Nemzetközi konferenciát rendeznek II. János Pál pápáról Magyarországon és Lengyelországban

Kultúra – 2018. október 3., szerda | 10:59

II. János Pál pápává választásának 40. évfordulója alkalmából nemzetközi tudományos konferenciát rendeznek október 9–10-én Krakkóban, október 12-én pedig Budapesten – jelentette be Földváryné Kiss Réka történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) elnöke.

A NEB elnöke szerint II. János Pál egyszerre tudott az Egyház gyökereihez visszanyúlni és annak értékeit a világ felé közvetíteni. Pápasága világtörténelmi jelentőségű volt, megválasztásakor Moszkva is megrettent. A pápa nem csupán a kommunizmus lebontásában játszott nagy szerepet – a nyugati világban az 1968-as nemzedékkel szemben is alternatívát mutatott.

A konferencia előadásai a legfrissebb kutatási eredményeket ismertetve foglalkoznak többek között a keleti blokk egyházainak helyzetével, a Vatikánnal, az Egyesült Államok és Szovjetunió reakcióival II. János Pál 1978-as megválasztására, a pápa elleni merénylettel, valamint a pápa és a lengyelországi Szolidaritás mozgalom kapcsolatával – ismertette Földváryné Kiss Réka.

A Pápa a vasfüggönyön túlról – II. János Pál pápaságának hatása a szovjet blokk országaira és egyházaira című konferencia keretében október 9–10-én Krakkóban, a Jagelló Egyetemen, október 12-én Budapesten az Országházban tartanak előadásokat.

A budapesti eseményre október 10-éig lehet regisztrálni a Nemzet Főtere honlapon.

Forrás: MTI

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria