Szent Miklóst ábrázoló, 700 éves gyűrűt talált egy kertész Izraelben

2018. március 2. péntek 15:10

Egy 26 éves kertész, Dekel Ben-Shitrit február 22-én, gyomlálás közben bukkant rá a különleges gyűrűre, melyről bebizonyosodott, a 12–15. századból származik, és valószínűleg Szent Miklóst, az utazók védőszentjét ábrázolja.

Dekel Ben-Shitrit gyomlálás közben vette észre, hogy egy gyűrű rejtőzik a növények között. Ahogy felemelte, látta, hogy egy emberi alakot ábrázol. Felrakott egy fényképet a gyűrűről a Facebookra, hátha valaki tud segíteni. Kibucbeli szomszédja, aki történetesen az izraeli természetvédelmi hatóság oktatási központjának igazgatója, rögtön összekötötte őt az izraeli régészeti hatósággal (Israel Antiquities Authority).

A régészeti vizsgálat során kiderült, a jó állapotú bronzgyűrű a 12–15. századból származik. Yana Tchekhanovetz régész elmondta, a gyűrűn látható kopasz férfi a pásztorbottal valószínűleg Szent Miklós, aki a keleti keresztények között az utazók, köztük a zarándokok és tengerészek védőszentje – így nem meglepő, hogy a Szentföldön bukkan fel egy ábrázolás. A Szentföldre a Bizánci Birodalom minden szegletéből érkeztek a keresztény zarándokok, akik gyakran hordtak maguknál Miklóst ábrázoló ikonokat például, hogy védelmezze őket út közben minden bajtól. Csodatevő Szent Miklósban bízott valószínűleg a gyűrű hajdani tulajdonosa is.

Moshav Hayogev, ahol a gyűrűt megtalálták, a Jezreel-völgy keleti felén fekszik, keletre Tel Megiddótól és más Legio közelében fekvő bizánci és római településektől. Yotam Tepper izraeli régész, a római kori utak szakértője elmondta, a Legióból a Tábor-hegy felé vezető út Moshav Yogev mellett haladt el – és valószínűleg ezt az utat használták a keresztény zarándokok is évszázadokon át, amikor a Tábor-hegy, Názáret, és a Galileai-tenger felé tartottak.

Forrás és fotó: Israel Antiquities Authority; Medievalists.net

Magyar Kurír
(vn)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-gyermekkent-vagy-rabszolgakent-gondolkodo-keresztenyek-vagyunk
Ferenc pápa: Gyermekként vagy rabszolgaként gondolkodó keresztények vagyunk?

A Szentatya június 20-án folytatta a tízparancsolatról megkezdett katekéziseit. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a Biblia nem véletlenül „tíz szót” és nem tíz parancsolatot említ: Isten ugyanis nem szolgaságba vető zsarnokként, hanem gondoskodó apaként bánik velünk.

19:25
ferenc-papa-csaladoknak-2-resz-ma-ugyanazt-tesszuk-mint-nacik-csak-feher-kesztyuben
Ferenc pápa a családoknak (2. rész): Ma ugyanazt tesszük, mint a nácik, csak fehér kesztyűben!

Június 16-án délben a Szentatya a Családtársulatok Fórumának delegációját fogadta a szervezet fennállásának huszonötödik évfordulója alkalmából. Ferenc pápa rögtönzött beszédét – mely kiragadott részleteiben bejárta a magyar sajtót is – két részletben, teljes terjedelmében közöljük.

09:01