Hatszáz nővér halála után is segít az Alzheimer-betegeken

2018. március 1. csütörtök 19:57

A Miasszonyunkról Nevezett Iskolanővérek minnesotai közösségének segítségével kulcsfontosságú összefüggéseket fedeztek fel a kutatók, melyek hozzájárulnak az egészséges agyműködés megőrzéséhez, a demencia megelőzéséhez.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Harminc évvel ezelőtt hatszáz szerzetesnővér, mindannyian 75 évesek vagy annál idősebbek, beleegyeztek, hogy részt vegyenek egy tudományos kutatásban, hogy ezáltal segítsék az öregedéssel és különösen az Alzheimer-kórral kapcsolatos tudás fejlődését – számol be az Aleteia katolikus portál. A minnesotai Mankatóban élő iskolanővérek többek között abba egyeztek bele, hogy agyukat felajánlják haláluk után tudományos vizsgálat céljaira – így még elhunytuk után is segíthetnek másoknak.

Az 1833-as alapítású rendből 1847-ben érkeztek az első nővérek Észak-Amerikába, hogy a német bevándorlók gyermekeit tanítsák. Mankatóban 1865-ben kezdték meg az oktatást a helyi katolikus családok kérésére; az itt található Jótanács Oktatási Központban (Good Counsel Learning Center) ma a nővérek elsősorban korrepetálást, személyre szabott együtt tanulást vállalnak; gyerekek, fiatalok és felnőttek olvasás- és íráskészségét, nyelvtudását, matematikai ismereteit egyaránt fejlesztik. Külön programot hoztak létre a menekültek oktatására: elsősorban angolt tanítanak, de gyakorlati tudnivalókkal is támogatják a menekült asszonyokat; házhoz mennek azokhoz, akik nem tudnak közlekedni, vagy családtagjaikat gondozzák.

A népesség elöregedésével az is együtt jár, hogy egyre többen szenvednek Alzheimer-kórban: világszerte mintegy 44 millióan. A nővérek hozzájárulása azért is volt rendkívül nagy jelentőségű, mivel hasonló korúak, hasonló életmódot folytatnak, hasonlóan étkeznek, azonos az életállapotuk, hasonló a hátterük – mindez tökéletes résztvevőkké tette őket, vizsgálatukból kulcsfontosságú következtetéseket lehetett levonni.

A CNN hírügynökség egy videójában Sanjay Gupta orvos beszélget Rita Schwalbe SSND nővérrel a kutatásról („The Nun Study”). A szerzetesnővér elmondja, amikor feltették a kérdést nekik, hogy vállalják-e a részvételt, egyikük így felelt: „Persze, hogy beleegyezem, mire lenne jó, ha az agyam is ott lenne két méter mélyen a föld alatt?”

A hatszáz nővért érintő vizsgálatból láthatóvá váltak a fizikai különbségek a demenciában szenvedő és az egészséges agy között. Az iskolanővérek emellett azzal is segítették a kutatást, hogy rendelkezésre bocsátották az önéletrajzukat, melyeket a rendbe való belépéskor kellett elkezdeniük, s egész életükben frissítettek.

A kutatók az írások révén további következtetéseket vonhattak le; világosan látszott az összefüggés a komplex nyelvtani szerkezetek és összetett elképzelések megfogalmazása és a demencia között. Aki mindig is bonyolultabb nyelvtani szerkezeteket használt és összetett elgondolásokat fejezett ki írásban, az jóval kisebb eséllyel szenvedett demenciától későbbi éveiben. A vizsgálat eredményei létfontosságúak hosszú távú mentális egészségünk megőrzése szempontjából; mint Rita nővér említi: olyan aprónak tűnő dolgok, mint például a gyerekek szókincsének fejlesztése kulcsszerepet játszhatnak későbbi életminőségük szempontjából.

Forrás: Aleteia.org; GCLearningCenter.org; SSNDCentralPacific.org

Fotó: GCLearningCenter.org; SSNDCentralPacific.org

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-koszonom-hogy-hazajohettem-osei-szulofalujaba-latogatott-michael-august-blume
„Köszönöm, hogy hazajöhettem!” – Ősei szülőfalujába látogatott Michael August Blume

Michael August Blume-mal, hazánk apostoli nunciusával és Veres András győri megyéspüspökkel, az MKPK elnökével ünnepelte az öröm vasárnapját Himod hívő népe és mindazok, akik a rábaközi faluba érkeztek december 16-án, advent harmadik vasárnapján.

2018. december 16. vasárnap
eljunk-ugy-hogy-annak-isten-is-oruljon-pal-feri-atya-az-oromrol
Éljünk úgy, hogy annak Isten is örüljön – Pál Feri atya az örömről

Pál Feri katolikus pappal, mentálhigiénés szakemberrel az örömről beszélgettünk a Gaudete vasárnap apropóján.

2018. december 16. vasárnap
Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle