Szobrot állítanak Szent Margitnak a Margitszigeten

Kultúra – 2018. október 27., szombat | 11:01

Az újlaki plébánia kezdeményezésére és a Fővárosi Közgyűlés döntése nyomán szobrot kap Árpád-házi Szent Margit a róla elnevezett fővárosi szigeten. Október 27-én, szombaton este az újlaki templomban imádkoznak a szent királylány közbenjárásáért.

Az újlaki plébánia képviselőtestületének korábbi döntését követően 2016. február 13-án a plébánia hívei nevében Berán Ferenc atya levéllel fordult Tarlós István főpolgármesterhez, hogy a főváros állítson szobrot a Margitszigeten a sziget névadójának, Szent Margitnak, IV. Béla király és Laszkárisz Mária bizánci hercegnő leányának tiszteletére. A főpolgármester támogatta a kérést, majd a Fővárosi Közgyűlés megbízásából a BTM – Budapest Galéria pályázatot hirdetett olyan köztéri szobor elkészítésére és elhelyezésre, amely kifejezi a királylány hitét és hazaszeretetét.

A pályázó művészek által benyújtott 39 pályamű közül – rajzok és makettek, műleírások alapján – egy szakmai zsűri kiválasztotta azt az egyet, Bakos Ildikó szobrász tervét, amely e testület véleménye szerint a legjobban megfelel ennek az elvárásnak.

A zsűri döntését követően elkezdődhet a szobor megalkotása, s a tervek szerint avatása ebben az évben, Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepéhez közeli időpontban lesz a szigeten, a domonkosrendi kolostor romjai előtti területen. Az időpont megválasztásánál nagy jelentősége volt annak a történelmi ténynek, hogy XII. Piusz pápa 75 évvel ezelőtt, 1943. november 19-én avatta szentté Margitot. A Szentatya a szenttéavatási bullában többek között ezt írta: „Bízunk benne, hogy kiengesztelő áldozati hivatását ő, az első apostoli király sarja tovább is folytatja, nemcsak szeretett hazájáért, hanem minden nemzetért, akik olyan hevesen küzdenek egymással. Kieszközli a Krisztus szeretetén alapuló nyugalmat és békét az emberiségnek az irgalmasság Atyjától...” Bízunk abban, hogy Margit békességszerző imái korunkban is meghallhatásra találnak – és abban is, hogy ez az új szobor sokak számára lesz emlékeztető jel arra, hogy kérjék kedves szentünk közbenjárását.

Az ünnepnek akkor lesz kellő hatása közösségeinkre, egyházunkra és társadalmunkra, ha arra lelkileg készülünk. Ezt segítik elő az újlaki templomban havonta bemutatott szentmisék és a szentmisékhez kötődő esti dicséretek (vesperások). Az ünnepi liturgiák a Margitszigeten minden hónap 18-án este 6-kor, Újlakon (Budapest, Bécsi út 32.) minden hónap 27-én fél 6-kor kezdődnek. Az esti dicséret a Margitszigeten követi, Újlakon pedig megelőzi a szentmisét.

Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria