Sillye Jenő és Kovács Gábor Perzsa oratóriumának bemutatóját tartották Angyalföldön

Kultúra – 2016. december 17., szombat | 11:01

A Kedves Kartársak Zenei Műhely sikerrel mutatta be december 16-án, pénteken, az Angyalföldi Szent Mihály-templomban Sillye Jenő, a magyar evangelizáló zene megteremtője „Perzsa oratórium” című felújított, újrahangszerelt zeneművét. Az oratórium szövegét Kovács Gábor katolikus pap írta.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A zenemű több szempontból is különleges. A karácsonyi ünnepkörhöz tartozó témákat – a napkeleti bölcsek és az egyiptomi menekülés történetét – a karácsonyi témájú egyházi alkotásoktól szokatlan módon jeleníti meg. A modern zene hangszereit és eszköztárát vegyítették a klasszikus zene hangszereivel és eszköztárával, s éppígy szövegében egy modern pap-költő hangja szólalt meg – klasszikus versformákban.


Különleges ez a mű azért is, mert egy méltán ismert, egykor nagyon termékeny szerzőpáros közös munkásságának elfeledett darabja. 1982-ben mutatták be; most felújított, újrahangszerelt változata került színre. Olyannyira elfeledett volt a darab, hogy a kottája sem volt meg. Ezért hangfelvétel alapján kellett rekonstruálni és modernizálni, újragondolni különböző hangszerek beemelésével. Az előadásban megszólaltak a szimfonikus hangszereknek az eredeti darabból megőrzött szólamai, de fontos szerepük volt a modern zenei hangzásoknak, így a gitárjátéknak is. Többféle hangszer szólalt meg, mint az eredeti oratóriumban, az előadás összesen tizennyolc zenész és énekes közreműködésével valósult meg.


Az oratórium a bibliai napkeleti bölcsek megérkezésére és továbbmenetelére koncentrál, és érinti a Szent Család egyiptomi menekülését is. Mindezt Kovács Gábor magas szintű szövegével. Az ő gyönyörű költői képei mutatják be a történetet. A bibliai események tágabb összefüggéseit is megvillantja, amikor művészi nyelven arról beszél, hogy a sötétség erői – a szellemi valóságok – hogyan reagálnak arra, hogy a megtestesült Isten a földi világba lép; és a szöveg előrevetíti a jövendő, a szenvedéstörténet eseményeit is. A magasfokú költőiséggel egyenértékű a zene – Sillye Jenő egyik legszebb alkotásáról van szó. A bemutató aktualitása, hogy Sillye Jenő májusban ünnepli 70. születésnapját, s e kerek évforduló jó alkalmat teremt arra, hogy az életmű kevésbé ismert, ritkábban elhangzó darabjait fölelevenítsék.


A szerzők nem tudtak jelen lenni a bemutatón, de mindketten örömmel üdvözölték a mű felújítását, újbóli bemutatását.

Az előadó a Kedves Kartársak Zenei Műhely, melynek magját egy, a 90-es években működött templomi ifjúsági kórus és zenekar néhány tagja alkotja. Hozzájuk csatlakozott az Angyalföldi Szent Mihály Plébániáról több zenész és énekes, valamint zeneiskolás fiatalok. A hangszerelés a zenekarvezető Mester Zsolt munkája, az előadás fő szervezője Ujváry-Radics Gabriella.

Fotó: Zuggó Zsolt/Angyalföldi Szent Mihály Plébánia

Magyar Kurír
(ki)

Kapcsolódó fotógaléria