Nyiredy Maurus OSB: Isten a szabadító

2018. január 1. hétfő 16:12

A tihanyi bencés alperjel, Maurus atya újabb és újabb kiadványokkal lepi meg az olvasókat. Szándéka mindig az, hogy a liturgiát követő hívők még mélyebben, intenzívebben kapcsolódjanak bele az Egyház ünneplésébe, hallják, értsék és szívükbe fogadják Isten igéjét.

Nyiredy Maurus írásai segédanyagok a liturgia szentírási olvasmányainak megértéséhez úgy, ahogy azt a II. vatikáni zsinat előírta. Nagy dolog a három évre elosztott olvasmányrend, a hétköznapok perikóparendszere, az a bőséges „asztal”, az Ige asztala, ami kiegészíti az Eucharisztia asztalát (vö. DV 21).

Az Isten a szabadító című, most megjelent kötet a hétköznapi olvasmányokhoz (nem az evangéliumokhoz) ad útmutatást. A magyarázatok nem biblikus szakleírások – attól idegenkednének a hívek –, inkább gondolatok, amelyek tovább gondolhatók, elkísérnek az adott liturgikus nap folyamán.

A magyarázatok felölelik a szerző irodalmi, teológiai ismeretkörét. tihanyi bencés alperjel idéz teológust, költőt egyaránt, de igyekszik megmaradni az ősi elvnél: a Biblia önmagának legjobb magyarázója… Az egyes textusokhoz általában 10–15 sor magyarázat illeszkedik – olykor talán kevés a három-négy sor, ami például a 133. lapon a Sirák fiának könyvéből vagy a Zsidókhoz írt levélből való szakaszhoz készült. Ám így is vaskos kis könyv jött össze a liturgikus év hétköznapi olvasmányaihoz készült anyagból.

A könyv elsősorban a híveké, ám azok a lelkipásztorok is haszonnal forgathatják, akik a hétköznapi misék során pár szavas homíliát mondanak. A bencés teológus magyarázata értékes hozzájárulás Isten igéjének széles terjesztésében úgy, ahogy a zsinat akarta: „hogy jobban érvényesüljön s Szentírásnak a bensőséges és élő szeretete” (SC 24).

Nyiredy Maurus OSB: Isten a szabadító
Tihanyi Bencés Apátság
Tihany, 2017


Forrás és fotó: Pákozdi István egyetemi lelkész

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink - olvasta már?
nem-legenda-merce-kaszap-istvanra-emlekeztek-parbeszed-hazaban
Nem legenda, mérce – Kaszap Istvánra emlékeztek a Párbeszéd Házában

Kaszap István (1916–1935), a fiatalon elhunyt jezsuita novícius tiszteletére rendeztek emlékestet az Ars Sacra Fesztivál keretében a budapesti Párbeszéd Házában szeptember 17-én. Az esten a Parastúdió előadásával és kerekasztal-beszélgetéssel idézték fel a fiatal hitvalló emlékét.

2018. szeptember 18. kedd
berczi-bernat-ciszterci-apat-benedikalasat-unnepeltek-zircen
Bérczi Bernát ciszterci apát benedikálását ünnepelték Zircen

Szeptember 15-én, a Fájdalmas Szűzanya emléknapján tartották az új ciszterci apát benedikálását Zircen. A szertartást Mauro Giuseppe Lepori generális apát végezte. A zirci ciszterci szerzetesközösség július 13-án választotta meg hat évre Bérczi L. Bernát eddigi kormányzóperjelt a monostor apátjává.

2018. szeptember 18. kedd