A sárga csillag fénye – Egy koncentrációs tábor túlélőjének kiállítása a tiszafüredi plébánián

2019. május 10., péntek | 15:13

Május 8-án nyílt meg Robert O. Fisch magyar származású, Amerikában élő gyermekorvos, művész és író „A sárga csillag fénye” című kiállítása Tiszafüreden, a plébánia közösségi termében.

Robert O. Fisch (Fisch Róbert Ottó) a holokauszt túlélője. A híres orvos és művész az Egri Főegyházmegyének ajánlotta fel az általa írt regénnyel azonos című kiállítás anyagát, valamint könyve második kiadásának példányait. Így jutott el a tárlat a tiszafüredi Szent Imre Katolikus Általános Iskolába; az intézmény pedig a helyi plébánia közösségi termében állította ki Baranyák Béla plébánossal együttműködve.

A sárga csillag fénye címmel összeállított tárlat Robert Fisch náci koncentrációs táborokban szerzett tapasztalatait kísérli meg átadni a grafika és a próza eszközeivel. A képek mellett álló szöveg úgy hat az érzésekre, hogy ne feledjük a borzalmakat, de átéljük a mindent megbocsátó szeretetet is a szerző részéről. A képek és a szövegek egyediek, a téma ismerőinek is újat mondanak. Arra hív a kiállítás, hogy  minden körülmények között maradjunk emberségesek.

A tárlatot a szervezők nyitották meg: Baranyák Béla plébános, Urbánné Tóth Rita igazgató és Vigh Péter történelemtanár. Mindhárman más szemszögből: a hit és a jézusi szeretet oldaláról, művészi szempontból, illetve az adott korszakot bemutatva próbálták közelebb hozni a diákokhoz az alkotásokat, melyek a borzalmakat a megbocsátó szeretet fényében ábrázolják.

A kiállítás egy hétig látható a tiszafüredi plébánia közösségi termében.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink – olvasta már?
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

19:24
a-keresztenyseg-hetkoznapokban-dol-el-interju-szilvasy-laszlo-uj-piarista-tartomanyfonokkel
A kereszténység a hétköznapokban dől el – Interjú Szilvásy László új piarista tartományfőnökkel

A Piarista Rend Magyar Tartományának káptalanja Szilvásy Lászlót, a tartomány ökonómusát választotta tartományfőnökké márciusban. Hogyan tölti be hivatását az egyén, a szerzetesközösség, az iskola életében? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről beszélgettünk a provinciálissal.

19:59
Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle