Örökségvédelem Fóton – Új lendületet vett a Szeplőtelen Fogantatás-templom felújítása

Kultúra – 2018. június 29., péntek | 20:20

A Váci Egyházmegye egyik, a magyar állam által támogatott projektjének köszönhetően megújulhat a hazai romantikus építészet csúcsteljesítményének tartott fóti Szeplőtelen Fogantatás-templom. A rekonstrukcióról június 29-én tartottak a helyszínen sajtótájékoztatót.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

M. Lezák Zsuzsanna idegenvezetésével különleges terepbejáró „nyitórendezvény” keretében mutatták be a sajtó képviselőinek a rekonstrukció eddigi eredményeit, illetve a jövő év végéig terjedő összetett munkafolyamat terveit és menetét.

Sebők Sándor – aki előbb káplánként, 1991 óta pedig plébánosként koordinálja az időközben kisebb-nagyobb állapotjavító intézkedéseken átesett épületegyüttes mind sürgetőbbé váló teljes felújítását – abszolút jogos lokálpatrióta elfogultsággal a világ egyik legszebb templomaként emlegette a Károlyiak „örökségét”, a Károlyi István által megbízott Ybl Miklós korai (1845 és 1855 között megvalósult) mesterművét.

A „többszörös ünnep” jó híreit hozó házigazda lelkipásztortól a kormányt képviselő Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára vette át a szót. Mint mondta, a nemzet értékeinek felkarolása a megmaradás záloga, különösen a válságban lévő, keresztény alapjaitól elszakadó Európában. Minden kormány kötelessége az értékközpontú gondolkodás, amelynek része az egyházak szerepének erősítése és a szakrális terek megújítása is. A régió fejlesztéseit érintve az államtitkár a Dunakeszin, Csömörön és Veresegyházán történt, történő építkezésekről, illetve további helyi beruházásokról, így a leendő fóti katolikus óvodáról is szólt. A jelenleg zajló projekt 500 millió forintot kapott a Váci Egyházmegyének szánt 4,2 milliárd forintos össztámogatásból.

A Szeplőtelen Fogantatás-templom felújítási munkálatai tavaly kezdődtek: restaurálták Karl von Blaas Napbaöltözött Asszonyt ábrázoló főoltárképét, a tabernákulumot, a felépítmény fából faragott, festett szobrait, és elindult az egykor Ludwig Mooser által alkotott orgona teljes körű rekonstrukciója is.

A felújítás július 1-jével kezdődő és december 8-án, a templom búcsúnapján záródó első, valamint a 2019 áprilisában induló második ütemének tartalmáról, várható eredményeiről Mudri Attila projektmenedzser vezetésével a jelenlévő szakemberek számoltak be. Év végéig megtörténik a nyílászárók felújítása, a tető csapadékelvezető-rendszerének javítása, a megrongálódott homlokzati elemek helyreállítása, az új padlófűtés kialakítása, továbbá megoldják az épület körüli vízelvezetést is.

A második ütemben kerül majd sor az altemplom burkolatának felújítására, a belső – másfél méter magasságig átnedvesedett, sok helyen lepergett – falfelületek „szárítására”, korrekciójára, valamint az elektromos hálózat korszerűsítésére.

Fotó: Merényi Zita

Pallós Tamás/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria