2015-ben lesz Don Bosco születésének bicentenáriuma

Megszentelt élet – 2014. június 2., hétfő | 14:29

Don Bosco születésének 2015-ös bicentenáriumára a szalézi világ igen gazdag rendezvény- és eseménysorozattal készül világszinten és egyes tartományok szintjén egyaránt. A várható eseményekről a szaléziak.hu nyomán számolunk be.


A Szalézi Társaság egészére vonatkozó, már előre megtervezett eseményeknek főleg Torino, Castelnuovo Don Bosco és Róma szolgál majd helyszínéül. 2014. augusztus 16-án rendezik meg a bicentenárium megnyitását Colle Don Boscón, szeptember 28-án misszionárius csoportok indulnak Torinóból. A római Salesianumban november 19. és 23. között nemzetközi történelmi kongresszust rendeznek. 2015. január 15-18-ig ugyanitt zajlanak majd a szalézi család lelkiségi napjai. Rómában, a Pápai Szalézi Egyetemen 2015. március 19. és 21. között nemzetközi pedagógia kongresszust tartanak. 2015. május 21. és 25. között kerül sor a szalézi püspökök találkozójára Torinóban, jövő augusztus 6. és 9. között ugyanott kerül sor a Nemzetközi Segítő Szűz Mária Kongresszusra. 2015. augusztus 11. és 16. között rendezik meg a Szalézi Ifjúsági Mozgalom Don Bosco 2015 találkozóját Torinóban és Colle Don Boscón. A bicentenárium 2015. augusztus 16-án zárul Colle Don Boscón.

Cesare Nosiglia torinói érsek bejelentette, hogy Don Bosco születésének kétszáz éves megemlékezése alkalmából a torinói lepel 45 napig lesz látható húsvét és a bicentenáriumi ünnepségek befejezése között. Az érsek kifejtette, azért esett a választása erre az időszakra, mert a húsvéti idő az Úr halálát és feltámadását tükrözi. A hívők számára a lepel, ami halotti lepel volt, nagyon hatásosan tanúsítja az élet Urának győzelmét.

Ferenc pápát is meghívták Torinóba a jubileum kapcsán, amelyet a Szentatya elfogadott, de látogatásának pontos dátuma még nincs kitűzve. A torinói főpásztor biztos benne, hogy a pápa imádkozni fog a torinói lepel előtt és lerója tiszteletét Bosco Szent János előtt.

A bicentenáriumi év idején, május 1-től október 31-ig kerül sor az Expo 2015-re Milánóban, melynek témája a fenntartható fejlődés lesz: „Táplálva a bolygót, energiát az élethez”. A globális jelentőségű eseményen a Szalézi Társaságnak a világ különböző részeiről érkező tagjai harminc programmal vesznek részt. Ez lehetőséget ad arra, hogy rávilágítsanak az oktatással kapcsolatos kérdésekre, amelyek részét képezik a szalézi rend kötelezettségvállalásának: az oktatás fejlesztése, a globális állampolgárság, az önkéntesség és az oktatási és az emberi jogok. Lehetőség nyílik arra is, hogy az EXPO témáját oktatási szempontból közelítsék meg: a test táplálása, az elme táplálása, az élet táplálása és a bolygó táplálása.

A jubileumi évben számos helyi eseményt szerveznek a különböző országokban, ahol a Szalézi Társaság Don Bosco stílusában részt vesz az oktatási és megelőző tevékenységekben. Ezek zömmel a fiatalokat, laikusokat és a szalézi családot érintik. Olaszországban, akár Magyarországon, a nagyobb városokban egymással összehangolva tervezik az eseményeket.

Az ünneplés hivatalosan 2015. január 24-én, szombaton veszi kezdetét Olaszországban, Szalézi Szent Ferenc, a Szalézi Társaság védőszentjének ünnepén.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria