Nyiredy Maurus OSB: Evangélium most

Kultúra – 2019. március 15., péntek | 12:00

Új könyvvel jelentkezik a tihanyi apátság szerzetes papja, aki korábban Pannonhalmán dogmatikát tanított. Az e liturgikus évben vasárnaponként olvasott Lukács-evangéliumhoz ad olvasnivalót. Pákozdi István ismertetését olvashatják az alábbiakban.

A meglepő címet viselő kötet két fontos célt tűz ki maga elé. Elsődleges célja, hogy az egyszerű embereket szólítsa meg. Tengernyi bibliakommentár jelent meg idegen nyelven és magyarul is (többek között Alois Stöger: A Lukács-evangélium, Prugg Verlag, Eisenstadt, 1975; Kocsis Imre: Lukács evangéliuma, Szent István Társulat, Budapest, 1995), melyek jó szolgálatot tesznek az elmélyedő, tudományos vizsgálódásokhoz, az igehirdetéshez, a szakszerű Szentírás-magyarázatokhoz, bibliaórákhoz. Ám az „egyszerű hívő”, a kezdő érdeklődő vagy az időhiánnyal küszködő modern ember rászorul arra, hogy amit a templomban hall, annak utána tudjon nézni: ezért a szerző röviden, velősen fogalmazta meg mondanivalóját.

Nyiredy Maurus másik célja könyvével, hogy a hittől, vallástól távolabb lévőket is megszólítsa, hiszen a Bibliára sokan kíváncsiak. E kötet utat nyithat a Szentírás elmélyültebb megismeréséhez, gyakoribb olvasásához, a Lukács-evangélium szívünkbe fogadásához.

A bencés szerzetes végigvezet az egész evangéliumon, figyelemfelhívó címeket adva az egyes részeknek. Nem hagyja tájékozatlanul azokat sem, akik egészen kezdők, számukra a könyv végén fogalmi tisztázásul tárgyalja az Isten, a kinyilatkoztatás, a Biblia, a csoda, Jézus kiléte, nők Jézus környezetében stb. kérdéseket.

A mű, bár teológus írta, nem nehéz olvasmány. Személyes, hiteles, meggyőző. 

Nyiredy Maurus OSB: Evangélium most
Tihanyi Bencés Apátság 2018, 160 oldal

A könyv megvásárolható a Tihanyi Apátság látogatóközpontjában.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria