107. születésnapját ünnepelte a világ legidősebb szalézi szerzetese

2018. március 6. kedd 13:05

Giuseppe Berno szalézi szerzetes február 24-én ünnepelte 107. születésnapját. Berno atya 89 évig misszionáriusként szolgált Venezuelában, ebből 86 évet örökfogadalmas szerzetesként, nyolcvan évet pedig papként.

Giuseppe Berno 1911-ben született a venetói Riesében, Szent X. Piusz pápa szülőfalujában, keresztnevét is a pápa – Giuseppe Sarto – után kapta. „Bepinek hívják majd, mint a pápát, mert azt akarom, hogy a fiam olyan pap legyen, mint ő” – mondta édesanyja. Valóban, Giuseppe pap lett, szalézi szerzetes, és néhány napja ünnepelte 107. születésnapját. Ő a Szalézi Szent Ferenc Társasága legidősebb tagja.

Legnanóban kezdte el a felkészülést a szerzetesi életre, a noviciátust Trentóban végezte el. Első szerzetesi fogadalmát 1929. szeptember 1-jén tette le Estében. Ugyanebben az évben, mindössze tizennyolc évesen kérte, hogy misszionáriusként küldjék Venezuelába. Ez az ország lett a második hazája.

Örökfogadalmát 1932. szeptember 11-én tette le, 1937-ben diakónussá, majd 1938. október 30-án, Krisztus király ünnepén pappá szentelték. 1961-ben, ötvenéves korában meghívta az Amazonas és a Felső-Orinoco vidékének akkori apostoli vikáriusa, Segundo García püspök, hogy misszionáriusként dolgozzon a térségben. A meghívást azonnal és feltétel nélkül elfogadta.

Az első hét évet Puerto Ayacuchóban töltötte, majd két társával elindult Venezuela felderítetlen erdeibe, és húsz évig megszakítás nélkül szolgálta az ott élő közösségeket. Térképeket készített a Felső-Orinoco vidékéről, tanulmányozta az őslakosok nyelveit és kultúráját. 1987-ben, hetvenhat éves korában visszatért Puerto Ayacuchóba, 1990-től 2009-ig a főplébánián dolgozott, majd századik életévéhez közeledve Caracasba költözött.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-koszonom-hogy-hazajohettem-osei-szulofalujaba-latogatott-michael-august-blume
„Köszönöm, hogy hazajöhettem!” – Ősei szülőfalujába látogatott Michael August Blume

Michael August Blume-mal, hazánk apostoli nunciusával és Veres András győri megyéspüspökkel, az MKPK elnökével ünnepelte az öröm vasárnapját Himod hívő népe és mindazok, akik a rábaközi faluba érkeztek december 16-án, advent harmadik vasárnapján.

2018. december 16. vasárnap
eljunk-ugy-hogy-annak-isten-is-oruljon-pal-feri-atya-az-oromrol
Éljünk úgy, hogy annak Isten is örüljön – Pál Feri atya az örömről

Pál Feri katolikus pappal, mentálhigiénés szakemberrel az örömről beszélgettünk a Gaudete vasárnap apropóján.

2018. december 16. vasárnap
Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle