Szamosi Szabolcs orgonakoncertjével vette kezdetét az Ars Sacra Fesztivál Pécsett

Kultúra – 2015. szeptember 23., szerda | 15:20

Szamosi Szabolcs orgonakoncertjével nyílt meg szeptember 19-én, szombaton este a pécsi székesegyházban az Ars Sacra Fesztivál. A koncert előtt Bognár Attila András, a Pécsi Egyházmegye társadalmi és kulturális kapcsolatokért felelős referense köszöntötte a megjelenteket.

Az alábbiakban Bognár Attila András megnyitóbeszédének részletét közöljük.

„Keresztény identitásunk legkarakteresebb jellemzője a szentség. A szentség nem valamiféle díszlete az isteni személyek közötti kapcsolatnak és mindannak, ami belőlük forrásozik és fakad, az életnek, a világnak. Ez a jó értelemben felfogott és megértett szentség nem az isteni világ szignifikáns hordozója, hanem igazi tartalma. Ahogyan a szent liturgia drámai módon jeleníti meg a jelenben élő ember számára a misztériumot, az isteni szeretet drámáját, úgy a szent zene, a szent művészet nemcsak érintőlegesen ejt szót a transzcendensről, hanem Őt magát mutatja meg.

Akkor is ezt teszi, amikor az emberről, a világról beszél, amikor üdvtörténeti vagy világtörténeti eseményeket mond el; mindent a hit szemszögéből néz. A megtestesülés óta a szenttől elkülönülő profán nem létezik. A megszentelés és megszentelődés pedig nem valamiféle rituális cselekedet által lesz nyilvánvalóvá, hanem a hit révén. A keresztény művész már nem a múzsák kegyeit keresi, hanem a Szentlelket hívja segítségül. A keresztény alkotások célja nem csupán az önfeltárulkozás, hanem közvetve vagy közvetlenül a tanúságtétellel átitatott evangelizálás, hithirdetés. Ez nem elkülönülés, nem egyszerűen a földi halandó megrendülése, nem is csak találkozási séma, hanem mindeneknek eszkatologikus megszentelése, mert »szent, szent, szent a seregek Ura, Istene«.

Istennek Szentjei! Ti égben lévők, és ti itt, a padokban ülők, szolgálatot vállalók, tevékenykedők, figyelmezzünk! A háromszor szent Isten hatalmas és szentséges palástját ma este ránk takarja! Boldog és örömteli hozzátartozást, boldog és örömteli egymásra tekintést! Ne elégedjünk meg az ad astra-élménnyel, bátran haladjunk tovább: ad coelum!”

Bognár Attila András nyitógondolatai után Szamosi Szabolcs orgonaművész koncertjével kezdődött meg a pécsi székesegyházban az Ars Sacra Fesztivál.

A koncerten közreműködtek: Murin Jaroszláv (brácsa), Solymosi Péter (trombita), Szakács Viktória (cselló).

Fotó: Loósz Róbert

Pécsi Egyházmegye/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria