Szent Leonianusról emlékeztek meg szülőföldjén, Szombathelyen

Kultúra – 2018. június 11., hétfő | 17:34

A Szombathelyi Képtárban tartottak konferenciát június 8-án a Savariában született Szent Leonianus apátról és a korról, amelyben élt.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A tudományos találkozó elején Székely János szombathelyi megyéspüspök mondott köszöntő beszédet.

A savariai származású Leonianus születésének időpontjára csak az életének eseményeire vonatkozó adatok alapján lehet következtetni. Valószínűleg 450 után született, abban az időszakban, amikor Savaria városa már nem Róma hatókörébe tartozott. Feltételezhetően itt lett a keresztény közösség tagja Leonianus. „Barbárok” (vélhetően gótok) fogságába esett, akik magukkal hurcolták Galliába. Miután kiszabadult, a mai Burgundiában, Autun közelében remeteként élt; később a Lyon közeli Vienne városában a Szent Péter-kolostor apátja lett.

A szerzetesi életmód népszerűsítője volt. Több kolostort alapított, köztük a Vienne-i Szent András-kolostort. Tevékenységének köszönhetően a VI. század első felében a püspökség területén több mint hatvan, Vienne városában tizenkét kolostor, illetve zárda működött. Neki tulajdonított levelek és írások is fennmaradtak. Tevékenysége összefonódik két szent püspök – Szent Mamertus és az ókeresztény íróként is ismert Szent Avitus – működésével.

Leonianus származási helyét az utókor számontartotta; szarkofágján Sabaria, illetve Pannonia neve is szerepel. Valószínűleg 518-ban halt meg.

Szombathelyen is kevesen hallottak, tudnak Leonianusról, jóllehet jelentős hatással volt környezete keresztény közösségére – hangzott el a vasi megyeszékhelyen tartott június 8-i konferencián. „Jó lenne többet tudni róla” – hangsúlyozta Székely János püspök, majd II. János Pál pápa szavait idézte: Szombathely a szentek földje. Leonianus, bár elrabolták, annak a földnek lett apostola, ahová vitték – fogalmazott a főpásztor. Szent Patrikhoz, az ír sziget apostolához hasonlította a szombathelyi származású szentet.

A Szombathelyi Egyházmegye püspöke kifejtette: az első keresztény évszázadokban a szent a vértanúval volt azonos. Amikor véget értek a keresztényüldözések, a Krisztus-követők keresték a radikalizmus új fajtáját, hogyan tudnák életüket egészen Istennek adni – ekkor jelent meg a remeteség, szerzetesség.

Európa jelenleg hasonlóan nagy válságban van, mint az ókor végén. A megoldás is lehet hasonló: meg kellene találnunk a radikális keresztény életet; felépíteni kis szigeteket, mint régen a kolostorokat. Csak akkor van jövője Európának, ha ezek az értékek újra, radikálisan megjelennek; az marad meg, ami hiteles – hangzott el Székely János beszédében.

A nap során a résztvevők további előadásokat hallhattak a savariai születésű Szent Leonianusról és koráról. A konferencia anyaga – a szervezők tervei szerint – könyv formájában is megjelenik majd.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria