Elkezdődött Pécsen az Ars Sacra Fesztivál

Kultúra – 2016. szeptember 17., szombat | 12:00

Az idei Ars Sacra Fesztivál középpontjában a szakralitás és a zene kapcsolata áll. Pécsen két nappal az országos rendezvényt megelőzően, már szeptember 15-én, csütörtökön elkezdődtek a programok. Szeptember 17-én, pénteken kerül sor az egyházmegye kiemelt eseményére, a bátai Szent Vér-zarándoklatra.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Pécsi Egyházmegye csaknem húsz rendezvénnyel csatlakozik szeptember 15. és 25. között az Ars Sacra Fesztivál országos programsorozatához. A csütörtöki megnyitón Udvardy György pécsi megyéspüspök köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az egyházmegye örömmel vesz részt a 2007-es budapesti városmisszió kapcsán indult kezdeményezésben.

Nagyon nagy lehetőség rejlik a művészetekben az evangélium hirdetésére. Évről évre csatlakozunk a fesztiválhoz, hiszen a Pécsi Egyházmegyében, a városban rengeteg értékes művészeti alkotással, liturgiához, szent cselekményekhez kötődő tárggyal rendelkezünk, melyek az adott kor hívő emberének hitéről, kultúrájáról, értékeiről beszélnek – tette hozzá a főpásztor. – Idén a szent művészetből a zenét emeljük ki. A zene egyetemes, mert az érzelmeinket sokkal jobban érinti, mint bármely más művészeti ág. A zenére érzelmileg reagálunk. A szenthez, a misztériumhoz érzelmeinkkel is kapcsolódunk. A szent zene valóban felemeli a lelket. Nemcsak hangulatot, érzéseket kelt, hanem irányítja is ezeket. Ezt szeretnénk a fesztiválon bemutatni.

A pécsi nyitónapon a bátai Szent Vér tisztelete és a szent művészet kapcsolatáról Sümegi József, a kegyhely őre tartott előadást.

A bátai Szent Vér-kegyhely tavaly ünnepelte kegyhellyé válásának 600. évfordulóját. Udvardy György főpásztor ennek kapcsán az áldozat jelentőségét hangsúlyozta: „Az irodalmi, művészeti szimbolikában a vér ezt jelenti. Valaki áldozatot hoz értem, valaki odaadja az életét. Ez az életadás formálja a legszentebb tárgyakat is.”

Az Ars Sacra Fesztivál további pécsi rendezvényeiről ITT olvashatnak.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert/Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria