Sándor István-kiállítás a Ferencvárosban

2015. február 11., szerda | 10:51

Boldog Sándor Istvánt a ferencvárosi Imre utca 4.-ből hurcolta el az ÁVH 1952-ben. Vele együtt letartóztatták szalézi szerzetesnövendék társát, Dániel Tibort is. Emlékük előtt tisztelegve rendeznek februárban programsorozatot Budapest IX. kerületében a Don Bosco Szaléziak – közli a Szaléziak.hu.

A február 6-án megnyílt kiállítás fontos célja, hogy a ferencvárosi polgárokat megismertesse a boldoggá avatott vértanúval, Sándor Istvánnal és az ő életpéldájával. A tárlatnak helyet adó Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteménytől, amely a Ráday utca és az Erkel utca sarkán található, alig ötpercnyi sétára van az Imre utca, ahonnan a két szalézit elhurcolták. A kiállítás megnyitóján jelen volt Ábrahám Béla szalézi tartományfőnök is, aki elmondta, hogy Sándor István azért lett vértanú, mert a fiatalok mellett döntött. Lehetősége lett volna rá, de nem szökött át Ausztriába, mert nem akarta magukra hagyni a rábízott fiúkat. És bár nem akart meghalni, mégis úgy esett, hogy innen, a Ferencvárosból indult a vértanúságba.

„Sándor Istvántól alig maradt tárgyi emlék, ezért felhasználtunk egyes idevágó tárgyakat, amelyeket más tárlatokon már bemutattunk, de mindig igyekezünk újat is mutatni – mondta el B. Varga Judit, a kiállítás rendezője. – Most egy olyan tárggyal rukkoltunk elő, amely eddig még nem volt látható egy kiállításon sem. Ez egy logarléc, amely megjárta az ÁVH Fő utcai börtönét, ahol Sándor Istvánt fogva tartották, kihallgatták, végül pedig felakasztották. Ez a logarléc Sándor István egyik pertársának, Pokorni Jánosnak a tulajdona, akit Sándor István után egy hónappal tartóztattak le ugyanezen ügy kapcsán. A logarléc benne maradt a zakója zsebében, és az a különlegessége, hogy kiszabadulásakor visszakapta – de például a jegygyűrűjét nem. A másik érdekes tárgy Sándor István bicskája. Ez a bicska egy mindennapi használati tárgy volt, amit a szerezetes mindig magával hordott, a nyelét is ő faragta.”

A kiállításon látható a tavaly meghirdetett iskolai vetélkedőre készült két bőrönd is, amelyeket a diákok állítottak össze. A feladat az volt, hogy Sándor István lelkületét egy régi bőröndben létrehozott minitárlaton keresztül mutassák be.

A kiállítás február 28-ig látogatható, és a Boldog Sándor István-emlékhónap kapcsán több esemény is társul hozzá a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény helyiségeiben. Február 20-án, pénteken 17 órától vetítik az Isten szolgája, Sándor István című kisjátékfilmet, utána pedig a Hely szelleme sorozatban Dér András rendezővel találkozhatnak az érdeklődők, február 25-én, szerdán 16 órakor – a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapján – pedig Pokorni Jánossal, Boldog Sándor István egykori cellatársával beszélgetnek, és Hollai Ferenccel, aki a Katolikus Iparos- és Munkásifjak Országos Egyesületében (KIOE) tevékenykedett együtt a vértanú szerzetessel.

Fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
exkluziv-magyar-nyelven-is-elerheto-gyorsan-nepszeruve-valt-roman-papavaro-himnusz
EXKLUZÍV: Magyar nyelven is elérhető a gyorsan népszerűvé vált román pápaváró himnusz

Május 11-én mutatták be Ferenc pápa romániai látogatásának hivatalos himnuszát, melyet a Bukaresti Római Katolikus Főegyházmegye tett közzé. Az erről szóló hírünket több tízezren olvasták. Sokan kérték, most elláttuk magyar felirattal a szívmelengető, örömteli videoklipet.

13:39
-nem-rovidultem-meg-folszenteltsegemben-beszelgetes-biro-laszlo-puspokkel-hivatasrol-betegsegrol
„Nem rövidültem meg fölszenteltségemben” – Beszélgetés Bíró László püspökkel hivatásról, betegségről

Bíró László tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) családreferense, május 21-én ünnepli püspökké szentelésének 25. évfordulóját. Ebből az alkalomból felkerestük őt a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórházban.

2019. május 21., kedd
Útravaló – 2019. május 22.

Útravaló – 2019. május 22.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. május 22.

Mai evangélium – 2019. május 22.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 15,1–8

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle