Őshal fosszíliájára bukkant egy kisfiú egy 17. századi kolumbiai kolostor kőpadlójában

Kultúra – 2018. február 9., péntek | 12:44

A Candelarhynchus padillai nevű őshal fosszíliájára bukkant egy tízéves fiú a Bogotához tartozó La Candelaria ágostonos kolostorában.


A Candelarhynchus padillai egy vékony, hosszúkás alakú, mélytengereket kedvelő hal volt, mely mintegy 90 millió évvel ezelőtt élt. A régészeknek, történészeknek, de még a biológusoknak sem volt idáig fogalmuk arról, hogy a kolumbiai La Candelaria 17. században épült ágostonos kolostorában egy tökéletesen épen maradt fosszíliája látható a 15 évvel korábban lerakott kőpadlón. Nemrég egy tízesztendős fiú azonban felfigyelt rá.


Az ifjú felfedező előkapta a telefonját, lefotózta az őskövületet, és elküldte a helyi paleontológiai kutatóközpont egyik szakértőjének, aki bevonta kutatópartnerét, a kanadai Alberta Egyetem egyik munkatársát, hogy vegye szemügyre a több mint 40 centiméteres kövületet. A kanadai doktorandusz, Oksana Vernygora által vezetett biológuscsapat új fajként azonosította a fosszíliában látható halat, amely a kréta korszakban úszkált a mélytengerekben. További különlegessége az esetnek, hogy a fosszília másik oldalát is megtalálták egy 10-12 méterrel távolabbi járólapon.


„Nagyon ritka dolog a kréta korszakból származó hal teljes fosszíliájára bukkanni” – magyarázta Vernygora. „Ami a legjobban meglepett engem, az az, hogy tizenöt év után, amely során számos lábbeli koptatta a kőzetet, még mindig sértetlen. Ez az igazán elképesztő” – tette hozzá.

Általában valóban nagyon ritkán fordul elő, hogy ember által felhasznált anyagokban fosszíliák bukkanjanak fel. Leginkább azokon a területeken lehet erre esély, amelyek gazdagabbak az ilyen jellegű leletekben. És legtöbbször igen nehéz észrevenni anélkül, hogy tudná az ember, mit is keres valójában. A kutatók most abban reménykednek, hogy fosszíliája segítségével fontos információkhoz juthatnak a 90 millió évvel ezelőtt élt halról, valamint hogy a tengeri élőlényeknek miként sikerült alkalmazkodniuk a változó környezethez.

Forrás és fotó: Múlt-kor.hu; Oksana Vernygora

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria