Újra megjelent a „Laudate Dominum” című hiánypótló egyházzenei kiadvány

Kultúra – 2018. január 28., vasárnap | 13:00

Újra kiadták a pécsi székesegyház orgonistája, Kovács Szilárd által összeállított, „Laudate Dominum” című egyházzenei gyűjteményt.

A Laudate Dominum elsősorban az egyházzenét tanulók és művelők számára készült, hogy segítsen hivatásuk gyakorlásában. A gyűjtemény elsődleges célja, hogy rövid, a liturgia arányait nem felborító kompozíciókkal gazdagítsa a szentmisét, emellett orgona és liturgikus improvizációiskola is.

Kovács Szilárd, a pécsi székesegyház orgonistája saját szerzeményeiből állította össze gyűjteményét, mely 2007-ben jelent meg először. A kötet a közelmúltban, a tízéves évforduló kapcsán a Főnix Zeneműhely gondozásában újra megjelenhetett, ráadásul most ingyenesen elérhető az érdeklődők számára a kiadó honlapján

Az első három évben a kötetnek mintegy 300 példánya talált gazdára, a visszajelzések alapján azonban egyre többen használják. Az anyag statikus maradt, nem hívott életre mások által írt, kiadásban megjelentetett újabb liturgikus orgonaműveket.

„A magyar egyházzene-kutatás eredményeit elismerve meg kell jegyeznem, hogy jelenleg a liturgikus orgonajáték egy kevésbé hangsúlyozott terület – mondta el Kovács Szilárd. – Mivel az orgonista leginkább hangszerével képes hatást gyakorolni a zenei szempontból rábízott közösségre, szerintem nem lehet másodlagos a szentmise hangszeres megnyilvánulásainak színvonala.”

A Laudate Dominum ingyenesen elérhetővé tétele Kovács Szilárdnak köszönhető, a művész ugyanis ezzel szeretne hozzájárulni a magyar egyházzene ügyéhez, ami különösen fontos most, a közelgő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kapcsán.

Az új kiadásban szereplő anyag közel másfélszeresére bővült a 2007-eshez képest. „Az új művek miatt fontosnak tartottam, hogy ne egy magánakcióról legyen szó, ezért ismét kértem ajánlást az Országos Magyar Cecília Egyesülettől, és ezzel párhuzamosan a Pécsi Egyházmegye főpásztora, Udvardy György püspök is áldását adta a munkára. Az Egyház szigorúan szabályozza, hogy milyen típusú zenék szólalhatnak meg a liturgián belül. Liszt Ferenc így fogalmaz: »Tanuljuk meg, hogy minden erőnket összeszedve igyekezzünk mélyebb barázdát húzni, mint amilyen a nap divatja.« A történelem során javarészt sikerült a divatzenéket a templom falain kívül tartani, tehát a szent zene alapértékeit megőrizni. Jelenleg én magam is ezen az »őrzésen« fáradozom, egyedül a hagyományokon alapuló, azokra épülő újító folyamatokban hiszek. Az egyházi és világi stílus elkülönítése, és az utóbbi teljes kizárása az első lépcső, amely lelki értelemben véve védelmet biztosít a hívek számára” – fogalmazott a művész.

Kovács Szilárd elsősorban aktív egyházzenészeknek és kántoroknak szánja munkáját, de úgy véli, az utánpótlás nevelésében is hasznosíthatók a művek. „Eddigi tapasztalataim alapján a Laudate Dominum minden képzési szinten képes anyagot nyújtani a hangszertanuláshoz, az alapfokútól a felsőfokú orgonatudást igénylő darabok széles spektrumát vonultatja fel.”

Ezen linken hat feldolgozás hallgatható meg a Laudate Dominumból.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria