Videoikon-stációk – a modern kor ecsetjével készült keresztút

Kultúra – 2017. március 22., szerda | 18:00

Mátrai Erik festő, képzőművész videotechnikával megjelenített keresztútja a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Répáshuta Kisboldogasszony-templomában látható a nagyböjt idején.


A művészek évszázadok óta sokszor választják témául Jézus földi életének utolsó szakaszát, a keresztút ábrázolását. Sokan és sokféleképpen megörökítették már ezeket a drámai eseményeket. A Bükk hegységben fekvő Répáshuta 2014-ben felszentelt új templomában szokatlan, a világon talán egyedülálló megjelenítési módját láthatjuk Krisztus szenvedéstörténetének.

Mátrai Erik festő, képzőművész, a falu szülötte korunk videotechnikájával jelenítette meg a keresztutat. A tizennégy stáció eseményei 50-60 másodpercben külön-külön elevenednek meg, majd ismétlődnek a mozgóképeken. A művész már 2006 óta alkot hasonló technikával. Így ábrázolta például Jézus vízen járását, Szent Ferenc beszélgetését a madarakkal, Urunk színeváltozását és az angyali üdvözlet bibliai jelenetét.


Egy olasz galériatulajdonos figyelt fel a szokatlan alkotásokra, és az ő kérésére készítette el a művész a videoikonokból álló keresztutat, amelyet 2007-ben mutattak be Rómában, a Bergamaschi-templomban. A kiállítás bezárása után a római műgyűjtő XVI. Benedek pápának ajándékozta az alkotást. A keresztút jeleneteinek egy másik példánya látható most a nagyböjti időszakban Répáshuta római katolikus templomában. A művész szándéka, hogy szülőfalujának véglegesen odaajándékozza – saját szavaival élve – „a modern kor ecsetjével” készült alkotását.

Forrás és fotó: Fojtán László

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria