OrgonaPont: országos koncertsorozat templomokban – Az orgona értő kezekben Isten hangszerévé válhat

Kultúra – 2017. augusztus 10., csütörtök | 15:24

A Filharmónia Magyarország (FMO) szervezésében augusztusban „OrgonaPont” címmel koncertsorozat zajlik Budapest és számos vidéki város templomaiban. Ebből az alkalomból beszélgettünk a rendezvény megálmodójával, Szamosi Szabolcs orgonaművésszel, az FMO ügyvezető igazgatójával.

– Milyen céllal indította útjára az OrgonaPont című nyári koncertsorozatot?

– A pécsi székesegyház orgonaművészeként 1995-től szerveztem hosszú éveken keresztül koncerteket, Orgonakoncertek a bazilikában címmel. 2008-ban, mikor az egyházmegye millenniumára készültünk, a pécsi megyéspüspök kérésére új néven törtem a fejem. Annak, hogy a sorozatnak OrgonaPont lett a címe, két oka van: egyrészt a manapság használatos elérés (internet.hu, cafe.hu stb.); másrészt az orgonapont egy zenei műszó is, amikor az orgonista egy hangot tart a pedálban hosszasan, miközben a kezével mozgatja a többi szólamot és változtatja a harmóniákat. Így aztán 2008-tól hívtuk Orgonapont-nak a pécsi orgonakoncerteket, amelyekkel kapcsolatban azóta is az orgonapont.hu-n lehet utánanézni bővebb információkért. Később, amikor a Filharmóniához kerültem, dél-dunántúlivá terebélyesedett a sorozat, a Filharmónia Magyarország 2013-as megalakulása óta pedig évről évre több város katolikus és protestáns templomaiban tartunk orgonakoncerteket. Az idei esztendőben már 16 városban, 28 koncerttel várjuk a közönséget. Reméljük, hogy ennek nincs is felső határa, évről évre tovább növekszik a városok és a hangversenyek száma. Többek között a budapesti Belvárosi Nagyboldogasszony-főplébániatemplom, az egri, a pécsi, a váci, a székesfehérvári székesegyház, a szegedi dóm ad otthont a koncertjeinknek; de lesznek hangversenyeink református és evangélikus templomokban is.

– Mennyire népszerűek ezek a koncertek?

– Sokáig kicsi volt a látogatottsága a koncertsorozatnak, ezért még az a kérdés is felvetődött bennünk: van-e így értelme folytatni a sorozatot? A tavalyi esztendőben aztán elhatároztuk, hogy nem egész évben és nem is egész nyáron, szétfolyva rendezzük meg a koncerteket, hanem egyetlen hónapban, augusztusban. Országos kampányt is indítottunk, eredményesen, mert hirtelen jelentősen megnövekedett a koncertjeinken résztvevők száma: a Balatont kivéve minden helyszínen több százan voltak jelen. Ez azt jelenti, hogy többnyire zsúfolt templomokban zajlottak a koncertek, ennél több embert csak a nagyobb templomok tudnak befogadni.

– A koncertsorozat előzetesében azt olvastam, hogy a közönségnek unikális élményben lesz része. Mit jelent ez?

– Amióta orgonaművész vagyok, mindig azon törtem a fejem, hogy a közönségnek minél érdekesebb, színesebb programokat hozzunk létre, annál is inkább, mert nem volt ez a program mindig népszerű. A szimfonikus zenekar összes hangszerét kipróbáltam az orgonához, a hegedűtől a fuvolán át a harsonáig, tehát a legizgalmasabb, mély hangszereket is. Lassan kikristályosodott, hogy melyik az, amelyiket a közönség jobban szereti. Az idén fellép többek között Szabadi Vilmos hegedűművész, Sebestyén Márta népdalénekes, a Magyar Rádió Gyermekkórusa, trombitaművészek, rézfúvóskvintett – nagyon színes a fellépők palettája.

– Kiknek a művei hangzanak el?

– Az idei koncertsorozatunkban arra törekszünk, hogy a forró nyárban könnyedebb hangulatú koncerteket hozzunk létre, az orgonamuzsika és a klasszikus zene népszerű gyöngyszemei, dallamai hangozzanak el a templomokban. Természetesen elmaradhatatlan Johann Sebastian Bach, szinte minden koncerten elhangzik majd valamelyik műve. Vivaldi, Telemann, Boellmann dallamai is felcsendülnek. Utóbbinak talán a legnépszerűbb műve, a Gótikus szvit hangzik majd el. Az idei évben emlékezünk meg Kodály Zoltán születésének 135., halálának 50. évfordulójáról, így tőle is lesznek szép számmal zeneművek, nemcsak az Epigrammák, hanem a Magyar Rádió Gyermekkórusa előadásában és Szabó Balázs orgonaművész közreműködésével az Esti dal is megszólal. A romantikus orgonamuzsika képviseletében hallhatók lesznek Mendelssohn, Faure és Vierne művei és természetesen a magyar romantikus orgonazene legismertebb képviselőjének, Liszt Ferencnek is két opusa.

– Ön mikor és hol tart koncertet?

– Először augusztus 11-én este nyolc órakor a Belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia templomában tartok koncertet, két hegedűművész, Büttner Orsolya és Nyári László közreműködésével. Fellépek még Vácott, Szegeden és Kiskunfélegyházán is.

– Mit remél az idei koncertsorozattól?

– Azt, hogy a tavaly elkezdődött tendencia idén sem törik meg, sőt, egyre népszerűbbek lesznek a koncertjeink. Bízom abban is, hogy sokan azok közül, akik évközben nem mennek el komolyzenei hangversenyre, rábukkannak az Orgonapont.hu vagy az filharmonia.hu internetes oldalra, ahol megtekinthetik a részletes programot, és kedvet kapnak ahhoz, hogy ellátogassanak valamelyik templomba orgonamuzsikát hallgatni. S talán majd később, évközben is késztetést éreznek arra, hogy a nagy rohanás közben keressék az elcsendesedést egy templomban, orgonazene mellett.

– Egyes vélemények szerint az orgona Isten talán legfőbb hangszere. Miként vélekedik erről?

– Van ebben igazság, bár keletkezésének idején, a római korban pogány hangszernek számított: a hadsereg használta, hordozván magukkal az akkoriban még kis hangszert. Később aztán, a keresztény világban, főleg a barokk korban, rendkívüli jelentőségre tett szert, először a protestáns egyházakban, később a Katolikus Egyházban is. Nagyon sok függ attól, hogy ki és hogyan szólaltatja meg, de értő kezekben valóban Isten hangszerévé válhat.

Bodnár Dániel/Magyar Kurír

Fotó: Merényi Zita

Kapcsolódó fotógaléria