Szent Léonie Françoise de Sales Aviat

2018. január 10. szerda 09:02

Január 10-én emlékezik az Egyház Léonie Françoise de Sales Aviat nővérre, a Szalézi Szent Ferenc Oblátái kongregáció első elöljárójára.

Françoise nővér Léonie Aviat néven született Franciaországban, Sézanne-ban 1844. szeptember 16-án. Szülei kereskedők voltak. Tizenegy éves korában beíratták Troyes-ban a vizitációs nővérek bentlakásos iskolájába. Itt Louis Brisson atya lett a lelkivezetője, aki különös figyelemmel fordult az akkoriban a jobb élet reményében a városokba özönlő szegények felé. A gyárakban dolgozó fiatalok általában hajléktalanok voltak, ráadásul akkoriban még semmiféle jogi szabályozás nem védte a munkások érdekeit. Nem volt ritka a gyermekmunka, és a gyerekek semmilyen oktatást nem kaptak.

Louis Brisson 1858-ban menhelyet és iskolát hozott létre a troyes-i gyárakban dolgozók számára. 1866-ban pedig három új otthont alapított munkáslányok számára. Ebben a küldetésben Léonie-ban segítőtársra talált. Amikor befejezte az iskolát, felvételét kérte a vizitációs nővérekhez. Az elöljárók azonban türelemre intették, így hazament szülővárosába, és egy üveggyárban vállalt munkát. Ott szembesült azzal, hogy milyen rossz körülmények között, és mennyire magukra hagyatva élnek a fiatal munkások. Sokan örökre elvesztek a nyomorban. Léonie ezért 1866-ban visszament Troyes-be, és csatlakozott a Szalézi Szent Ferenc Katolikus Egyesülethez, amelynek Brisson atya volt a vezetője.

Egykori iskolatársával, Lucie Canuet-vel ketten lettek a lányok otthonainak vezetői. Akkoriban mások is fordultak segítő szándékkal az ipari forradalom során a városokba özönlő munkások felé, de általában hamar feladták az apostolkodást. Léonie azonban másképpen közeledett a gyárban dolgozó gyerekekhez és fiatalokhoz, mint a többiek. Egyenrangúként kezelte őket, és nem prédikált a „helyes életvitelről”. Meghallgatta őket, és egyszerűen felajánlotta a segítségét.

Idővel egyre többen csatlakoztak Louis Brisson atya és Léonie tanítói, szociális és missziós munkájához. Néhány év múlva megalapították a Szalézi Szent Ferenc Oblátái kongregációt. Később, a női közösség mintájára jött létre a férfiak számára a Szalézi Szent Ferenc Oblátusai rend.

Léonie a beöltözésekor kapta Szalézi Szent Ferenc tiszteletére a Françoise de Sales (Szalézi Franciska) nevet, és ő lett a közösség első elöljárója. Országszerte számos, plébániákhoz csatlakozó bentlakásos iskolát hoztak létre munkások részére. Tevékenységük egy idő után kiterjedt a társadalom más rétegeire is, és átlépte az országhatárt, sőt, Dél-Afrikában és Ecuadorban is nyitottak missziós iskolákat.

1903-ban egyházellenes törvényeket hoztak Franciaországban, 1904-ben pedig betiltották a tanító rendeket. Françoise nővér ekkor Olaszországba települt át, és haláláig, 1914. január 10-ig gyakorlatilag száműzetésből irányította a rendet, amely ekkor már Európa-szerte működött.

II. János Pál pápa 1992-ben boldoggá, majd 2001-ben szentté avatta Françoise nővért.

Forrás
Vatican.va
Magyar katolikus lexikon

Fotó: Sosfs.com; Vatican.va; Wikipédia

Magyar Kurír
(sza)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
otszazan-az-egymilliobol-rozsafuzert-imadkozo-gyermekek-tanusagtetele-szolnokon
Ötszázan az egymillióból – Rózsafüzért imádkozó gyermekek tanúságtétele Szolnokon

A Magyar Katolikus Egyház is csatlakozott a kezdeményezéshez, amelynek keretében október 18-án világszerte gyermekek imádkozzák együtt a rózsafüzért a világ egységéért és békéjéért. Az „Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért” imalánc egyik hazai helyszínére, Szolnokra látogattunk.

19:04
a-hitetlenseg-segit-hitunk-ujrafogalmazasaban-megjelent-anselm-grun-es-toma-halik-konyve-magyarul
A hitetlenség segít hitünk újrafogalmazásában – Megjelent Anselm Grün és Tomáš Halík könyve magyarul

Merész témájú kötetet mutatott be a Bencés Kiadó október 17-én Budapesten, az Akadémiai Könyvtárban. A „Távol az Isten. Hit és hitetlenség párbeszéde” című könyvet az ismert német lelki író, Anselm Grün és az elismert cseh szociológiaprofesszor, Tomáš Halík neve fémjelzi.

17:28