Nyiredy Maurus OSB: Isten a szabadító

2018. január 1. hétfő 16:12

A tihanyi bencés alperjel, Maurus atya újabb és újabb kiadványokkal lepi meg az olvasókat. Szándéka mindig az, hogy a liturgiát követő hívők még mélyebben, intenzívebben kapcsolódjanak bele az Egyház ünneplésébe, hallják, értsék és szívükbe fogadják Isten igéjét.

Nyiredy Maurus írásai segédanyagok a liturgia szentírási olvasmányainak megértéséhez úgy, ahogy azt a II. vatikáni zsinat előírta. Nagy dolog a három évre elosztott olvasmányrend, a hétköznapok perikóparendszere, az a bőséges „asztal”, az Ige asztala, ami kiegészíti az Eucharisztia asztalát (vö. DV 21).

Az Isten a szabadító című, most megjelent kötet a hétköznapi olvasmányokhoz (nem az evangéliumokhoz) ad útmutatást. A magyarázatok nem biblikus szakleírások – attól idegenkednének a hívek –, inkább gondolatok, amelyek tovább gondolhatók, elkísérnek az adott liturgikus nap folyamán.

A magyarázatok felölelik a szerző irodalmi, teológiai ismeretkörét. tihanyi bencés alperjel idéz teológust, költőt egyaránt, de igyekszik megmaradni az ősi elvnél: a Biblia önmagának legjobb magyarázója… Az egyes textusokhoz általában 10–15 sor magyarázat illeszkedik – olykor talán kevés a három-négy sor, ami például a 133. lapon a Sirák fiának könyvéből vagy a Zsidókhoz írt levélből való szakaszhoz készült. Ám így is vaskos kis könyv jött össze a liturgikus év hétköznapi olvasmányaihoz készült anyagból.

A könyv elsősorban a híveké, ám azok a lelkipásztorok is haszonnal forgathatják, akik a hétköznapi misék során pár szavas homíliát mondanak. A bencés teológus magyarázata értékes hozzájárulás Isten igéjének széles terjesztésében úgy, ahogy a zsinat akarta: „hogy jobban érvényesüljön s Szentírásnak a bensőséges és élő szeretete” (SC 24).

Nyiredy Maurus OSB: Isten a szabadító
Tihanyi Bencés Apátság
Tihany, 2017


Forrás és fotó: Pákozdi István egyetemi lelkész

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-temucoban-az-egyseg-nem-egy-iroasztalnal-gyakorolt-muveszet
Ferenc pápa Temucóban: Az egység nem egy íróasztalnál gyakorolt művészet!

Chilei látogatása során második szentmiséjét január 17-én a Temucótól öt kilométerre fekvő Maquehue repülőtéren, a mapucse indiánok ősi földjén mutatta be a Szentatya. Az egység erőszakmentes építésére biztatta a chilei hívőket.

2018. január 17. szerda
eszkozei-vagyunk-tanitasnak-halaado-szentmiset-mutattak-be-maria-radio-szuletesna
Eszközei vagyunk a tanításnak – Hálaadó szentmisét mutattak be a Mária Rádió születésnapján

Január 16-án, a magyarországi Mária Rádió tizenkettedik születésnapján hálaadó szentmisét mutatott be a Béke téri Szent László-templomban Lépes Lóránt, aki január elseje óta a Mária Rádió műsorigazgatója.

2018. január 17. szerda