Xantus Géza erdélyi templomfestő alkotásaiból nyílik kiállítás Budapesten

Kultúra – 2018. május 2., szerda | 11:29

Xantus Géza erdélyi festőművész alkotásait mutatja be „A végtelen felé” című kiállítás, amelyet május 2-án nyitnak meg a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

A május 23-ig látható tárlaton sok más mű mellett az Apokalypsis – A négy lovas, Lebegés és Fénysugár című festményeket mutatják be.

Xantus Géza alkotásai megtalálhatóak Magyarország és Erdély számos templomában, egyházi épületében, többek között a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia budapesti kápolnájában, a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumban, az avas-déli plébániatemplomban, a szatmárnémeti Szent Család-templomban, a csíkszeredai Szent Ágoston-templomban, a kolozsvári Szent István-templomban, a kisjenői plébániatemplomban, valamint a szegedi Jézus Szíve templomban. Az erdélyi művész készítette a szatmárnémeti római katolikus püspöki palota helyreállításának belsőépítészeti terveit és a gyimesi kálvária bronz domborműsorozatát.

Számos egyéni és csoportos kiállításon mutatta be műveit. Több külföldi kiállításon díjazták – 2003-ban a Premio Internationale Beato Angelico-díjat vette át.

Xantus Géza 1958-ban született Csíkszeredában. 1982 és 1986 között kezdte el művészeti tanulmányait; mestere Beczásy Antal volt. 1995-ben a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán szerzett diplomát; 2003-ban a római Academia di Belle Arti festészeti karán végzett – mestere Nunzio Solendo volt. A csíkszeredai Studio 9 művészcsoportosulás egyik alapító tagja; emellett tagja a rotterdami Continental Art Egyesületnek, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének (MAOE), a Román Képzőművészek Szövetségének (UAPR) és a Barabás Miklós Céhnek (BMC).

Forrás: MTI

Fotó: Hír.ma

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria