A böjt célja valójában… – Nagyböjti Facebook-kampányt indítottak a bakonybéli bencések

2019. március 8., péntek | 15:41

A bakonybéli Szent Mauríciusz-monostor közössége március 6-án, hamvazószerdán ismét Facebook-kampányt indított, mellyel a böjtölésben és a húsvéti készülődésben szeretnék segíteni a híveket és – ahogy a bencés szerzetesek fogalmaztak – a „net népét”.

„Kibújt az első hóvirág Bakonybélben, kezdődik a nagyböjti időszak” – írták a kampányt elindító posztban a bencés szerzetesek. A bakonybéli monostor közösségi oldalán a nagyböjt során többek között inspiráló gondolatokat, böjti recepteket tesznek közzé, sőt még a testet megtisztító bencés termékekről is olvashatunk majd a #NagyböjtBakonybélben jelzésű posztokban.

Március 8-án például Baán Izsák testvér gondolatait tették közzé: „A böjtölés célja, hogy az ember felfedezze, hogy függőségi viszonyban van, hogy étel nélkül képtelen élni, hogy bár sokszor azt gondolja, nincs előtte lehetetlen, valójában léte ebben a világban törékeny és sebezhető.

A böjt célja valójában az, hogy felfedezzük, nem vagyunk képesek böjtölni. A böjt célja, hogy az ember emberségének tudatában kiáltson az Istenhez, hogy tudjuk, porból lettünk, és visszatérünk a porba, mert mindaddig, amíg isteneknek képzeljük magunkat, nem valósulhat meg a vele való kiengesztelődés.

Az Istennek nincs szüksége a mi böjtünkre, mert Krisztusban már kiengesztelt magával mindent, s az ő érdemei miatt elnyertük az ő tetszését. Mégis örül a mi böjtünknek, mert általa alázatossá válva képesek vagyunk befogadni az életünkbe ezt az ajándékot.

S éppen ezért lehet a keresztények böjtje örömteli, mert abban a tudatban böjtölhetünk, hogy a bocsánatot, az Isten szeretetét nem kell és nem is lehet kiérdemelnünk, hanem böjtünkkel magunkat készíthetjük fel arra, hogy a negyvennapos tanulási idő alatt egyre inkább képessé váljunk együttműködni az Isten kegyelmével.”

A nagyböjti kampány a Szent Mauríciusz-monostor Facebook-oldalán követhető.

Forrás és fotó: Szent Mauríciusz-monostor Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
csiksomlyoi-papalatogatas-elkeszultek-szektorbeosztasok-kiosztottak-belepoket
Csíksomlyói pápalátogatás – Elkészültek a szektorbeosztások, kiosztották a belépőket

A jegyek kézbesítésével a csíksomlyói pápalátogatásra regisztráltak számára immár az is egyértelművé vált, hogy ki honnan követheti a csíksomlyói nyeregben a Ferenc pápa által június elsején celebrált szentmisét. A Gyulafehérvári Főegyházmegye rövid összefoglalóját adjuk közre.

2019. május 23., csütörtök
-ne-borongjunk-regi-dicsosegunkon-hanem-most-akarjunk-megterni-papi-zarandoklat-mariagyudon
„Ne borongjunk a »régi dicsőségünkön«, hanem most akarjunk megtérni” – Papi zarándoklat Máriagyűdön

Május 21-én búcsún vett részt a Pécsi Egyházmegye papsága Máriagyűdön. Udvardy György megyéspüspök meghívására Varga László kaposvári főpásztor tartott előadást.

2019. május 23., csütörtök