Spányi Antal püspök is részt vett a válaszúti népművészeti központ megnyitóján

Kultúra – 2017. június 11., vasárnap | 12:46

A Kallós Zoltán néprajzi gyűjteményét bemutató kibővített múzeum megnyitását ünnepelték Válaszúton június 2-án, amelyre a gyűjtő Spányi Antal megyéspüspököt is meghívta.

Régi kapcsolatot ápol a Székesfehérvári Egyházmegye Kallós Zoltánnal, az erdélyi folklór, a hangszeres, énekes népszokások őrzőjével, gyűjtőjével. Az erdélyi népi kultúra kincsei minden magyar számára egyaránt fontosak. A Szent István Hitoktatási és Művelődési Háznak gyakran volt vendége Kallós Zoltán néprajzkutató, akinek estjeire mindig megtelt a ház díszterme. Az egyházmegye többféle módon támogatta a határokon átívelő kulturális gyökereink megismertetését és erősítését szolgáló misszióját.

A Kallós Zoltán néprajzi gyűjteményét bemutató kibővített múzeum megnyitásával ünnepelték a múzeumot is működtető Kallós Zoltán Alapítvány fennállásának 25. évfordulóját. A Kallós Zoltán Néprajzi Múzeum és Népművészeti Központ a magyar állam támogatásával, a kúria kibővítése révén megkétszerezte kiállító felületeit.

A megnyitó ünnepségen mutatták be Csinta Samu újságíró Út az Ararát felé című könyvét, amely a huszonöt évvel ezelőtt létrehozott Kallós-alapítvány tevékenységét taglalja, illetve egy CD-t, amely Kallós Zoltán által gyűjtött válaszúti népzenét tartalmaz.

A felszólalók sorra méltatták Kallós Zoltán páratlan értékű életművét, amely a magyar identitás megőrzését is szolgálja. A néprajzkutató a rá jellemző szerénységgel csak annyit mondott: gyűjteményét szeretettel hozta létre, és ugyancsak szeretettel buzdít mindenkit arra, hogy gyönyörködjenek a több ezer kiállított tárgyban.

Az eseményen részt vett Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár is.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye; MTI

Fotó: Biró István/MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria