Szent Ambrus-festményt loptak el Bolognában

Kultúra – 2018. március 14., szerda | 10:40

Szent Ambrust ábrázoló 14. századi festményt loptak el a bolognai Pinacotecából március 10-én, szombat este – írta az Il Resto del Carlino napilap.

A kulturális örökség helyi felügyeletéhez tartozó csendőrök megkezdték a nyomozást a Giusto de’ Menabuoi korai reneszánsz festőnek tulajdonított, a 14. század második felében készült portré tolvajai után.

A kis méretű, 29 centiméter magas, 19 centiméter széles festmény a képtár 3-as terméből tűnt el, melynek falán 2003 óta lógott. A csendőröket szombat este fél hét körül értesítették, a nyomozók a helyszínen keresték a betörők nyomait. Elemezték a videokameráknak az előtérben és a teremben rögzített felvételeit is.

Vasárnap délelőtt újra a helyszínen voltak, megvizsgálták a termet és a képtár környékét is. Az események első rekonstrukciója alapján úgy tűnik, a tolvaj levette a képet a falról, és elrejtette, mivel a mű alig nagyobb egy A4-es lapnál. Tisztázni akarják, hogy a képet önálló biztonsági rendszer védte-e, és működött-e a lopás napján. Azt is vizsgálják, megbízásból lopták-e el Szent Ambrus portréját, vagy azonnali eladásra szánták. A képet felvették a felügyelet adatbázisába, melyet az illegálisan eltulajdonított kulturális javakról vezetnek.

Az ellopott, 70 ezer euró (21 millió forint) értékű festménnyel azonos teremben található a korai olasz reneszánsz egyik legnagyobb mestere, Giotto híres szárnyasoltára is. Hasonló lopást jelentettek a faenzai képtárból február végén, onnan egy névtelen 13. századi festő Krisztus keresztre feszítése és pokolra szállása című képét vitték el.

Forrás: MTI

Fotó: Nullahategy.hu, Múlt-kor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria