Nyiredy Maurus OSB: Isten a szabadító

2018. január 1. hétfő 16:12

A tihanyi bencés alperjel, Maurus atya újabb és újabb kiadványokkal lepi meg az olvasókat. Szándéka mindig az, hogy a liturgiát követő hívők még mélyebben, intenzívebben kapcsolódjanak bele az Egyház ünneplésébe, hallják, értsék és szívükbe fogadják Isten igéjét.

Nyiredy Maurus írásai segédanyagok a liturgia szentírási olvasmányainak megértéséhez úgy, ahogy azt a II. vatikáni zsinat előírta. Nagy dolog a három évre elosztott olvasmányrend, a hétköznapok perikóparendszere, az a bőséges „asztal”, az Ige asztala, ami kiegészíti az Eucharisztia asztalát (vö. DV 21).

Az Isten a szabadító című, most megjelent kötet a hétköznapi olvasmányokhoz (nem az evangéliumokhoz) ad útmutatást. A magyarázatok nem biblikus szakleírások – attól idegenkednének a hívek –, inkább gondolatok, amelyek tovább gondolhatók, elkísérnek az adott liturgikus nap folyamán.

A magyarázatok felölelik a szerző irodalmi, teológiai ismeretkörét. tihanyi bencés alperjel idéz teológust, költőt egyaránt, de igyekszik megmaradni az ősi elvnél: a Biblia önmagának legjobb magyarázója… Az egyes textusokhoz általában 10–15 sor magyarázat illeszkedik – olykor talán kevés a három-négy sor, ami például a 133. lapon a Sirák fiának könyvéből vagy a Zsidókhoz írt levélből való szakaszhoz készült. Ám így is vaskos kis könyv jött össze a liturgikus év hétköznapi olvasmányaihoz készült anyagból.

A könyv elsősorban a híveké, ám azok a lelkipásztorok is haszonnal forgathatják, akik a hétköznapi misék során pár szavas homíliát mondanak. A bencés teológus magyarázata értékes hozzájárulás Isten igéjének széles terjesztésében úgy, ahogy a zsinat akarta: „hogy jobban érvényesüljön s Szentírásnak a bensőséges és élő szeretete” (SC 24).

Nyiredy Maurus OSB: Isten a szabadító
Tihanyi Bencés Apátság
Tihany, 2017


Forrás és fotó: Pákozdi István egyetemi lelkész

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
a-szenzacion-tul-ferenc-papa-szerzetessegrol-szolo-uj-konyvenek-nem-csak-homoszexualitas-temaja
A szenzáción túl: Ferenc pápa szerzetességről szóló új könyvének nem csak a homoszexualitás a témája

„A hivatás ereje – A megszentelt élet ma” címmel jelent meg december elején több világnyelven Ferenc pápa új interjúkötete, amelyet Fernando Prado, a klaretiánusok spanyol könyvkiadójának vezetője készített a Szentatyával. A kötet ismertetése után részleteket közlünk belőle, magyar fordításban.

2018. december 11. kedd
unnepeltek-akik-kivetettek-halot
Ünnepeltek, akik kivetették a hálót

Erdő Péter bíboros, prímás áldotta meg december 10-én, avatóünnepség keretében az S4 Háló Közösségi és Kulturális Központ felújított helyiségeit Budapesten, a Semmelweis utcában.

2018. december 11. kedd
Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 12.

Mai evangélium – 2018. december 12.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 11,28–30

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle