Szent László-legendát megjelenítő gótikus freskókat újítottak fel Sepsikilyénben

Kultúra – 2017. május 17., szerda | 9:01

A Sepsiszentgyörgyhöz tartozó Sepsikilyén unitárius temploma egyike azoknak a műemlékeknek, melyek középkori freskókat őriznek. A Szent László-legendát megjelenítő falfestmény restaurálása a közelmúltban fejeződött be. A képeket május 17-én adják át a nagyközönségnek.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A sepsikilyéni templom északi falának teljes hosszában a Szent László-legenda jelenetsora látható – felújítása a Teleki László Alapítvány koordinálásában, a külhoni magyar műemlékek felújítását segítő Rómer Flóris Terv keretében zajlott.

A napjainkban már Sepsiszentgyörgyhöz tartozó háromszéki település 13. századi eredetű templomának gótikus falképei a hajó külső és belső falain láthatók. A műemlék átfogó helyreállításának keretében a falképeket már korábban konzerválták, esztétikai kiegészítésük, restaurálásuk azonban nemrégiben valósulhatott meg. A képek helyreállítását a marosvásárhelyi Apsis Kft. szakembere, Kiss Lóránd falképrestaurátor végezte el.

Az idén 250 millió forintból gazdálkodó Rómer Flóris Terv legfontosabb feladata nemcsak a veszélyben lévő műemlékek megóvása, fizikai állagvédelme, hanem az értékek dokumentálása, feltárása is.

Forrás és képek: Teleki László Alapítvány

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria