróczi József emlékére

Kultúra – 2019. február 27., szerda | 13:58

A debreceni Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium pályázatot hirdet 8 és 17 év közötti fiatalok számára. A versenyen a tavaly elhunyt cigány költő, népművelő, Choli Daróczi József egy-egy művét kell feldolgozni valamelyik művészeti ágban.

„Amennyiben érzed magadban a tehetséget, dolgozd fel a költő egy művét, és jelentkezz! Zenésítsd meg, szavald el vagy jelenítsd meg rajz formájában. A pályaműveket elismert szakemberekből álló zsűri értékeli” – áll a pályázati felhívásban.

Az egyes kategóriák helyezettjei értékes jutalomban részesülnek.

A jelentkezés és a rajzok beküldési határideje: március 25. A jelentkezési lapokat és a rajzokat/grafikákat postai úton várják a 4025 Debrecen Petőfi tér 9. címre. A borítékon kérik feltüntetni: „Choli Daróczi József emlékverseny”.

A megmérettetésre a Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégiumban (4025 Debrecen, Petőfi tér 9.) kerül sor április 11-én.

Kérdés esetén a szentmiklosromaszakkoli@gmail.com e-mail-címen és a 06-30/868-8574-es telefonszámon lehet érdeklődni.

Choli Daróczi József író, költő, műfordító, pedagógus, népművelő 2018. május 12-én hunyt el. A magyarországi cigány közélet egyik ismert alakja 1939. május 26-án született a Hajdú-Bihar megyei Bedőn. Főiskolai tanulmányait a Budapesti Tanítóképző Főiskolán végezte 1972–75 között. Számos publikációja, verse jelent meg cigány és magyar nyelven egyaránt. Írt cigány–magyar kisszótárt és lovári nyelvkönyvet is. Elsőként fordította le az Újszövetséget cigány nyelvre.

A nép tanítója volt, megszámlálhatatlan ifjúsági és gyermektáborban, valamint tanodákban, szakkollégiumokban, főiskolákon és egyetemeken oktatta a romákat és a nem romákat a cigányság történelméről, kultúrájáról, nyelvéről. Verseit, írásait számtalan versmondó versenyen mondták kisdiákok és felnőttek egyaránt.

Forrás: MTI

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria