Új látogatóközpont nyílik a szombathelyi püspöki palotában

Kultúra – 2017. május 13., szombat | 14:00

Május 15-én 17 órakor áldják meg a Szily János Egyházmegyei Gyűjteményt és Látogatóközpontot, amely a Szombathelyi Egyházmegye első püspökének nevét viseli. Az ünnepi megnyitó keretében felavatják a Brenner János tiszteletére készült emléktáblát is.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A május 11-én tartott sajtótájékoztatón Császár István egyházmegyei kormányzó köszöntője után Perger Gyula, a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont igazgatója mutatta be az új szervezeti egységet. Elmondta, az egyházmegye több egyházi fenntartású látogatóközpontot is alapított már, így a könyvtárat, a levéltárat, a kincstárat és a múzeumot. Ezek most egy szervezeti egységbe kerültek: a 2017. február 1-jével létrejött látogatóközpont szervezi és koordinálja a fent említett intézmények munkáját, szervezi a látogathatóságot. Mindez kiegészül még a székesegyház, a templom tornyaiban berendezett kiállítások és a püspöki palotában létrehozott kiállítások megtekintésének szervezésével.

A püspöki palota barokk szárnya magába foglalja az első emeleti püspöki magánkápolnát; a Mikes-könyvtárat, azt a szobát, ahol Boldog IV. Károly király szállt meg Mikes püspök vendégeként; a Szent Pál-termet Dorffmaister István festményeivel; a sárga szalont, a püspöki palota nagytermét, a metszettermet, valamint a püspöki portrékkal díszített előszobát. Az első emeleten elhelyezkedő kincstárban az egyházmegye legértékesebb műkincseit tekinthetik meg a látogatók.

A földszinten – a Sala Terrenán kívül – három állandó kiállítás lesz megtekinthető: a folyosón a tizenöt püspök ténykedésén keresztül megismerhetjük a Szombathelyi Egyházmegye történetét; továbbá egy-egy állandó kiállítás nyílik Mindszenty József bíborosról, illetve Brenner Jánosról, az egyházmegye vértanú papjáról. A Brenner-kiállításon láthatók a véres karing, a reverenda, a nadrág, amelyeket Brenner János meggyilkolásának éjszakáján, hatvan évvel ezelőtt, 1957. december 14-ről 15-re virradó éjszaka viselt. Külön vitrin emlékezteti a látogatókat az 1991. augusztus 19-i, történelmi jelentőségű pápalátogatásra. A vitrinben látható az a miseruha, amelyet Szent II. János Pál pápa viselt a szombathelyi reptéren bemutatott szentmisén, valamint az általa használt kehely és liturgikus könyv az aláírásával.

A látogatóközpont a zenének is otthont ad. Azok a csoportok, akik a székesegyházat, a püspöki palotát és az egyházmegyei könyvtárat is megtekintik, a székesegyház orgonáját is megismerhetik; számukra rövid koncertet is tartanak. Perger Gyula arról is beszámolt, hogy a tervek között szerepel egy orgonabemutató-hanglemez kiadása is, továbbá hogy a szeptemberben tartandó I. Savaria Hangversenysorozat keretében a püspöki palota nagytermében lesznek kamarazenekari koncertek.

A látogatóközpont – a május 15-i megnyitót követően – minden héten keddtől szombatig, délelőtt 9 és délután 17 óra között várja az érdeklődőket.

A palota emeleti részét kizárólag vezetővel látogathatják; csoportok előzetes bejelentkezés alapján, naponta öt alkalommal. Egyéni látogatók is csak ezen időpontokban tudják megtekinteni a barokk szárnyat. A földszinti kiállításokat vezetés nélkül, egyénileg és csoportosan is megtekinthetik.

Forrás és képek: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria