Nemzetközi kórusfesztivált rendeztek Komlón

Kultúra – 2017. június 28., szerda | 14:21

Június 23. és 25. között rendezték Komlón a Kodály Zoltán Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivált. A háromnapos rendezvény házigazdája a komlói Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola, díszvendége Udvardy György pécsi megyéspüspök volt.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Huszonegyedik alkalommal rendeztek Komlón versennyel egybekötött nemzetközi találkozót gyermekkórusok számára. 1972-ben, az első komlói kórusfesztivál előtt a szervezők célként tűzték ki Kodály Zoltán műveinek és munkásságának, valamint a részt vevő országok népdal- és kórusműkincsének megismertetését, a kortárs kórusművek bemutatását és népszerűsítését. A fesztiválra az elmúlt évtizedek során harminc különböző országból érkeztek kórusok, idén Kínából, Lengyelországból, Romániából. A külföldi énekesek mellett a mostani kórusfesztiválon a házigazdákon kívül öt magyar énekkar vett részt.

A kórusok előadását nemzetközi zsűri bírálta, tagjai között volt Silvère van Lieshout, a hágai Academy of Vocal Arts igazgatója, Kurt Bikkembergs, a leuveni LUCA-Arts Campus Lemmens Institute professzora, Kabdebó Sándor, az Eszterházy Károly Egyetem adjunktusa, Lakner Tamás, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának dékánja és Tóth Ferenc Liszt-díjas karnagy, a fesztivál alapítója.

A versenyprogramra két helyszínen került sor, a kórusok nevezhettek akár egyik, akár mindkét programra. A város hangversenytermében zajló koncerteken a világi kórusirodalom egy- vagy többszólamú, gyermekeknek szánt darabjait adták elő a kórusok, a katolikus templomban pedig egyházzenei művek szólaltak meg.

A fesztivál kísérőprogramjai között volt közös éneklés, utcazene, kézművesvásár, fényfestés, de nyílt szakmai műhelyt is szerveztek, amelyen a mozgás és zenetanítás kapcsolata került középpontba.

A Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola Komló legrégebbi iskolája, fenntartója 2012. szeptember 1-je óta a Pécsi Egyházmegye. A zenei nevelés már a kezdetektől kiemelt fontosságú az intézményben, a zenetagozat Kodály Zolán közbenjárására indult 1958-ban. A zeneszerző maga is járt az iskolában, és Harasztosi legények című népdalfeldolgozását a komlói gyerekeknek ajánlotta.

A következő tanévben megújul az intézmény: a hamarosan induló, közel kilencszázmillió forintból megvalósuló beruházásoknak köszönhetően az iskola épülete új tornateremmel, több tanteremmel, orvosi szobával bővül, de korszerű szemléltető és a tanulást segítő eszközöket is vásárolnak.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria