Szent Léonie Françoise de Sales Aviat

2019. január 10., csütörtök | 9:47

Január 10-én emlékezik az Egyház Léonie Françoise de Sales Aviat nővérre, a Szalézi Szent Ferenc Oblátái kongregáció első elöljárójára.

Françoise nővér Léonie Aviat néven született Franciaországban, Sézanne-ban 1844. szeptember 16-án. Szülei kereskedők voltak. Tizenegy éves korában beíratták Troyes-ban a vizitációs nővérek bentlakásos iskolájába. Itt Louis Brisson atya lett a lelkivezetője, aki különös figyelemmel fordult az akkoriban a jobb élet reményében a városokba özönlő szegények felé. A gyárakban dolgozó fiatalok általában hajléktalanok voltak, ráadásul akkoriban még semmiféle jogi szabályozás nem védte a munkások érdekeit. Nem volt ritka a gyermekmunka, és a gyerekek semmilyen oktatást nem kaptak.

Louis Brisson 1858-ban menhelyet és iskolát hozott létre a troyes-i gyárakban dolgozók számára. 1866-ban pedig három új otthont alapított munkáslányok számára. Ebben a küldetésben Léonie-ban segítőtársra talált. Amikor befejezte az iskolát, felvételét kérte a vizitációs nővérekhez. Az elöljárók azonban türelemre intették, így hazament szülővárosába, és egy üveggyárban vállalt munkát. Ott szembesült azzal, hogy milyen rossz körülmények között, és mennyire magukra hagyatva élnek a fiatal munkások. Sokan örökre elvesztek a nyomorban. Léonie ezért 1866-ban visszament Troyes-be, és csatlakozott a Szalézi Szent Ferenc Katolikus Egyesülethez, amelynek Brisson atya volt a vezetője.

Egykori iskolatársával, Lucie Canuet-vel ketten lettek a lányok otthonainak vezetői. Akkoriban mások is fordultak segítő szándékkal az ipari forradalom során a városokba özönlő munkások felé, de általában hamar feladták az apostolkodást. Léonie azonban másképpen közeledett a gyárban dolgozó gyerekekhez és fiatalokhoz, mint a többiek. Egyenrangúként kezelte őket, és nem prédikált a „helyes életvitelről”. Meghallgatta őket, és egyszerűen felajánlotta a segítségét.

Idővel egyre többen csatlakoztak Louis Brisson atya és Léonie tanítói, szociális és missziós munkájához. Néhány év múlva megalapították a Szalézi Szent Ferenc Oblátái kongregációt. Később, a női közösség mintájára jött létre a férfiak számára a Szalézi Szent Ferenc Oblátusai rend.

Léonie a beöltözésekor kapta Szalézi Szent Ferenc tiszteletére a Françoise de Sales (Szalézi Franciska) nevet, és ő lett a közösség első elöljárója. Országszerte számos, plébániákhoz csatlakozó bentlakásos iskolát hoztak létre munkások részére. Tevékenységük egy idő után kiterjedt a társadalom más rétegeire is, és átlépte az országhatárt, sőt, Dél-Afrikában és Ecuadorban is nyitottak missziós iskolákat.

1903-ban egyházellenes törvényeket hoztak Franciaországban, 1904-ben pedig betiltották a tanító rendeket. Françoise nővér ekkor Olaszországba települt át, és haláláig, 1914. január 10-ig gyakorlatilag száműzetésből irányította a rendet, amely ekkor már Európa-szerte működött.

II. János Pál pápa 1992-ben boldoggá, majd 2001-ben szentté avatta Françoise nővért.

Forrás
Vatican.va
Magyar katolikus lexikon

Fotó: Sosfs.com; Vatican.va; Wikipédia

Magyar Kurír
(sza)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink – olvasta már?
utolso-utjara-kisertek-palos-frigyest-vacon
Utolsó útjára kísérték Pálos Frigyest Vácon

Pálos Frigyes Leó temetése alkalmából március 20-án Beer Miklós váci megyéspüspök mutatott be szentmisét a váci székesegyházban, Varga Lajos váci segédpüspök, Koza József tiszteletbeli kanonok, prépost, címzetes esperes, Tóth Ferenc esperes és Gedeon József koncelebrálásával.

2019. március 22., péntek
orzoje-vagyok-az-en-testveremnek-bemutattak-nemeth-gabor-bioetikai-konyvet
Őrzője vagyok az én testvéremnek – Bemutatták Németh Gábor bioetikai könyvét

Március 21-én este a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán mutatták be Németh Gábor „Bioetikai vázlatok” című könyvét, a kar és a kötetet kiadó Szent István Társulat közös szervezésében.

2019. március 22., péntek