Nevem Dolly – Egy árva németjuhász emlékirata

2019. április 13., szombat | 13:28

Mit tehet egy gazda, akinek lelkét birtokba veszi a bánat, mert elpusztult szeretett kutyája, a Dolly névre hallgató németjuhász, aztán egyszer csak váratlanul megjelenik előtte, és arra kéri, hogy írja meg az emlékiratait?

Egy szerető gazdi teljesíti a kérést, abban a reményben, hogy az olvasók talán megértik, hogy mint az univerzumban minden és mindenki, természetesen a kutyák is Isten teremtményei. Egy jó gazdi és a háziállata között rendkívül szoros a kapcsolat. A gazdának elég ránéznie kedvencére, s már a szeme villanásából is pontosan tudja, hogy mi játszódik le benne. Fordítva ugyanez a helyzet. A kutya ugyanarra vágyik, mint az ember: nyugalomra, szeretetre, megértésre, arra, hogy legyen egy otthona, ahol biztonságban érezheti magát. Ő is, akárcsak Isten legfőbb teremtménye, gyakran engedetlen. Meggondolatlanul, könnyelműen cselekszik, és a saját kárán tanulja meg, hogy így többféle veszélynek teszi ki magát.

Megtapasztalja, hogy vannak rossz emberek is (olyanok például, akik elrabolják, elpusztítják és megnyúzzák a kutyákat, hogy aztán sok pénzért eladják az értékes bundájukat). De örömmel tölti el, hogy sokkal több a jó ember. A kutyák is beszélgetnek, barátkoznak egymással. Dolly élete szomorúan kezdődik. Anyja elpusztul a szülésben, kölykei magukra maradnak, mert az emberek, bár jó szándékból, elszakítják őket egymástól.

Dolly további sorsa jól alakul: a gazdinál, egy fiatal hölgynél és annak édesanyjánál mindene megvan, és nagy-nagy szeretettel veszik körül. Ez akkor sem változik, amikor a hölgy férjhez megy. A könyvben azonban megismerkedhetünk más kutyák történeteivel is, olyanokéval, akik elhagyatottságban, állandó létbizonytalanságban élik le az életüket gazdáik nemtörődömsége, felelőtlensége miatt.

Kiderül az is, hogy még a kutya és a macska között sem lehetetlen a barátság. A könyv egyik legmeghatóbb fejezete az anya nélkül maradt kiscicát szoptató nőstény kutya története. Az ebek időnként jobbak az embereknél: egy kutyának például soha nem jutna eszébe, hogy üvegcserepeket szórjon szét az utcán, aminek következtében ember és állat is súlyos sérüléseket szenvedhet. S a vétkes elkövető még kajánkodik is ezen. Ha viszont egy kutya engedetlen, és a gazdája akaratát semmibe véve helytelenül cselekszik, ugyanúgy ravaszkodik, képmutatóskodik, mint az ember. „Emlékirataiban” Dolly nem titkolja ezt. Bevallja, hogy pontosan tudja, mi a jó, de kalandvágyból, kíváncsiságból gyakran tesz rosszat. Amikor azonban felrémlik előtte annak a veszélye, hogy emiatt elveszítheti gazdái szeretetét, magába száll, és elhatározza, hogy nem szökik meg többször, nehogy végleg kiábránduljanak belőle.

Akárcsak az embereknél, a kutyáknál is vannak híres dinasztiák, amelyekben továbbhagyományozódik a nemes cselekedet. Mint Dollynál is, akinek korai őse a gazdi dédszüleit védelmezte. Ahogyan az ember, ugyanúgy a kutya életében is a legfontosabb a szeretet. Az ideális állapot az, ha a gazda és a kutya kölcsönösen féltik egymást, aggódnak egymásért. Az emberekhez hasonlóan a kutyák egynémelyikére is jellemző az önfeláldozás: közöttük is akadnak olyanok, akik vészhelyzetben feláldozzák az életüket a gazdájukért.  

Az öntudatos Dolly vallja, hogy egy kutya valódi társa a gazdájának. „Felnézünk az emberre, és szeretjük, még akkor is, ha nem érdemli meg.” Ám előfordul, hogy az ember visszaél ezzel, és nem értékeli a kutyák hűséges szeretetét. A kutyák valamikor, a régi-régi ősidőkben önként lettek az ember barátai, és ragaszkodásuk azóta is töretlen. Dolly állítja: csak az emberen múlik, hogy ez a barátság a jövőben folytatódik-e. A kutyák lényeges tulajdonsága, hogy ösztönösen képesek jókedvet csempészni a rosszkedvű, szomorú ábrázatú emberek közé, és legjobb tulajdonságaikat csalják elő belőlük.  

E sorok írója nem tagadja, hogy nagyon rossz tapasztalatokat szerzett a kutyákról. Egyszer még az élete is közvetlen veszélyben forgott, amikor évekkel ezelőtt egy este gazdátlan, kóbor vérebek támadtak rá egy mindenkitől elhagyatott gyártelep szomszédságában. Dolly „emlékiratait” elolvasva sem lesz belőle lelkes kutyabarát, de a jövőben nem feltétlenül tesz majd hatalmas kerülőutat, ha meglát az utcán csatangolni egy németjuhászt.

(Regöly-Mérei Andrea: Nevem Dolly. Egy árva németjuhász emlékirata, Kairosz Kiadó, 2018.)

Bodnár Dániel/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink – olvasta már?
krisztussal-es-az-asszonyokkal-keresztuton-keresztut-ferenc-papaval-nagypenteken-colosseumban
Krisztussal és az asszonyokkal a keresztúton – Keresztút Ferenc pápával nagypénteken a Colosseumban

Az idei római, Ferenc pápa által április 19-én, nagypénteken este a Colosseumban vezetett Via Crucis elmélkedéseit Eugenia Bonetti nővér, a Consolata missziós rend tagja, a „Slaves no more” Társaság elnöke írta. Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük a keresztút elmélkedéseit és imádságait.

2019. április 19., péntek
szivekben-orzott-regi-husvetok
Régi húsvétok nyomában – Találkozás a fertődi idősek otthona lakóival

Ismét emlékeket gyűjtöttünk, újra Fertődön, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentes Mihály pap költőről elnevezett idősek otthonában. A nagyböjti készület közben ezúttal a szívekben őrzött régi húsvétokra vethettünk egy pillantást.

2019. április 19., péntek
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle