150 éve szentelték föl a szalézi főtemplomot, a torinói Segítő Szűz Mária-bazilikát

2018. június 9. szombat, 15:07

Június 9-én ünnepli a szalézi család a torinói Segítő Szűz Mária-bazilika, a szalézi rend főtemploma felszentelésének 150. évfordulóját.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az építkezést 1868-ban fejezték be, a bazilikát ugyanazon év június 9-én az akkori torinói érsek, Alexandre Riccardi szentelte fel. A torinói oratóriumok gyermekei mellett jelen voltak a mirabellói és lanzói oratoristák is, akik Giovanni Cagliero irányítása alatt részt vettek a zenei szolgálatban; a liturgikus szolgálatban segédkező ministránsokat Giuseppe Bongiovanni irányította.


A hosszú előkészítő ünnepségsorozat után a 2018. június 9-i ünnepi szentmisét Renato Boccardo, Spoleto érseke mutatta be. Spoleto érsekének jelenléte nem véletlen, mint Guido Errico, a valdoccói Keresztények Segítsége szalézi szerzetesi közösség igazgatója elmagyarázza: Bosco Szent János az oratórium fiataljainak beszélt lelkesedéséről és öröméről az umbriai Spoletóban történt csodálatos eseményekkel kapcsolatban, amelyek Máriához kötődnek.

Don Bosco úgy érezte, a cím, amellyel az umbriai város érseke, Mons. Arnaldi a Szűz Mária-képet megtisztelte (Auxilium Christianorum – vagyis Keresztények Segítsége), különleges összhangban van vele, és kijelentette az első szaléziak egyikének, Giovanni Caglierónak: „Eddig ünnepéllyel és pompával ünnepeltük a Szeplőtelen Szűz ünnepét, és ezen a napon kezdődtek az első ünnepi oratóriumok. De a Szűzanya azt akarja, hogy a Keresztények Segítsége címen tiszteljük őt: olyan szomorú idők járnak, hogy szükségünk van arra, hogy a Boldogságos Szűz segítsen nekünk a keresztény hit megőrzésében.”

A szalézi közösség helyénvalónak látta – folytatta Errico atya –, hogy meghívja annak a spoletói főpásztor utódját, aki annak idején a fiatalok szentjének, Don Boscónak a bazilika nevét javasolta, a Szűz Máriáról 1845-ben álmodott, jól ismert álom után.

A szentmisén koncelebrált számos más pappal együtt Ángel Fernandez Artime, Don Bosco tizedik utóda képviseletében Stefano Martoglio, a mediterrán szalézi térség tanácsosa is.


Az évfordulóra egy bronzból készült, ezüsttel és arany levelekkel díszített gyertyatartót adományoztak a bazilikának, amelyet a szentélyben helyeznek el, és amely Ettore Marinelli szobrász munkája. A műtárgy Maurizio Scandurra újságíró és Cristiano Bilucaglia mérnök adománya, akik a Campane Marinelli Pápai Öntőműveknél rendelték, hálából az Úrnak és a Segítő Szűz Máriának. A mű a hívő közösség összetartásának jeleként a gránátalma témáját mutatja be, Cristian Besso, a bazilika igazgatója javaslatára, hangsúlyozva az egység és a megosztás mély üzenetét.

Forrás: Szaléziak.hu

Fotó: Infoans.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
bunbanat-vatikanban-tulsagosan-onelegultek-voltunk-hogy-szembenezzunk-egyhazunk-sotet-oldalaval
Bűnbánat a Vatikánban – Túlságosan önelégültek voltunk, hogy szembenézzünk Egyházunk sötét oldalával

Február 21 és 24. között a kiskorúak védelméről szóló négynapos tanácskozást tartanak a Vatikánban. Február 23-án este a kiskorúak védelméről szóló püspöki tanácskozás résztvevői bűnbánati liturgián vettek részt, amelyen a ghánai püspöki konferencia elnöke, Philip Naameh érsek mondott szentbeszédet.

2019. február 23. szombat
a-pajzs-megerosit-es-felvertez-szabo-ferenc-sj-kapta-iden-parma-fidei-hit-pajzsa-dijat
A pajzs megerősít és felvértez – Szabó Ferenc SJ kapta idén a Parma fidei – Hit pajzsa díjat

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából a Parma fidei – Hit pajzsa díjat idén Szabó Ferenc SJ kapta. A tizennyolcadik alkalommal megrendezett díjátadót február 23-án tartották Budapesten, a jezsuiták Párbeszéd Háza dísztermében. Az eseményen Erdő Péter bíboros is részt vett.

2019. február 23. szombat