Rajeczky Benjamin lakóházát is felújítják a pásztói turisztikai fejlesztések keretében

2018. július 7. szombat, 18:02

Megújul Pásztón a középkori malom, mellette közösségi teret alakítanak ki szabadtéri színpaddal, mozival, fogadóépülettel. A fejlesztések várhatóan 2019 júliusára fejeződnek be a Nógrád megyei településen – tájékoztatta az MTI-t a városháza július 5-én.

Felújítják Rajeczky Benjamin ciszterci szerzetes lakóházát, szomszédjában kávézó nyílik, a Pásztói Múzeum pedig interaktív bemutatási formákkal gazdagodik.

Mint írták, a Varázsvölgy Pásztón című projektre csaknem félmilliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert Pásztó önkormányzata a Széchenyi 2020 Területi Operatív Program (TOP) keretében.

A Varázsvölgy kifejezés Pásztó és a világhírű filmrendező, Gaál István szoros kapcsolatára utal, a Cserhát és a Mátra között húzódó pásztói medencének ugyanis Gaál István adta a Varázsvölgy nevet – tették hozzá. A salgótarjáni születésű rendező Pásztón töltötte gyermekkorát.

A városháza tájékoztatása szerint a kialakítandó turisztikai attrakciók olyan szórakoztató elemeket tartalmaznak, amelyek segítségével a látogatók a Nógrád megyei város és környéke legendáit, kultúrtörténeti emlékeit, természeti, földtani örökségét ismerhetik meg.

A Varázsvölgy természeti és épített örökségét szimulátor segítségével helikopteres utazás során mutatják be. Restaurálják Pásztó középkori malmának romjait, és a malomkerekek helyreállításával bemutatják a korabeli malom működését. A malom mellé építendő színpadon szabadtéri filmfesztivált rendeznek, ahol különböző korszakok magyar filmjeit mutatják be, köztük Gaál István alkotásait is.

Az oskolamester házának legendáját ifjúsági regény és kosztümös szerepjáték formájában dolgozzák fel. Felújítják és látogathatóvá teszik Rajeczky Benjamin lakóházát, oda kerül a Pásztói Múzeumban őrzött hagyatéki anyag.

A zenetörténész, népzenekutató, egyházzenész, zenepedagógus Rajeczky Benjamin 1901-ben Egerben született, de családja gyerekkorában Pásztóra költözött. 1945 és 1950 között a ciszterci rend priorjaként tevékenykedett Pásztón, ahol 1989-ben hunyt el.

A Pásztói Múzeum barokk monostorépületének pincéjében interaktív bemutatási formákkal viszik közelebb a látogatókhoz Pásztó természeti környezetét, a múzeum izgalmas őslénytani leletegyüttesének bemutatásával.

Forrás: MTI

Fotó: Wikipédia

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink – olvasta már?
a-pajzs-megerosit-es-felvertez-szabo-ferenc-sj-kapta-iden-parma-fidei-hit-pajzsa-dijat
A pajzs megerősít és felvértez – Szabó Ferenc SJ kapta idén a Parma fidei – Hit pajzsa díjat

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából a Parma fidei – Hit pajzsa díjat idén Szabó Ferenc SJ kapta. A tizennyolcadik alkalommal megrendezett díjátadót február 23-án tartották Budapesten, a jezsuiták Párbeszéd Háza dísztermében. Az eseményen Erdő Péter bíboros is részt vett.

20:08
vasarnap-orszagos-gyujtes-lesz-katolikus-iskolak-javara-94565
Vasárnap országos gyűjtés lesz a katolikus iskolák javára

A katolikus iskolák javára gyűjtenek Magyarország összes katolikus templomában február 24-én, a hónap utolsó vasárnapján. Az adakozás évről évre bizonyítja, hogy milyen sokan szívükön viselik az Egyház oktatási-nevelési szolgálatának támogatását.

2019. február 22. péntek