Szárnyaszegett próbálkozás – Az „Interjú Istennel” című filmről

2019. április 28., vasárnap | 16:40

Egy vérbeli újságíró – főleg, ha már régóta van a szakmában – szívesen emlegeti azokat, akikkel sikerült már interjút készítenie. Egy befolyásos politikussal, egyházi méltósággal, híres íróval, megközelíthetetlen művésszel készült beszélgetéssel boldogan dicsekszik minden zsurnaliszta.

Egyébként nem érdemtelenül, hiszen a közismertségnek örvendő személyiségek bizony nem állnak szóba akárkivel. Magam is büszke vagyok arra, hogy beszélgethettem például… De most nem erről akartam írni, hanem arról, hogy ha megkérdeznék az újságírókat, kivel szeretnének leginkább interjút készíteni, vajon hányan válaszolnák azt, hogy Istennel. Márpedig Perry Lang filmjében Paul Asher (Brenton Thwaites), a sikeres haditudósító Afganisztánból hazatérve máris egy újabb feladaton dolgozik: Istennel (David Strathairn) interjúzik.

Lang vállalkozása első pillantásra igencsak érdekesnek tűnik, a másodikra pedig rendkívül merésznek. Paul először is meg akar bizonyosodni arról, hogy a vele szemben ülő férfi valóban az-e, akinek mondja magát. Bár Isten felajánlja neki, hogy felgyújt valamit a közelben – már csak azért is, mert Mózesnek ennyi is elég volt –, Paul inkább eláll ettől. Helyette nekilát, és annak rendje és módja szerint faggatni kezdi Istent: Mi az élet értelme, van-e mennyország, létezik-e a sátán, halhatatlan-e a lélek, van-e szabad akarat, miért történnek rossz dolgok jó emberekkel? Isten egy-két mondatban felel mindegyikre, s úgy tűnik, ezek a válaszok ki is elégítik az egyébként teológiát is végzett újságírót. A néző ezt persze nem egészen érti, hiszen Paulnak elég lett volna felütnie a Katolikus Egyház Katekizmusát ahelyett, hogy feleslegesen fárasztja Istent.

A beszélgetés három ülésben zajlik, melyek során egyre inkább Isten veszi át a kérdező szerepét. (Ezen valószínűleg csak az újságírók akadnak fenn, hiszen ők tudják, hogy ez óriási szakmai hiba.) Paul megtudja, hogy Isten igazából az ő imái miatt jelent meg. A Mindenható úgy gondolta, egy újságírónak úgy válaszolhat a legegyszerűbben, ha ad neki egy interjút. Paulnak ugyanis gondjai vannak a házasságával, Sarah, a felesége (Yael Grobglas) épp a napokban hagyta el.

Az Interjú Istennel esetében tehát adott két irány: egy teológiai és egy magánéleti. Az talán természetes, hogy egy film a vallási kérdéseket nem elemzi különösebben mélyen. Bár még így is érthetetlen, hogy azon problémák megválaszolására, melyek mindenkit érdekelnek, miért nem tesz még csak kísérletet sem. A rendező ennyire kevésre tartja potenciális nézőit? Ám lehet, hogy valójában Paul Asher – akinek vezetékneve az Ószövetségre, míg keresztneve az Újszövetségre utal – személye az érdekes, a teologizálás pedig csak mellékszál. Ha ez így van, akkor biztosan Paul lelkivilágát fogjuk majd alaposan megismerni – gondolnánk. Várakozásunkban azonban csalódnunk kell, a sekélyes problémázgatásnál többre ugyanis itt sem jutunk. Pedig a rendező belekezd, szeretné valahogy érzékeltetni velünk, milyen súlyosan érinti hősét csődbe jutott házassága, ám azon kívül, hogy Paul tipródik, és fel-alá járkál, többet nem láthatunk.

A filmmel kapcsolatban többen is azzal szólították meg a nézőket, hogy hasonló helyzetben ők mit kérdeznének Istentől. Érdekes felvetés, ám ha jobban belegondolunk, valószínűleg egészen másként zajlana egy ilyen találkozás, mint a filmben. Ha Istent láthatnánk, nem is lenne több kérdésünk.

Fotó: Imdb.com

Baranyai Béla/Magyar Kurír

Az írás az Új Ember 2019. április 21-i, ünnepi számának Mértékadó mellékletében jelent meg.

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kultúra
Vezető híreink – olvasta már?
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

2019. május 26., vasárnap
a-keresztenyseg-hetkoznapokban-dol-el-interju-szilvasy-laszlo-uj-piarista-tartomanyfonokkel
A kereszténység a hétköznapokban dől el – Interjú Szilvásy László új piarista tartományfőnökkel

A Piarista Rend Magyar Tartományának káptalanja Szilvásy Lászlót, a tartomány ökonómusát választotta tartományfőnökké márciusban. Hogyan tölti be hivatását az egyén, a szerzetesközösség, az iskola életében? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről beszélgettünk a provinciálissal.

2019. május 26., vasárnap
Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. május 27.

Mai evangélium – 2019. május 27.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 15,26–16,4a

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle