Orosz ikonfestő nagyszabású mozaikja kerül a belgrádi Szent Száva-templomba

Kultúra – 2017. május 7., vasárnap | 13:02

Megkezdték Nyikolaj Muhin több mint 1200 négyzetméteres alkotásának felhelyezését Belgrád legnagyobb templomának falaira és kupolájába. A Jézus mennybemenetelét ábrázoló mozaik az orosz ikonfestő műtermében készült.

A negyventonnás mozaik első negyede május 3-án érkezett meg Oroszországból Szerbia fővárosába. A harminc méter átmérőjű, 1230 négyzetméteres alkotást egy orosz és szerb művészekből álló csapat helyezi fel a Szent Száva-templom legnagyobb kupolájába. A munkálatok várhatóan még ebben az évben befejeződnek.

A nagyszabású mozaik alkotóját, Nyikolaj Muhint művészeti körökben Andrej Rubljov XV. századi ikonfestő legnagyobb követőjének és méltó utódjának tartják.

A belgrádi Szent Száva-templom, a Hrama Svetog Save a világ legnagyobb alapterületű ortodox temploma. Falait és kupoláját összesen mintegy tizenhétezer négyzetméteren díszítik majd bizánci stílusú mozaikok. Az ábrázolásokon mintegy hatszáz szent, továbbá az Ó- és Újszövetség legfontosabb jelenetei kapnak helyet.

A templom építésének ötlete 1895-ben merült fel; helyszínként a Belgrád központjában fekvő Vracar-fennsíkot választották, mert 1594-ben ott gyújtották fel Szent Szávának, az önálló szerb ortodox egyház megalapítójának ereklyéit. A templomépítést azonban – az 1912–1913-as balkáni háború, majd az első világháború miatt – újra és újra el kellett halasztani. 1935-ben ugyan megkezdődtek a munkálatok; a második világháború miatt azonban ismét leállt, és csak 1985-ben, a hely újbóli felszentelése után folytatódhatott az építkezés.

A Belgrád szimbólumának számító és a városba vezető utak mindegyikéről látható kupolát 1989-ben helyezték az épületre.

Minthogy a templom építésének költségeit főként adományokból fedezték, igen lassan haladt a munka. A templomon végzett külső munkálatok 2004-ben fejeződtek be. A belgrádi Szent Száva-templom külseje a koszovói Gracanica-kolostort idézi.

Oroszország korábban harmincmillió eurós támogatást adott Belgrád legnagyobb templomának építésére. Vlagyimir Putyin orosz elnök néhány évvel ezelőtti belgrádi látogatásakor járt a Szent Száva-templomban, és akkor döntött arról, hogy a templomot orosz segítséggel fejezik majd be, ezzel is erősítve a hagyományosan jó orosz–szerb kapcsolatokat.

Forrás: MTI

Fotó: Hramsvetogsave.rs

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria