Nyitható-e még az ajtód? – A világ legtöbbet utazó festménye Jézust ábrázolja

2019. február 9., szombat | 19:45

William Holman Hunt az ajtón kopogtató Jézust ábrázoló allegorikus festményét több millióan látták 1905 és 1907 közötti világ körüli útja során.

Akkoriban, a 20. század első éveiben az angol William Holman Hunt (1821–1910) műve valószínűleg az egyik legismertebb kép volt a világon. Emberek milliói zarándokoltak el megcsodálni a „keretbe foglalt prédikációként” leírt  festményt. A preraffaelita irányzat egyik alapítójának számító Hunt 21 éves korában kezdett először foglalkozni a témával, és 29 évesen fejezte be műve első verzióját, amely a Jelenések könyve sorainak (3,20) a vizuális megjelenítése: „Íme, az ajtónál állok és zörgetek. Ha valaki meghallja szavamat, és ajtót nyit, bemegyek hozzá, vele étkezem, és ő énvelem.”

A kezében lámpást tartó Jézus egy ajtó előtt áll – az ajtót azonban érdemes figyelmesen szemügyre venni. Nincs rajta kilincs (legalábbis kívülről), benőtték a gyomok, a zsanérok és szögek berozsdásodtak. Csak a bent lévő ember tudja Jézust beengedni, a kép tanítása szerint.

William Holman Hunt még a Szentföldre is elutazott, hogy a telehold fényét tökéletesen tudja visszaadni. Dacolt a betegségek veszélyével, az anyagi gondokkal, a nehézkes közlekedéssel, sőt, egy jeruzsálemi látkép festése során még azzal is megvádolták, hogy leskelődik.

A kész alkotás idővel az Oxfordi Egyetem Keble College-ába került, Hunt pedig 1851-ben elkezdte a kép második változatát a hatalmas siker hatására – ez a verzió látható a manchesteri városi galériában (Manchester Art Gallery), illetve ebben a cikkben.

Ötven évvel később festette meg az ajtón kopogtató Jézus harmadik, a korábbiaknál nagyobb méretű változatát, ekkor már Edward Robert Hughes közreműködésével; ez a mű járta be a világot a 20. század elején. A nagyiparos szegénységkutató Charles Booth vásárolta meg 1908-ban, és a Szent Pál-székesegyháznak adományozta – ez a verzió ITT látható. A székesegyház honlapja szerint ez a festmény utazott legtöbbet a világtörténelemben.

Hunt műveire általában jellemző a részletek kidolgozottsága, az élénk színek és a szimbolizmus. Művészetére nagy hatást tettek John Ruskin és Thomas Carlyle írásai, akik szerint a világot vizuális jelek rendszereként kell szemlélni.

Forrás: Aleteia.org

Fotó: Wikimedia Commons

Magyar Kurír
(vn)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Címkék: művészet
Vezető híreink – olvasta már?
michael-blume-isten-kegyelmebol-hatalmunk-van-arra-hogy-atalakitsuk-vilagot
Michael A. Blume: „Isten kegyelméből hatalmunk van arra, hogy átalakítsuk a világot”

Magyarország apostoli nunciusát kérdeztük a húsvét misztériumáról és személyes tapasztalatairól.

2019. április 21., vasárnap
ferenc-papa-urbi-et-orbi-uzenete-husvet-vasarnapjan-az-elet-ura-ne-talaljon-minket-kozonyosnek
Ferenc pápa Urbi et Orbi üzenete húsvét vasárnapján: Az élet Ura ne találjon minket közönyösnek!

Április 21-én, húsvétvasárnap Urbi et Orbi üzenetében Ferenc pápa arról beszélt, hogy a feltámadt Krisztus nem hagyja magukra azokat, akiket próbatétel, fájdalom sújt. Imádkozott a Srí Lanka-i merényletek áldozataiért.

2019. április 21., vasárnap
Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle