Nyiredy Maurus OSB: Isten a szabadító

Kultúra – 2018. január 1., hétfő | 16:12

A tihanyi bencés alperjel, Maurus atya újabb és újabb kiadványokkal lepi meg az olvasókat. Szándéka mindig az, hogy a liturgiát követő hívők még mélyebben, intenzívebben kapcsolódjanak bele az Egyház ünneplésébe, hallják, értsék és szívükbe fogadják Isten igéjét.

Nyiredy Maurus írásai segédanyagok a liturgia szentírási olvasmányainak megértéséhez úgy, ahogy azt a II. vatikáni zsinat előírta. Nagy dolog a három évre elosztott olvasmányrend, a hétköznapok perikóparendszere, az a bőséges „asztal”, az Ige asztala, ami kiegészíti az Eucharisztia asztalát (vö. DV 21).

Az Isten a szabadító című, most megjelent kötet a hétköznapi olvasmányokhoz (nem az evangéliumokhoz) ad útmutatást. A magyarázatok nem biblikus szakleírások – attól idegenkednének a hívek –, inkább gondolatok, amelyek tovább gondolhatók, elkísérnek az adott liturgikus nap folyamán.

A magyarázatok felölelik a szerző irodalmi, teológiai ismeretkörét. tihanyi bencés alperjel idéz teológust, költőt egyaránt, de igyekszik megmaradni az ősi elvnél: a Biblia önmagának legjobb magyarázója… Az egyes textusokhoz általában 10–15 sor magyarázat illeszkedik – olykor talán kevés a három-négy sor, ami például a 133. lapon a Sirák fiának könyvéből vagy a Zsidókhoz írt levélből való szakaszhoz készült. Ám így is vaskos kis könyv jött össze a liturgikus év hétköznapi olvasmányaihoz készült anyagból.

A könyv elsősorban a híveké, ám azok a lelkipásztorok is haszonnal forgathatják, akik a hétköznapi misék során pár szavas homíliát mondanak. A bencés teológus magyarázata értékes hozzájárulás Isten igéjének széles terjesztésében úgy, ahogy a zsinat akarta: „hogy jobban érvényesüljön s Szentírásnak a bensőséges és élő szeretete” (SC 24).

Nyiredy Maurus OSB: Isten a szabadító
Tihanyi Bencés Apátság
Tihany, 2017


Forrás és fotó: Pákozdi István egyetemi lelkész

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria