Szent Lászlóról is megemlékeztek az ecsédi Nagyboldogasszony-búcsún

Augusztus 13-án tartották az Ecséd szélén található Szentkút-völgyi Boldogasszony-kápolna búcsúját. Az eseményen megemlékeztek a kápolna alapkőletételének 15. évfordulójáról, valamint a Szent László-év alkalmából a zarándokok tiszteletüket tehették a lovagkirály ereklyéje... »

2017. augusztus 15. kedd

Szent Lászlóra emlékeztek a kisdorogi búcsún

Augusztus első hétvégéjén tartották a 28. Bukovinai Találkozások Folklórfesztivált Bonyhádon, a Völgység fővárosában, székely, lengyel, moldvai, ukrán néptánccsoportok fellépésével. Ehhez kapcsolódóan a közeli Kisdorog Szent Lőrinc-napi búcsúján a Szent László-év... »

2017. augusztus 8. kedd

Szent László nyomába szegődik az idei ferences gyalogos zarándoklat

A ferencesek szervezésében, valamint más szerzetesrendek közreműködésével huszonharmadik alkalommal rendezik meg augusztus 14. és 20. között a több száz fős gyalogos zarándoklatot Esztergomból Mátraverebély-Szentkútra. Az idei út a Szent László-évhez kapcsolódik.

2017. augusztus 7. hétfő

Szent László-kápolna a határon – Veres András szentmisét mutatott be Sopronkövesden

A Szent László-év alkalmából augusztus 5-én Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szabadtéri szentmisét mutatott be a Sopronkövesd szőlőhegyén található Szent László-kápolnánál, majd megáldotta annak új oltárképét.

2017. augusztus 6. vasárnap

Szent Lászlóra emlékeztek Komáromban halála évfordulóján

„Csillagok között fényességes csillag” címmel tartottak ünnepi megemlékezést Szent László király trónra lépésének 940. és szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából július 29-én, halálának napján Komáromban, az Újvár felújított Lőporos-termében.

2017. augusztus 1. kedd

Veres András mutatott be szentmisét Szent László halálának évfordulóján Nyitrán

A felvidéki magyar családokért imádkoztak a hívek Nyitrán, Szent László lovagkirály halálának évfordulójához kapcsolódóan július 28-án. A szentmisét Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, győri megyéspüspök celebrálta a Szent László piarista... »

2017. július 30. vasárnap

Engesztelő virrasztást tartanak a Szent István-bazilikában Nagyboldogasszony ünnepének előestéjén

A Szent István-bazilika érseki társszékesegyházban huszonegyedik alkalommal tartják meg a Nagyboldogasszony ünnepére virradó éjszakai országos engesztelő virrasztást, mely augusztus 14-én 20 órakor kezdődik és augusztus 15-én hajnali 5 óráig tart.

2017. július 30. vasárnap

Szent Lászlót ünnepelték a tereskei apátsági templomban

A Váci Egyházmegye a Szent László-legenda falképsorozattal büszkélkedő Tereskén ünnepelte a lovagkirályt július 29-én, László halálának napján. A szentmisét Beer Miklós püspök mutatta be. Pálos Frigyes, a tereskei templom egykori plébánosa és „felfedezője” emlékezett meg a... »

2017. július 29. szombat

A közép-európai együttműködésre is módot ad a Szent László-év

A közép-európai államoknak a történelmi hagyományaikra alapozott hatékony együttműködésére is alkalmat ad a Szent László-év, amelynek keretében számos programot szerveznek a lovagkirály emlékére idén a Kárpát-medencében – mondta Móring József Attila országgyűlési képviselő... »

2017. július 28. péntek

Palóc hagyományéltető napokat és Szent Anna-búcsút tartanak Balassagyarmaton

Palóc hagyományéltető napokat rendeznek július 27-től 30-ig Balassagyarmaton. A programsorozat része a Szent Anna-napi búcsú is, amit a palóc vidék egyik legnagyobb vallásos eseményeként tartanak számon.

2017. július 27. csütörtök

Szent László király nyomában – magánzarándoklat Nagyváradra

Szent László évében számos közösség szervez zarándoklatot a lovagkirályhoz kötődő helyszínekre. Ugyanakkor sokan látogatnak el egyénileg az emlékhelyekre. Hautzinger Gyula nyugalmazott honvéd ezredes, a Magyar Atlanti Tanács tagja beszámolóját közöljük Nagyváradra tett személyes... »

2017. július 25. kedd

Nyári programok a pozsonyi magyar katolikus közösség szervezésében

A pozsonyi magyar katolikus közösség a nyári hónapok folyamán is színes programokat kínál minden korosztálynak. Az alábbi összeállítás bepillantást nyújt a mai Szlovákia fővárosában élő és találkozó magyarok júliusi és augusztusi rendezvényeibe.

2017. július 25. kedd

Szent László királyra emlékeztek a kárpátaljai Nagybakos templomának búcsúünnepén

Július elsején ünnepelték Kárpátalja egyetlen Szent László-temploma, a nagybakosi római katolikus templom felszentelésének huszadik évfordulóját. A szabadtéren bemutatott szentmise főcelebránsa Német László nagybecskereki püspök volt.

2017. július 14. péntek

Bemutatták a Szent László-emlékplakettekkel díszített olajgyertyát a győr-újvárosi templomban

A győr-újvárosi Urunk színeváltozása-templomban július 2-án a délelőtti szentmise előtt bemutatták azt a Szent László-emlékplakettekkel díszített olajgyertyát, amelyet Ferenc pápa Rómában a május 31-i általános kihallgatás alkalmával áldott meg.

2017. július 13. csütörtök

Szent Lászlót és Keresztelő Szent Jánost ünnepelték Öttevényen

Az öttevényi Keresztelő Szent János-plébánia június 23-án és 24-én gazdag programsorozattal ünnepelte Szent László királyt és a templom búcsúját.

2017. július 13. csütörtök

Győr szobrásza – Lebó Ferenc alkotói világa

A nemzetközi hírű győri alkotóval Szent László évében pályafutásáról, hivatásáról és legfőbb ihletőiről beszélgettünk.

2017. július 8. szombat

Szent Lászlót ünnepelték a dél-bánsági Fejértelepen

Szent László napján, június 27-én ünnepelték templomuk búcsúját a fejértelepi hívek. A Nagybecskereki Egyházmegyéhez tartozó településen élőkön kívül szép számban érkeztek hívek Székelykevéről, Keveváráról, Károlyfalváról, Udvarszállásról és Uljmáról.

2017. július 4. kedd

Szent László-emlékkiállítás nyílt a veszprémi Szent Imre piarista és helyőrségi templomban

„Idvezlégy, kegyelmes Szent László király!” címmel nyílt időszaki kiállítás Veszprémben a Szent László-emlékévhez és a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozathoz kapcsolódóan június 24-én a Szent Imre-templomban.

2017. július 4. kedd

Gyermeket várók és gyermekre vágyók zarándokoltak Mátraverebély-Szentkútra

Szerelmespárokat, jegyeseket, fiatal házasokat, gyermeket várókat és gyermekre vágyókat hívtak zarándoklatra a ferencesek Sarlós Boldogasszony ünnepén, július 2-án a nemzeti kegyhelyre. A szabadtéri oltárnál Bíró László családpasztorációért felelős püspök mutatott be... »

2017. július 3. hétfő

Várják a helyi programok regisztrációját az Ars Sacra Fesztiválra és a Nyitott Templomok Napjára

Szeptember 16. és 24 között rendezik meg XI. Ars Sacra Fesztivált, illetve szeptember 16-án a Nyitott Templomok Napját. Az Ars Sacra Alapítvány július 31-ig, hétfőig várja az rendezvénysorozathoz helyi programmal csatlakozni kívánók jelentkezését, regisztrációját.

2017. július 1. szombat

tovább »