Róma arcai címmel nyílt fotókiállítás Kaposvárott

Kultúra – 2017. június 15., csütörtök | 10:31

Több ezer Rómában készült fotó közül választotta ki Hegedüs György fényképész azt a nyolcvanat, amely a nyár végéig látható a Somogy Megyei Kormányhivatal galériájában, Kaposváron. A kiállítást Varga László megyéspüspök nyitotta meg június 13-án.

A megnyitón Neszményi Zsolt Somogy megyei kormánymegbízott köszöntötte a közönséget, méltatva a bemutatkozó művész kollekcióját, amelynek jelentős része szakrális témára fókuszál. Ezt követően Varga László megyéspüspök megnyitotta a kiállítást.

A Somogyi Fotóklub elnöke ötven éve vett először fényképezőgépet a kezébe, s azóta rendszeresen fotózik. A Kaposvári Egyházmegye lapjában, a Spiritusban is régóta jelennek meg felvételei egyházi rendezvényekről, határon inneni és túli eseményekről.

Varga László megnyitóbeszédében elmondta, hogy Hegedüs György Róma arcai című fotókiállítása egyedülálló módon mutatja be az olasz fővárost. „A képeket nézve szinte halljuk az örök város hangját, mint ahogy a búgócsiga is őrzi a tenger moraját. Ez utóbbinak a belsejébe is belépünk a Vatikáni Múzeum csigalépcsőjének képében. A nagy bazilikák imádságos csendjébe vagy a Trevi-kút turistáktól nyüzsgő zsivajába is betekintést nyerhetünk.”

Varga László hozzátette: „a tükrök a fényképezőgép lencséje előtt mindig is különleges szerepet játszottak, valójában a fényképezés mindig egyben tükörbe nézés is”. Majd Pál apostolra utalt, aki szeretethimnuszában úgy fogalmaz: „ma még csak tükör által, homályosan látunk, akkor majd színről színre”. Szent Pál „még nem ismerte a fényképezés rejtelmeit, de a szeretet mélységeit igen. A mostani fotókiállítás talán a kettőt együtt mutatja be számunkra. Róma szeretete egyben az isteni szeretet forrására is rámutat. Az Egyház szeretete pedig elválaszthatatlanul összefonódott az örök várossal” – fogalmazott a főpásztor.

A tárlatmegnyitón Lőrincz Sándor galériavezető Pilinszky János Intelem című versével köszöntötte a megjelenteket; Rozina Gábor és Rozináné Góbor Brigitta, a kaposvári Nagyboldogasszony Iskolaközpont művésztanárainak harsona-zongora duója egy Purcell- és egy Schubert-művet adott elő. A vernisszázson részt vett Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke és Oláh Lajosné, Kaposvár alpolgármestere is.

Forrás és fotó: Kaposvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria