Válogatás a Szent István Könyvhét ünnepi kiadványaiból

Kultúra – 2017. május 21., vasárnap | 12:01

A Szent István Társulat idén huszonötödik alkalommal rendezi meg a keresztény szellemiségű könyvkiadók seregszemléjét május 22. és 27. között.

A pesti Ferenciek terén naponta harminckét könyvkiadó közel nyolcezer kiadvánnyal, köztük hetvenhat újdonsággal és kedvezményes akciókkal várja az olvasókat. Az alábbiakban néhány kötetre hívjuk fel olvasóink figyelmét.

Szent István Társulat

Szuromi Szabolcs Anzelm: Az Egyházi intézményrendszer története

A kinyilatkoztatásból levezetett és az ősegyházban jelen lévő – íratlan – normák rövid idő elteltével írott jogszabályokban kerültek meghatározásra. Mindez kialakította az intézményes kereteket – kánonokat, konstitúciókat, életszabályokat –, amelyek őrizték a Krisztustól kapott feladatot. Az idei Szent István Könyvhéten Stephanus-díjban részesülő szerző kötetében ezt a doktrinális és diszciplináris fejlődést követi nyomon az egyháztörténelem egyes korszakaiban. 

Pierre Riché: Oktatás és művelődés a barbár Nyugaton – 6–8. század

Igazi klasszikus művet vehet kezébe az olvasó, amely időtálló, páratlan a modern történetírásban. A késő antikvitás korát dokumentálja precízen és izgalmasan az idei Szent István Könyvhéten Stephanus-díjban részesülő szerző, bemutatva, hogyan lesz az antik iskolából középkori egyetem, hogyan veszi át a rétor helyét a püspök, és hogyan válnak a barbárok a klasszikus kultúra tömegfogyasztóivá. A kötetet Ádám Anikó és Sághy Marianne fordította. 

Joseph-Marie Verlinde: A tiltott tapasztalat

A szerző a hinduizmus és a buddhizmus különféle meditációs technikáinak beavatottjaként és beavatójaként ráébred a lényeges és feloldhatatlan különbségre a kereszténység és a keleti filozófiák között. Hosszú tisztulási és tanulási időszakot követően végül pap s örökfogadalmas szerzetes lett. Könyvében az apró árnyalatokat tiszteletben tartva, egyszerű szóhasználattal elemzi a nagy keleti bölcsességeket, és Krisztus igazságával veti össze azokat. A könyvet fordította: Karsai Nóra. 

Emmerick Anna Katalin: A Szent Szűz Mária élete

A látomásokban Jézus Krisztus édesanyjának élete elevenedik meg előttünk, de nemcsak Mária lép elénk, hanem hitvese, Szent József is, és mindenekelőtt a nagy, szerteágazó rokonág mind Szent József, mind Mária oldaláról. A kötetet Clemens Brentano szerkesztette, aki Katalin írnoka volt. A könyv tartalmazza az ő előszavát és Katalinról írt életrajzát is.

Magyar Kurír – Új Ember kiadványok

Szent Charbel, a teljesség zarándoka – Korabeli tanúságtételek alapján

Szent Charbel különös élete minden emberi logikát meghaladva csodálkozást ébreszt és kérdéseket vet fel bennünk. Ez a férfi elhagyta a világot, hogy annak az Istennek szentelje magát, aki mindent jelentett számára. Charbel Krisztus szeretetétől izzott, s ezért képes volt közbenjárni nála, és csodákat tenni a nevében. 

Versegi Beáta Mária: Lehetőségek – A kiégésen innen és túl

Éljük életünket, tesszük dolgunkat, egy ponton azonban úgy érezhetjük, hogy elfogyott a fizikai és pszichikai energiánk. A szerző saját tapasztalatait megosztva segít megérteni a kiégés okait, és mutatja meg a kivezető út lehetőségeit. 

Szomjoltók társasága – Művészinterjúk az Új Ember másfél évtizedéből

A hazai és a nemzetközi kulturális élet élvonalát képviselő írók, költők, énekesek, színészek, filmesek vallanak pályafutásuk-hivatásuk nagy pillanatai mellett hétköznapjaikról, hitükről vagy épp gondolatébresztő, „provokáló” kétségeikről. Messzire mutató szellemi kalandok Czesław Miłosztól Ljudmila Ulickajáig, Jevgenyij Nyeszterenkótól Marton Éváig, Zubin Mehtától Kocsis Zoltánig, Törőcsik Maritól Nagy Ervinig, Andrzej Wajdától Szász Jánosig.

Mindszenty Alapítvány

Kovács Gergely: Szentek és boldogok igazolt csodái

A boldoggá- és szenttéavatási eljárások okleveles szakértője húsz csoda pontos és részletes leírását adja közre, amely remélhetőleg sokaknak lehetővé teszi majd, hogy hitükben és vallásukban megerősödjenek, és bátran merjenek isteni segítséget kérve imáikban megszólítani olyanokat, akik a megdicsőült egyház tagjai, és közbenjárnak értünk. 

Szent Gellért Kiadó

Sík Sándor: Ének minden emberhez

A piarista pap költő verseinek bő válogatása, amely minden napra egy-egy olyan költeményt kínál olvasásra, elmélkedésre, amely az adott nap hangulatát meghatározhatja. 

Vigilia Kiadó

Villányi László: Voltaképpen

A győri Műhely folyóirat főszerkesztőjének esszéi és vallomásai, amelyek rávilágítanak költői világának genezisére és alakulására, az őt ért irodalmi-filozófiai hatásokra, a költészet mibenlétéről alkotott esztétikai elgondolásaira. 

Bernhard Meuser – Nils Baer: YOUCAT Kézikönyv a bérmakurzushoz

A bérmálásra készülők számára a fiatalok nyelvén és stílusában mutatja be hitünk alapjait, sok-sok érdekes képpel és illusztrációval, játékos ötlettel. A könyvet Lukács József fordította.

Nils Baer: YOUCAT Kézikönyv a bérmakurzushoz

A bérmakönyvhöz készült részletes tanári kézikönyv teológiai magyarázattal, ötletekkel, segédanyagokkal, óravázlatokkal. Fordította: Kerényi Dénes. 

Jel Kiadó

Joseph Ratzinger – XVI. Benedek pápa: Végidő

Legjelentősebb teológiai művében Joseph Ratzinger tisztázza a halált, a lélek halhatatlanságát, a feltámadást és az örök életet érintő kérdéseket. A kötet Török Csaba fordításában lát napvilágot.

Erkölcsteológiai tanulmányok 18

Milyen a ferences gazda(g)ság? Áldozhatnak-e az újraházasodottak Ferenc pápa szerint? A gyónás Luthernél és a mai gyakorlatban. Mint mond az ökológus a Laudato si enciklikáról? Aktuális erkölcsteológiai kérdésekről olvashatunk hagyományos katolikus keresztény alapokra építve. 

Verbum Kiadó

Gagyi Katinka: Sarlóvágások és kalapácsütések Krisztus keresztjén

A kötet a Székelyudvarhelyi Főesperesi Kerület egyházközségeinek a kommunizmus idején megélt helyzetét dolgozza fel. A szerző 2005 és 2009 között folytatott kutatásokat a témában, Marton József egyháztörténész professzor vezetésével. 

Éghajlat Kiadó

Olofsson Placid: Élet és imádság

A kiadó négy évvel ezelőtt adta közre Placid atya rövid gondolatait az életről és az imádságról. Ezt egészítették ki most néhány idetartozó írásával. Az akkor leírtakon viszont nem változtattak, mert, bár az évek haladnak, sorainak időszerűsége múlhatatlan. 

Jezsuita Kiadó

Thomas Esposito: A tűz levelei

A könyv címzettjei híres személyiségek: Audrey Hepburntól Albert Einsteinig közel húsz neves ember, de a szerző igen szellemes levelet írt a Facebookhoz is. Összességében fiatalokhoz szóló, izgalmas vallomásoknak is beillő olvasmány. 

Harmat Kiadó

Francine Rivers: Skarlátvörös fonal

Sierra Madrid idillnek látszó élete egy szempillantás alatt darabokra hullik, amikor férje Los Angelesbe költözteti a családot, hogy elvállaljon egy új állást. A sérelmekkel és bizonytalansággal teli időszak alatt Sierrához kerül egyik felmenője naplója, a könyvnek megsárgult lapjain pedig nem várt vigaszra és megoldásra talál. 

Fotó: Merényi Zita; evangélikus.hu; fogyazstok.hu; eke.hu; cultura.hu

Bodnár Dániel/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria