100 éves Ariberta nővér, aki 62 éven át szolgált a pápák mellett

2019. február 27., szerda | 17:29

A lengyel Niedziela képes hetilapban február 21-én jelent meg egy riport, amelyben a százéves Ariberta ferences nővér (Iride Burzio) elmeséli az életét, benne azt a több mint hat évtizedet, melyet a pápák raktárosaként és ruhatárosaként szolgált, XII. Piusztól egészen XVI. Benedekig.

A 20. század elején a Vatikánban gobelin-restaurátorműhelyt hoztak létre, amelyet 1926-ban rábíztak a Szűz Máriáról nevezett ferences missziós nővérekre. A rend tagjai eleinte bejártak a Vatikánba, de 1930 nyarán XI. Piusz pápa kérésére hét nővér a Vatikánba költözött, és a Szent Anna-plébániatemplom mögötti épületben alakítottak ki egy kis kolostort számukra. A pápa 1931. február 6-án meg is látogatta őket, megcsodálta a műhelyüket és ügyességüket.

XII. Piusz pápasága során a világháború után, 1945-ben egy új fiatal ferences nővér érkezett hozzájuk, Iride Burzio, Ariberta nővér. Az Apostoli Palota földszintjén a pápa magánraktárában kezdte meg szolgálatát, majd tovább folytatta tevékenységét XXIII. János, VI. Pál, I. és főleg II. János Pál pápasága alatt, akinek 27 éven át szolgált; még XVI. Benedek pápa első két évében is aktív volt, egészen 2007-ig, amikor 88 éves korában visszavonult, de búcsúzásakor személyesen köszönthette még Benedek pápát. 62 évet töltött egyhuzamban a pápák szolgálatában, ami önmagában szép világrekord. „Nyugdíjba” vonulásakor rendje Velence-közeli házába, Borgo Saccóba költözött, ahol most nővértársai köszöntötték századik születésnapján.

A lengyel Niedziela hetilap újságírója a vatikáni kezdetekről kérdezte először, a beszélgetés részletét közöljük.

– Alig múltam 23 éves a noviciátusom után, amikor a rendem a Vatikánba küldött, hogy az ottani közösségünkben dolgozzam. XII. Piusz pápa ideje volt ez, amikor Pasqualina Lehnert nővér volt a titkárnője. Én a pápa raktárában dolgoztam, ami Pasqualina nővér idejében valóságos karitászközpont lett. A háború utáni években nagyon sok szegény ember kopogtatott a Szentatya ajtaján. Sok jótevő pedig a pápára hagyott egy sereg adományt, ami aztán a szegényekhez került.

– XXIII. Jánosra hogy emlékezik vissza?

– XXIII. János pápa rögtön megválasztása után találkozott a vatikáni alkalmazottakkal. Amikor megtudta, milyen keveset keresnek az alkalmazottak, azonnal felemelte a fizetésüket. Bennünket arra kért, hogy ruhákból és élelmiszerből készítsünk csomagokat azoknak a családoknak, ahol négynél több gyermeket neveltek.

– Egyszer azt mondta VI. Pálról, hogy ő a kedvenc pápája. Miért?

– Azért, mert az én kislánykoromban ő volt a püspök Milánóban. Aztán itt a raktárban dolgozva még jobban megismertem. Nagyon finom, tapintatos ember volt. Egyszer meghívott bennünket egy szentmisére a magánkápolnájába, és így köszönte meg azt a miseruhát, amelyet papszentelése 50. évfordulójára készítettünk. (Ezt a báránymotívumos miseruhát használta II. János Pál pápa szolgálata kezdetén). Egyenként, személyesen köszöntött bennünket, és azt kérte, hogy továbbra is csak az Úrra gondoljunk, anélkül hogy túlterhelnénk magunkat a munkával.

– Akkoriban önök készítették a raktárban a pápa miseruháit is?

– Igen, sok más munkánk mellett az volt a dolgunk, hogy méretre készítsük a Szentatya liturgikus ruháit. Kézzel varrtuk, hímeztük, némelyik egészen mestermunka! Emlékszem, a híres Lello Scorzelli szobrász készített rajzokat nekünk, és azok mintájára készítettük a miseruhákat II. János Pál számára is.

– Ön 27 éven át szolgált II. János Pál pápának, aki oly sokat utazott és milliókat vonzott a Vatikánba…

– Nagyon sok embert fogadott, és a hívek rengeteg ajándékot hoztak neki, főként a szerdai általános kihallgatásra: gyerekrajzoktól kezdve kamionnyi kalácsig a szegények számára vagy takarók százaitól kezdve az egészen értékes ajándékokig, melyek a Vatikáni Múzeumba kerültek. A mi feladatunk volt – a pápa és az államtitkárság titkáraival egységben –, hogy rendszerezzük és szortírozzuk ezeket az ajándékokat.

– A pápai utak kapcsán mi volt a teendőjük?

– Az egyik legkényesebb feladat éppen az ajándékcsomagok elkészítése volt; két rendtársammal együtt foglalkoztunk vele. Ahová utazott, mindig sok rózsafüzért, pápamedált vagy drága kelyheket, miseruhákat csomagoltunk be, amelyeket aztán a pápa a helyszínen odaajándékozott.

– És az utolsó évek XVI. Benedek pápával…?

– Igen, ő az utolsó pápa, akit még személyesen ismertem. A vatikáni szolgálatom végén, 2007 októberében kihallgatáson fogadott azokkal a lengyel nővérekkel együtt, akik 2001 óta velem dolgoztak a raktárban. Azóta is abban a kiváltságban részesülök, hogy a titkárán és egy neki segítő nővéren keresztül kapcsolatban maradhatok vele.

– Ön betöltötte a századik életévét…

– Mindenekelőtt az Urat dicsérem, aki mindig megsegített engem az életemben. Most már csak arra az életre gondolok, ami mellette, vele lesz.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

19:24
a-keresztenyseg-hetkoznapokban-dol-el-interju-szilvasy-laszlo-uj-piarista-tartomanyfonokkel
A kereszténység a hétköznapokban dől el – Interjú Szilvásy László új piarista tartományfőnökkel

A Piarista Rend Magyar Tartományának káptalanja Szilvásy Lászlót, a tartomány ökonómusát választotta tartományfőnökké márciusban. Hogyan tölti be hivatását az egyén, a szerzetesközösség, az iskola életében? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről beszélgettünk a provinciálissal.

19:59
Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle