A Boldogasszony Iskolanővérek megválasztották nemzetközi vezetőségüket

2017. november 8. szerda 15:16

Szeptember 26. és október 24. között az Egyesült Államokban negyvenöt nővér gyűlt össze a világ harminc országát magában foglaló tíz rendtartományból, hogy megtartsák 24. általános káptalanjukat. A Boldogasszony Iskolanővérek részletes sajtóközleményben adtak tájékoztatást vezetőikről és terveikről.

A Maryland állambeli Marriottsville Bon Secours lelkigyakorlatos és konferencia-központja adott otthont a tanácskozásnak, melynek célja az volt, hogy a küldöttek megválasszák az új általános tanácsot és megfogalmazzák a kongregáció irányvonalát a következő hat évre.

A Boldogasszony Iskolanővérek hatévente rendeznek általános káptalant, melyen választott és hivatalból jelen levő tagok vesznek részt a kongregáció minden rendtartományából. Az idei káptalan témája ez volt: Bizalom és bátorság. Kevéssel is megelégedve, örömmel áldozzuk egész életünket azért az egységért, amelyért Jézus Krisztus küldetett.

A magyar tartományt – melyhez öt szolgálati terület tartozik országhatáron belül, továbbá egy Erdélyben és kettő a Vajdaságban – Lobmayer M. Judit tartományfőnöknő, illetve Gazdag M. Gemma és Ulrik M. Monika nővér képviselte. Tolmácsként kísérte őket Németh M. Luca nővér és Koppány Emese.


Az új általános tanács

A káptalan Roxanne Schares nővért választotta meg általános főnöknőnek. Munkája során öt választott tanácstaggal működik együtt: Inês Camiran nővér, általános tanácsos és egyben az általános főnöknő helyettese; valamint Carolyn Anyega, Julianne Lattner M. Martina Radež és Kathleen Storms nővérek, általános tanácsosok.

Az újonnan megválasztott tanácstagok 2018. január 20-án, beiktatásukkor kezdik meg hatéves hivatali idejüket Rómában.

Roxanne Schares nővér, az újonnan megválasztott tartományfőnöknő a tizenkettedik utóda lesz Jézusról nevezett Boldog Gerhardinger Mária Teréziának, a Boldogasszony Iskolanővérek alapítójának. Roxanne nővér jelenleg Kenyában, Nairobiban él, és az ideiglenes fogadalmasok, más néven junior nővérek képzőjeként szolgál az öt országot, Gambiát, Sierra Leonét, Ghánát, Kenyát és Nigériát magában foglaló afrikai tartományban. Korábban hét éven át vezette a noviciátusi képzést, tíz éven keresztül dolgozott együtt az afrikai jezsuita menekültszolgálattal, 2007 és 2015 között pedig a kongregáció nemzetközi Shalom hálózatának koordinátoraként működött az iskolanővérek római generalátusában. Roxanne nővér az Egyesült Államokban, a Minnesota állambeli Mankatóban lépett be a rendbe, 1972-ben tett fogadalmat. 1982-ben ment missziósként Kenyába; ma az afrikai tartomány tagja.

Inês Camiran nővér, az általános főnöknő leendő helyettese brazíliai születésű. Másodszor választották meg általános tanácsosnak, és ez alkalommal a legfőbb rendi elöljáró helyettesének is. Korábban tanárként és jelöltmesternőként szolgált, később tartományfőnöknő lett az akkor még önálló São Paulo-i tartomány élén. 1985-ben São Paulóban, Brazíliában tett fogadalmat.

Carolyn Anyega nővér, leendő általános tanácsos a Notre Dame-középiskola igazgatónője Ghánában, Sunyani városában. Kenyában született. 2005-ben kapott megbízatást, hogy Ghánában megalakítsa a sunyani nővérközösséget és tanítson a helyi középiskolában. Korábban több oktatási intézményben is tanított és volt igazgató, Kelet- és Nyugat-Afrikában egyaránt; szolgált hivatásgondozóként, jelöltmesternőként és juniormesternőként. 1997-ben tett fogadalmat Nairobiban.

Julianne Lattner nővér, leendő általános tanácsos jelenleg Kanadában facilitátorként működik együtt különböző szerzetesközösségekkel és hazatérő szerzetesi misszionáriuscsoportokkal. Szolgált juniormesternőként az afrikai tartományban, posztulánsmesternőként Kenyában és novícia-mesternőként az egykori tartományközi noviciátusban az Egyesült Államokban. Mint az egykori kanadai tartomány tanácsosa szolgált a tartományhoz kapcsolódó szolgálati területeken: Bolíviában, Peruban és Angliában is. 1966-ban Kanadában tett fogadalmat.

Kathleen Storms nővér, leendő általános tanácsos az Our Lady of the Prairie lelkigyakorlatos központ vezetője az Egyesült Államokban, az Iowa állambeli Wheatlandben. Korábban általános- és középiskolában is tanított; volt novícia-mesternő az egykori mankatói tartományban; dolgozott vezetőként az érseki hivatásgondozó irodában a Minnesota állambeli St. Paulban; társigazgatója volt Mankatóban a Boldogasszony Iskolanővérek Földünk Lelkiségéért Központjának (SSND Center for Earth Spirituality); és tanácsosként szolgált az egykori mankatói tartományban. 1966-ban tett fogadalmat.

M. Martina Radež nővér, leendő általános tanácsos a szlovén tartomány tagja. Jelenleg az Ilirska Bistrica-i közösség házfőnöke, és a Terézia anyáról elnevezett lelkigyakorlatos házban dolgozik ugyanitt. Korábban három cikluson át volt a tartományi tanács tagja, valamint a jelöltek, posztulánsok és junior nővérek képzésével foglalkozott. Noviciátusát a bajor tartományban töltötte, Németországban. Münchenben tette első fogadalmát 1980-ban.


A kongregáció jövőbeli irányvonala

Az új irányvonal a káptalant megelőző és a teljes kongregációt bevonó tanácskozás, valamint a rendi gyűlés során zajló intenzív dialógus és imádságos reflexió eredménye. Nemzetközi honlapjukon is megosztják majd, amint az összes fordítás elkészült. Az újonnan megválasztott általános tanács vezetésével viszi véghez a kongregáció azt a Lélek által inspirált irányvonalat, melyet a káptalani tagok meghatároztak.

„Ez a káptalan és a jövőbeli irányvonalunk meghatározása szeretetből fakadt, olyan szeretetből, mely örömmel és hálásan adja oda mindenét – mondta Roxanne nővér. – Ebben a szellemben, alapítónk, Boldog Gerhardinger Terézia szellemében és a Szentlélek ereje által elköteleztük magunkat és az egész kongregációt, hogy követjük azt az irányt, melyet Isten mutatott meg nekünk, és megéljük azt, amire ez az irányvonal és a káptalan határozatai hívnak bennünket, hogy legyünk és tegyünk – szeretetből, mely odaadja mindenét.”

A Boldogasszony Iskolanővérek nemzetközi szerzetesközösség, több mint kétezer-ötszáz nővérrel harminc országban. Küldetésüket, hogy elmélyítsék a közösséget Istennel és a nemzetek között, a nevelés szolgálata által élik meg. Pedagógiájukat az a világszemlélet hatja át, hogy az emberek átformálása által megváltoztatható a világ. A kongregáció, melyet 1833. október 24-én alapított Jézusról nevezett Boldog Mária Terézia Gerhardinger, idén lépett közös történetük 185. esztendejébe.

További információk olvashatók a kongregáció nemzetközi honlapján: www.gerhardinger.org. A magyar tartomány oldala: www.iskolanoverek.hu.

Forrás és fotó: Boldogasszony Iskolanővérek

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
otszazan-az-egymilliobol-rozsafuzert-imadkozo-gyermekek-tanusagtetele-szolnokon
Ötszázan az egymillióból – Rózsafüzért imádkozó gyermekek tanúságtétele Szolnokon

A Magyar Katolikus Egyház is csatlakozott a kezdeményezéshez, amelynek keretében október 18-án világszerte gyermekek imádkozzák együtt a rózsafüzért a világ egységéért és békéjéért. Az „Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért” imalánc egyik hazai helyszínére, Szolnokra látogattunk.

2018. október 18. csütörtök
ujabb-vilagmeretu-szentsegimadasra-hivnak-krisztus-kiraly-founnepenek-eloestejen
Újabb világméretű szentségimádásra hívnak Krisztus Király főünnepének előestéjén

Egyórás szentségimádásra hívnak Krisztus Király főünnepének előestéjén, november 24-én, szombaton a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve az esemény szervezői.

2018. október 18. csütörtök