Őseink nyomában – e-kutatás a Veszprémi Főkáptalani és Érseki Levéltárban

Kultúra – 2017. január 26., csütörtök | 17:42

Gyorsabbá és hatékonyabbá tehető a kutatói munka a Veszprémi Főkáptalani és Érseki Levéltár e-kutatás szolgáltatásával, amelyről január 24-én számoltak be sajtótájékoztató keretében a Szaléziánumban.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Folyamatosan töltik fel a Veszprémi Főkáptalani és Érseki Levéltár iratanyagát, köztük a plébániák anyakönyveit az internetre. A levéltári kutatás helyhez és időhöz kötött, időigényes munka, hiszen nagyrészt a levéltárakban kell végezni. Gyorsabbá és hatékonyabbá tehető a kutatói munka a levéltár e-kutatás szolgáltatásával, amelyet január 24-én Karlinszky Balázs igazgató ismertetett sajtótájékoztató keretében a Szaléziánumban.

Elmondta, az e-kutatás szolgáltatás 2016 júniusában indult: alapvetően levéltári forrásokról készült digitális képfelvételek böngészését-kutatását tették lehetővé az internet segítségével. 2017 januárjában az eddigi tapasztalatok és visszajelzések alapján gördülékenyebbé tették a honlap működését, illetve fontos mérföldkőhöz érve megkezdték a felületen az eredeti plébániai anyakönyvek közzétételét. A felkerülő fényképek egy része ingyenesen, az anyakönyvi adatokat és a lélekösszeírásokat tartalmazók pedig díjazás ellenében váltak kutathatóvá.

A legnagyobb érdeklődésre számot tartó anyakönyvek kutatása két módon lehetséges:

1. A levéltár törzsállományába tartozó anyakönyvi másodpéldányokból felépítésükből adódóan a 90 évnél korábbi bejegyzések kutathatóak: 2017-ben például az 1895 és 1926 közötti évek érhetők el.

2. A plébániák tulajdonát képező, a levéltárban letétként őrzött eredeti plébániai anyakönyvek esetében pedig folyamatosan töltik fel a jogszabályi korlátozásba nem ütköző évek fényképeit. Első lépésként most az egyházmegye négy plébániájának anyakönyvei – köztük az egyházmegye székhelyéé, Veszprémé – kerültek fel az oldalra.

Az anyakönyvek alkotják az egyházközség „vérkeringését”. Minden anyakönyv egy-egy „szívdobbanás”, ha a kutatók tudják azt használni, abból új élet fakad – mondta Nagy Károly apátkanonok, a veszprémi Szent Mihály-bazilika plébánosa. Hangsúlyozta, hogy nagyon örül a kezdeményezésnek, hiszen az iratok védelme és az utókornak való megőrzése érdekében ez nagyon fontos feladat.

A dokumentumok közül elsőként a veszprémi Szent Mihály-, a pápai Szent István vértanú-, illetve a szentkirályszabadjai és a tapolcai plébánia anyakönyveit digitalizálták.

A sajtótájékoztatón Brányi Mária alpolgármester és S. Perémi Ágota, a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum igazgatója is elismerését fejezte ki az e-kutatás szolgáltatással kapcsolatban.

„A Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár feladata szerint őrzi a főegyházmegye mindenkori területéről az egyes plébániák, kulturális és szociális intézmények és az érseki hivatal iratanyagát, illetve a jogszabályoknak megfelelően lehetővé teszi az azokban történő kutatást. Az utóbbi években a családkutatói és helytörténeti érdeklődés jelentős növekedése volt tapasztalható a levéltárakban. E kutatói igény a levéltárosok részéről is megkülönböztetett figyelmet érdemel, így az elméleti megfontolásokon túl a gyakorlati szempontoknak – például állományvédelem, munkaszervezés – is fontos részük volt a projekt születésében – tájékoztat a levéltár sajtóanyaga. – Az e-kutatás szolgáltatás igénybevétele az ingyenesen elérhető fényképek esetében is – ahogy a személyesen végzendő levéltári kutatás is – regisztrációhoz kötött. Az ingyenesen elérhető tartalmak böngészése az érvényes regisztráción túl nincs időkorláthoz kötve. A díjfizetéshez kötöttek esetében lehetőség van tizenöt napos, negyedéves vagy éves hozzáférést választani.

A Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár honlapján jelenleg mintegy 220 ezer digitális fényképfelvétel érhető el. Ennek döntő hányadát az anyakönyvekről – a másodpéldányokról és az eredetiekről – készített felvételek jelentik. A másodpéldányok esetében ez az 1895 és 1926 közötti három évtized évi 15-16 darab, egyenként 600-700 oldalas kötetének fényképeit jelenti. Az eredeti anyakönyvek közül a veszprémi Szent Mihály-plébánia 33 kötete, a pápai Szent István-plébánia, illetve Tapolca és Szentkirályszabadja 1895 előtti matrikulái érhetők el. Terveik szerint a kutatói érdeklődésnek megfelelő fényképezés sorrendjében valamennyi, a levéltárban letétként őrzött eredeti anyakönyv fényképei megtekinthetők lesznek.

Az archívum a megújuló e-kutatás szolgáltatásával csatlakozott más egyházi levéltárak hasonló kezdeményezéséhez. E-kutatás működik a kalocsai érseki, a győri, a pécsi és a váci püspöki, a bencés és a jezsuita szerzetesrendi levéltárakban, az Evangélikus Országos Levéltárban, illetve az országhatáron túl az erdélyi érsekség archívumában.

Az e-kutatás projekt megvalósításában közreműködtek a levéltár munkatársai: Felhősi Nóra, Karlinszky Balázs, Szabó Mátyás, Varga Tibor és Vargáné Seff Petronella, illetve a megbízott informatikus szakember: Koprivanacz László. Külön köszönet illeti az informatikai keretek megalkotásáért és működtetéséért Sütöri Zoltánt, a veszprémi érsekség rendszergazdáját. A projekt a Veszprémi Főegyházmegye anyagi támogatása révén valósulhatott meg.” 

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria