Tusor Péter vezetésével megalakul a Fraknói Vilmos magyar egyháztörténeti kutatócsoport

Kultúra – 2017. június 12., hétfő | 14:50

Július elsején alakul meg az MTA-PPKE Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoport, melynek alapítója és vezetője Tusor Péter, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára. A forrásfeltárás színhelye a Vatikán, a kutatócsoport székhelye a PPKE lesz.

Tusor Péter a vatikáni Apostoli Könyvtárban Pázmány Péter esztergomi érsek 1632-es római követségének jegyzőkönyveit készíti elő publikálásra. A Lorenzo Azzolini államtitkárral folytatott szóbeli tárgyalások olasz nyelvű leiratai szinte gyorsírásszerűen készültek, igazi paleográfiai kihívást jelentenek. Nem véletlenül nem vállalkozott eddig senki sem kiadásukra. Ez a kutatás már egy újabb vatikáni magyar kutatócsoport programját készíti elő.

2017. július elsejével a Magyar Tudományos Akadémia jelentős támogatásának köszönhetően megalakul az MTA-PPKE Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoport. Alapítója és vezetője, tudományos tanácsadói kinevezéssel, Tusor Péter (kutatási területe: 16–20. század). Tudományos főmunkatársai és munkatársai: Fedeles Tamás, Nemes Gábor és Kanász Viktor (15–16. század); Kruppa Tamás (16–17. század) és Tóth Krisztina (20. század). Az akadémiai köztisztviselői alkalmazásba kerülő munkatársak mellett szélesebb kutatói kör, köztük egyháztörténész papok, így Gárdonyi Máté és Tóth Tamás is bekapcsolódnak a munkálatokba. A Fraknói-kutatócsoport viszi tovább a 2004-ben az eredmények közlésére alapított és már a huszadik kötetnél tartó vatikáni–magyar történeti könyvsorozatot, a Collectanea Vaticana Hungariaet. (Az egyes kötetek letölthetők az intézmény honlapjáról.)

Tusor Péter, a PPKE tanára a Vatikáni Rádiónak adott interjújában elmondta, hogy a Magyar Tudományos Akadémia már a Lendület program keretében sokat tett a vatikáni magyar kutatások ügyéért. A Fraknói Vilmos nevét viselő kutatócsoport felállítása meghatározó lépés az egyháztörténész püspök – aki egyúttal az MTA főtitkára is volt – római tudományos örökségének professzionális felvállalása érdekében. Fraknói a Római Magyar Történeti Intézet számára épített villáját 1913-ban azzal a kikötéssel ajándékozta a magyar államnak, hogy az cserében köteles történeti intézetet fenntartani az örök városban. 1996-ban megtörtént az Istituto Storico Fraknói formális újralapítása a Római Magyar Akadémia keretein belül. Most minden korábbinál kedvezőbb feltételek állnak rendelkezésre, hogy végre önálló tudományos profilja alakulhasson ki – fejtette ki Tusor Péter.

Az MTA, a magyar „tudományügyi minisztérium” jelentős forrásokat invesztált erre a célra; létrejött a mindeddig hiányzó, folyamatosan és szervezetten működő hazai szakmai bázis. Most a magyar tudománydiplomácián a sor: minimális átszervezéssel meg lehet teremteni egy kicsi, ám hatékony, a német, francia, osztrák, szlovák történeti intézetekkel versenyképes tudományos stratégiai háttérmunkát folytató magyar tudományos intézményt Rómában. Az ennek érdekében megkezdett tárgyalások Tusor Péter szerint – bár nem ígérkeznek könnyűnek – bizakodásra adnak okot.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria