Virtuálisan is látogatható lesz a temesvári székesegyház

2019. február 5., kedd | 19:29

Mint arról korábban beszámoltunk, január 28-án megkezdődött a temesvári Szent György-székesegyház felújítása. Temesvár legjelentősebb barokk épületének nemsokára saját honlapot is készítenek, melyen virtuálisan is meg lehet majd látogatni a templomot.

A 18. században épült temesvári katedrális története során először esik át teljes körű felújításon. A tervek szerint 2020-ban adják át az újra teljes pompájában ragyogó székesegyházat, amelyet egy több mint 16 millió lej értékű európai uniós pályázati alapból restaurálnak.

Elsőként leszerelik a fából készült díszeket és szobrokat, az oltárokat, festményeket, a kovácsoltvas elemeket, a padokat – amelyeket elszállítanak, és restaurátorok újítanak fel. Ezt követően elkezdődik a kőpadlózat felszedése és a templomépület teljes felújítása. A festményeket helyben, a sekrestyében restaurálják a szakemberek; a fából készült szobrokat és díszítőelemeket újraaranyozzák. A felújítást követően az egész templombelső világosabb lesz. A kőpadló hiányzó és töredezett részeinek pótlására ugyanabból a németországi kőbányából hoznak köveket, ahonnan az 1700-as években, a székesegyház építésekor, sőt, padlófűtést is telepítenek.

Évente mintegy 19 ezer látogatója van a Szent György-székesegyháznak. A felújítás után még többre számítanak. A barokk katedrálist – a munkálatok után – saját weboldalán virtuálisan is meg lehet majd látogatni. A testi fogyatékkal élők egy speciális oldalbejáraton keresztül látogathatják majd a megújult templomot. Megnyitják majd a templom kriptáját is, ahol az egyházmegye püspökei és a kanonokok nyugszanak, többek között Szentkláray Jenő kanonok, a csanádi székeskáptalan nagyprépostja.

Forrás és fotó: Pataki Zoltán/Romkat.ro

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kultúra
Vezető híreink – olvasta már?
michael-blume-isten-kegyelmebol-hatalmunk-van-arra-hogy-atalakitsuk-vilagot
Michael A. Blume: „Isten kegyelméből hatalmunk van arra, hogy átalakítsuk a világot”

Magyarország apostoli nunciusát kérdeztük a húsvét misztériumáról és személyes tapasztalatairól.

2019. április 21., vasárnap
ferenc-papa-urbi-et-orbi-uzenete-husvet-vasarnapjan-az-elet-ura-ne-talaljon-minket-kozonyosnek
Ferenc pápa Urbi et Orbi üzenete húsvét vasárnapján: Az élet Ura ne találjon minket közönyösnek!

Április 21-én, húsvétvasárnap Urbi et Orbi üzenetében Ferenc pápa arról beszélt, hogy a feltámadt Krisztus nem hagyja magukra azokat, akiket próbatétel, fájdalom sújt. Imádkozott a Srí Lanka-i merényletek áldozataiért.

2019. április 21., vasárnap
Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle