Szent László nyomában jártak Székesfehérváron

2019. április 12., péntek | 15:01

Székesfehérváron bemutatták a „Szent László nyomában Erdélyben” című filmet április 8-án, melyhez kapcsolódóan fotókiállítás is nyílt a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

A Szent László nyomában Erdélyben Vakler Lajos Árpád-házi királyokat bemutató dokumentumfilm-sorozatának legújabb epizódja. A filmhez kapcsolódóan fotókiállítás is nyílt Simon Erika fotóriporter alkotásaiból. „Olyan kort élünk, amelyben Szent László nyomán újra fel kell fedeznünk a keresztényi erő értékét a mai erőkultusszal szemben” – hangsúlyozta a filmbemutató előtt Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök. „Az erő önmagában nem érték, nem cél, hanem eszköz. Az erő lélek, akarat, odaadás.”

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Székesfehérvári Egyházmegye támogatásával a Fehérvár Televízió stábja Erdélyben járt, hogy ott Szent László nyomán haladva megmutassák, mennyire élő ma is a lovagkirályt övező tisztelet. A film alkotói: Vakler Lajos rendező, Megyeri Zoltán operatőr és Szentmiklósi Dávid vágó. Az epizód tizenhárom településen kalauzolja végig a nézőket, fókuszban a Szent László-legendát bemutató templomokkal és falfestményekkel.

A főpásztor köszönetet mondott az alkotóknak, hogy méltó emléket állítottak a lovagkirálynak, akiről elődje, Prohászka Ottokár püspök szavait idézte: ,,A magyar eszmény Lászlóban lett kereszténnyé és szentté. Szent László nem tanít; ő nem apostol; de ő küzd, harcol, s győz a kereszténységért. A nép hajlamait, harci hagyományait, bátorságát, vitézségét lépteti be az eddig inkább csak tűrő, szenvedő, csöndes megadású kereszténységbe, s ezzel vezeti be az egyházat a magyar népéletbe. A népnek ugyanis a hős, a dalia, a vitéz harcos tetszik. A régi vitézséget Szent László tüntette föl önmagán; e jellemvonása által szívén ragadta meg a nemzetet; öröme s eszménye László lett; dicshimnuszt zeng a legenda róla; alakjába beleszövődik a keresztény lelkesülés minden nagy gondolata s meleg érzelme.”

Spányi Antal püspök beszélt továbbá Szent László európai szemléletéről, amely egyben az ország stabilitásának és megszilárdulóban lévő keresztény kultúrájának védelmét is jelentette. Megrajzolta egy régió körvonalait, amely Horvátországtól a magyar, cseh, lengyel területeken át egészen a keleti kereszténység határáig terjedt, de nem egyetlen birodalomként, hanem a szövetségesek összetartása és emberi közelsége révén.

A középkori Magyarország – történeti, politikai és lelki értelemben véve is – egyik legjelentősebb alakját, Szent László királyt III. Béla király kérésére III. Celesztin pápa avatta szentté 1192-ben. „Egész életét – a harcos vitézség mellett – a keresztény szelídségben élte. A Szent László-i férfiúság egyenes, szilárd. Az igazságot védi, az elvekért síkra száll, meri vállalni a felelősséget” – hangsúlyozta Spányi Antal.

Vakler Lajos rendező-szerkesztő a bemutatón elmondta: „Úgy gondoltam, hogy a korábban bemutatott Szent István-filmet folytatni kell, hiszen 2022-ben az Aranybulla kiállításának 800. évfordulója lesz. Körbejárjuk a Kárpát-medencét, ha úgy tetszik, az egykori Magyarországot. Most Erdélyre került sor.” „Egyszerű volt a dolgunk, mivel gyakorta járunk Székelyföldön, és felfigyeltünk arra, mennyire élő még ma is náluk a Szent László-kultusz. Szent Istvánt elismerik mint államalapítót, Szent Lászlót viszont legendának tekintik a mai napig.”

A stáb többek között az UNESCO-világörökség részét képező székelyderzsi és gelencei templomban forgatott, ahol falfestmények őrzik Szent László legendáját. Bemutatják a nagyváradi székesegyházat is, amely Közép-Európa legnagyobb barokk temploma. 

A filmvetítést Heinczinger Miklós Mikának, a Misztrál együttes alapító tagjának koncertje követte, aki a film zenéjét szerezte.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Lugosi Balázs

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kultúra
Vezető híreink – olvasta már?
krisztussal-es-az-asszonyokkal-keresztuton-keresztut-ferenc-papaval-nagypenteken-colosseumban
Krisztussal és az asszonyokkal a keresztúton – Keresztút Ferenc pápával nagypénteken a Colosseumban

Az idei római, Ferenc pápa által április 19-én, nagypénteken este a Colosseumban vezetett Via Crucis elmélkedéseit Eugenia Bonetti nővér, a Consolata missziós rend tagja, a „Slaves no more” Társaság elnöke írta. Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük a keresztút elmélkedéseit és imádságait.

2019. április 19., péntek
szivekben-orzott-regi-husvetok
Régi húsvétok nyomában – Találkozás a fertődi idősek otthona lakóival

Ismét emlékeket gyűjtöttünk, újra Fertődön, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentes Mihály pap költőről elnevezett idősek otthonában. A nagyböjti készület közben ezúttal a szívekben őrzött régi húsvétokra vethettünk egy pillantást.

2019. április 19., péntek
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle