Ahol otthon vagy – Megjelent Hári Ildikó és Mustó Péter új könyve

2017. december 8. péntek 14:26

Hári Ildikó iskolanővér és Mustó Péter jezsuita december 6-án rendhagyó könyvbemutatót tartott a Párbeszéd Házában. Megjelent ugyanis az „Ahol otthon vagy” című új kötetük, amely immár a harmadik közös munkájuk. A bemutatót Tábori Kálmán, a könyvet gondozó Jezsuita Kiadó vezetője moderálta.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Könyvet írni és olvasni egyaránt „kockázatos” tevékenység, mondta Hári Ildikó. A szavak ugyanis megváltoztathatnak, akár írod, akár olvasod őket. Amin benne a legnagyobbat változtatott az Ahol otthon vagy írása, az a valósághoz való viszony volt. Ráébredt ugyanis, hogy érdemes a valóságot megszeretnie, ahelyett, hogy mindig kontrollálni akarná. Elfogadni olyannak, amilyen, és nem lehasítani róla, ami nyugtalanítja. Bizalmat szavazni annak az Istennek, akitől kaptuk. A valóságban találni meg az Istent. Kimondani: „Ez az én életem, ez az én Istenem.”

Ildikó át lelkigyakorlatokon vett részt nálam, és – noha ez az előadónak először nemigen tetszett – jegyzetelte, amit mondott – folytatja Mustó Péter. Aztán a jegyzetek alapján elkezdtek dolgozni a könyvön. Az első két nap általában vitákkal telt, a harmadikon viszont már írni is tudtak. Egyetlen olyan mondatot sem írtak le, amelyben nem értettek egyet.

A könyv címe arra utal, hogy az otthon több, mint egy ember. Egy anyukának például a férje és a gyermekei azt válaszolták, amikor megkérdezte tőlük, hol vannak otthon: „Ott, ahol te vagy.” Egy 1956-ban Svájcba szakadt asszony azt a címet adta a könyvének, hogy Magyarország a hazám, Svájc az otthonom. Otthont egy idegen országban is teremthetünk magunknak. Péter ismert egy szerzetesnőt, aki a muszlim Indonéziába kivándorolt kínaiak gyermeke volt, de megkeresztelkedett, és előbb Dél-Amerikában, majd Svájcban talált otthonra, talált rá önmagára. Ha tőlünk különböző emberekkel találkozunk, elszenvedjük mások másságát: szokásait, véleményeit, a különbségünkből adódó konfliktusokat, magunkat is csak akkor ismerjük meg igazán. Mustó Péter is a szerzőtársával folytatott viták révén értette meg jobban önmagát, és azt, mit gondol Istenről. A tőlünk különböző emberekkel kiegészítjük egymást, és egymás otthonai lehetünk, ha megszeretjük azokat, akik idegenek számunkra.

A jezsuita Mustó Pétert az elöljárói előbb-utóbb mindig elküldték onnét, ahol megszeretett lenni, és ezt fájdalommal élte meg. A meditációban, a lelkében azonban bárhol volt, otthon – mert Istennel kapcsolatban lehetett. Tábori Kálmán kérdésére ezt a gondolatot fűzte tovább Hári Ildikó. Mustó Péter egyik kedvenc szerzője, François Cheng szerint lelkünk az épség hordozója bennünk, amely mindig megtart bennünket, és rácáfol minden kilátástalanságra: „a zokogásban könnyülés”, „a gondokban nyugalom”. A lélek a jó mag, amely mindig meg tud újulni, amely örül, hogy él, és tudja: akkor is öröm élni, ha időnként szenvednünk kell.

Tábori Kálmán megjegyezte: ez a könyv mintha a komfortzónánkon kívülre akarna bennünket vezetni. Brutálisan őszinte, míg a hit és a hívő ember gyakran próbálja a tökéletesség álarcát magára ölteni. Mustó Péter válaszként a legszemélyesebb megérintődés, megilletődés példáit sorolta az életéből: gyermekkori roráték, karácsonyok, húsvétok, úrnapi körmenetek élményét. Mert amikor személyesen megérintődöm, akkor vagyok igazán vallásos. Olyankor ugyanis felteszem a kérdést: mi köze ehhez Istennek? És a kérdés fontosabb, mint a válasz.

Jézus a titokzatos Istenre mutat, akit senki sem látott, akit még megnevezni sem igazán lehet, aki mindnyájunkban és minden élőben jelen van: nem csak a jókban, nem csak a hívőkben. Jézus elküldte a Szentlelket, aki háborúkban és a bűnözők tanyáin is jelen van. Jézus nem ítél, hanem gyógyít, és megadja a lehetőséget a változásra.

„Tudjuk, mi a fontos, mégis szem elől tévesztjük. Illúzió, hogy magától működik, ami jó, fontos, szükséges. Csak az fog működni, amit gyakorlunk, rendszeressé teszünk – kötötte a jelenlévők lelkére Hári Ildikó. Amint Oida Josi, Mustó Péter másik kedvenc szerzője írja: csak az változtat meg, amit ismétlődően végzek, csak az unalmon túl nyílnak számunkra új terek. Simone Weil figyelmeztet: lelkünk irtózik az igazi odafigyeléstől. „Ezért fogadjuk meg Péter tanácsát: ha nem megy az ima, imádkozz tovább.”

Mustó Péter zárszavában egy nehéz helyzetű családról beszélt, akikhez rendszeresen eljár, mert segíteni szeretne nekik, de sem ő, sem senki más nem tudja megoldani a gondjaikat, és ők sem a magukéit. „Mennyire tudom őket Istenre bízni, tőle kérni a megoldást? Ráhagyatkozni? Igazán elhinni, hogy ő mindenhol működik, senkit sem hagy magára?” – kérdezi, és elgondolkodva tekint maga elé.

Fotó: Merényi Zita

Kiss Péter/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-az-volt-az-elso-imank-amikor-szuletesunkkor-felsirtunk
Ferenc pápa: Az volt az első imánk, amikor születésünkkor felsírtunk!

December 12-én a Szentatya folytatta az Úr imájáról múlt héten megkezdett katekézissorozatát. Arra buzdított, hogy gyermeki merészséggel szólítsuk meg Istent, tekintsük őt apánknak, ne féljünk tőle, mert az imádkozás által már el is kezdődik gyógyulásunk és szabadításunk.

18:03
a-szenzacion-tul-ferenc-papa-szerzetessegrol-szolo-uj-konyvenek-nem-csak-homoszexualitas-temaja
A szenzáción túl: Ferenc pápa szerzetességről szóló új könyvének nem csak a homoszexualitás a témája

„A hivatás ereje – A megszentelt élet ma” címmel jelent meg december elején több világnyelven Ferenc pápa új interjúkötete, amelyet Fernando Prado, a klaretiánusok spanyol könyvkiadójának vezetője készített a Szentatyával. A kötet ismertetése után részleteket közlünk belőle, magyar fordításban.

2018. december 11. kedd
Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 12.

Mai evangélium – 2018. december 12.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 11,28–30

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle