Óraátállítás: vasárnap kezdődik a nyári időszámítás

Kultúra – 2019. március 30., szombat | 17:27

Most vasárnap hajnalban térünk át a nyári időszámításra. Ekkor hajnali 2-ről 3-ra kell átállítani az órákat. A nyári időszámítás kezdete mindig március utolsó vasárnapjára esik.

Az óraátállítás hatása 7–10 napig is tarthat azoknál, akik erre érzékenyek – mondta Pintér Ferenc meteogyógyász március 30-án, szombaton reggel az M1 műsorán.

A szakember szerint elsősorban azokat sújtja az óraátállítás, akik rendszeres életet élnek: a kisgyerekeket és az időseket. Hozzátette: mivel a belső óra a szervezet teljes működésére hatással van, nem szabad bagatellizálni az egyórás csúszást.

A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.-nek az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a nyári időszámítás jelenleg a világ több mint száz országában egységesen elfogadott rendszer. A módszer azon alapul, hogy ha a lakosság szokásos ébrenléti ideje megközelítően egybeesik a természetes világosság idejével, akkor kevesebb mesterséges fényt kell használni. A nap-éj egyenlőséghez közeli tavaszi óraállítást követően már kisebb mértékben csökken a kora esti időszakok terhelése, amikor egy órával később kapcsoljuk fel a villanyt.

A villamosenergia-megtakarítás jellemzően a háztartásokban, az építkezéseken, a hosszan nyitva tartó intézményekben és szolgáltatóknál, valamint a középületek díszkivilágítása esetében jelentkezik – olvasható a közleményben.

Az átállás érinti a közösségi közlekedést és a légitársaságok menetrendjét is. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása szerint az eredetileg 2 és 3 óra közöttre tervezett indulások elmaradnak, egyes járatok esetében pedig rendkívüli menetrend lesz érvényben. A Mávinformnak az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az eredetileg 2 és 3 óra között induló belföldi személyszállító vonatokat 3 órakor indítják el. Az óraállítás Magyarország területén két nemzetközi vonatot érint: a Bécs–Bukarest között közlekedő Dacia nemzetközi vonatot Lőkösháza állomáson éri az óraigazítás. A vonat Lőkösházáról már a nyári időszámítás szerint indul 3.39-kor. A Bukarest–Bécs viszonylatú Dacia nemzetközi vonatot Lőkösháza és Békéscsaba között éri az óraigazítás. A vonat Békéscsabáról már a nyári időszámítás szerint 3 órakor indul tovább a Keleti pályaudvarra, illetve Bécsbe.

Forrás: MTI; Híradó.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria