Rajeczky Benjamin lakóházát is felújítják a pásztói turisztikai fejlesztések keretében

2018. július 7. szombat 18:02

Megújul Pásztón a középkori malom, mellette közösségi teret alakítanak ki szabadtéri színpaddal, mozival, fogadóépülettel. A fejlesztések várhatóan 2019 júliusára fejeződnek be a Nógrád megyei településen – tájékoztatta az MTI-t a városháza július 5-én.

Felújítják Rajeczky Benjamin ciszterci szerzetes lakóházát, szomszédjában kávézó nyílik, a Pásztói Múzeum pedig interaktív bemutatási formákkal gazdagodik.

Mint írták, a Varázsvölgy Pásztón című projektre csaknem félmilliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert Pásztó önkormányzata a Széchenyi 2020 Területi Operatív Program (TOP) keretében.

A Varázsvölgy kifejezés Pásztó és a világhírű filmrendező, Gaál István szoros kapcsolatára utal, a Cserhát és a Mátra között húzódó pásztói medencének ugyanis Gaál István adta a Varázsvölgy nevet – tették hozzá. A salgótarjáni születésű rendező Pásztón töltötte gyermekkorát.

A városháza tájékoztatása szerint a kialakítandó turisztikai attrakciók olyan szórakoztató elemeket tartalmaznak, amelyek segítségével a látogatók a Nógrád megyei város és környéke legendáit, kultúrtörténeti emlékeit, természeti, földtani örökségét ismerhetik meg.

A Varázsvölgy természeti és épített örökségét szimulátor segítségével helikopteres utazás során mutatják be. Restaurálják Pásztó középkori malmának romjait, és a malomkerekek helyreállításával bemutatják a korabeli malom működését. A malom mellé építendő színpadon szabadtéri filmfesztivált rendeznek, ahol különböző korszakok magyar filmjeit mutatják be, köztük Gaál István alkotásait is.

Az oskolamester házának legendáját ifjúsági regény és kosztümös szerepjáték formájában dolgozzák fel. Felújítják és látogathatóvá teszik Rajeczky Benjamin lakóházát, oda kerül a Pásztói Múzeumban őrzött hagyatéki anyag.

A zenetörténész, népzenekutató, egyházzenész, zenepedagógus Rajeczky Benjamin 1901-ben Egerben született, de családja gyerekkorában Pásztóra költözött. 1945 és 1950 között a ciszterci rend priorjaként tevékenykedett Pásztón, ahol 1989-ben hunyt el.

A Pásztói Múzeum barokk monostorépületének pincéjében interaktív bemutatási formákkal viszik közelebb a látogatókhoz Pásztó természeti környezetét, a múzeum izgalmas őslénytani leletegyüttesének bemutatásával.

Forrás: MTI

Fotó: Wikipédia

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink - olvasta már?
hogyan-lesz-egy-benzinkutasbol-diakonus-nyary-krisztiannal-beszelgetett-bela-atya
Hogyan lesz egy benzinkutasból diakónus? – Nyáry Krisztiánnal beszélgetett „Béla atya”

November 19-én, hétfőn este a budapesti Magvető Caféban Nyáry Krisztián, a Magvető Könyvkiadó igazgatója kérdezte Molnár-Gál Béla állandó diakónust, iskolaigazgatót, Röhrig Géza Kossuth-díjas színészt, írót, költőt és Nagy Szabolcs fotóriportert a szociális területen szerzett tapasztalataikról.

2018. november 20. kedd
elment-hang-meghalt-bozsony-ferenc
Elment a hang: meghalt Bőzsöny Ferenc

Az október 25-én, 87 éves korában elhunyt Bőzsöny Ferencet, a Magyar Rádió egykori főbemondóját november 21-én, a belvárosi Angolkisasszonyok templomában (Szent Mihály-templom, V. kerület, Váci utca 47/B) 14 órától tartott szentmise után helyezik örök nyugalomra. Süveges Gergő nekrológját közöljük.

2018. november 20. kedd