A kárpátaljai Nagyszőlősre látogatott a Ferences Alapítvány

2018. május 4. péntek, 12:48

Április 10-én és 11-én, Dobszay Benedek provinciális kárpátaljai vizitációjának alkalmával a Ferences Alapítvány munkatársai is ellátogattak azokra a magyar ferences rendtartományhoz kapcsolódó helyekre, amelyek fenntartásában az alapítvány is részt vállal.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A Ferences Alapítvány tevékenységei közé tartozik a kárpátaljai rászorulók támogatása: a beérkező adományoknak köszönhetően a Nagyszőlősön élő ferences szerzeteseken keresztül nyújt folyamatos segítséget az itt és a környező falvakban élőknek.

A ferencesek, korábbi elűzetésük után, 1989-ben tértek vissza Kárpátaljára, és azóta folyamatos jelenlétükkel, lelkipásztori és egyéb munkával szolgálják az itt élőket. A Nagyszőlősön található ferences rendházban jelenleg öten élnek: Egyed és Márió testvér, Ámosz és Lehel atya, valamint a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány korábbi provinciálisa, Magyar Gergely. A testvérek Nagyszőlős és a környező települések lelki életének megszervezői, vezetői: felnőtteknek és gyermekeknek tartanak hittanórákat és szerveznek közösségi programokat, de az idősebb korosztálynak is számos lehetőséget kínálnak minőségi időtöltésre, legyen szó filmestről vagy bibliaóráról.

Dobszay Benedek és a Ferences Alapítvány munkatársai nagyszőlősi látogatásuk során elsőként a város temetőjéhez tartozó kápolnát és ravatalozót látogatták meg. Magyar Gergely elmondta, hogy a szovjet időkben ez a kis templom volt az egyetlen hely, ahol a helyi római katolikusok összegyűlhettek imádkozni, így ez számukra különleges értéket képvisel. A kápolna mostanáig elhanyagolt állapotban volt, felújítását tavaly kezdték meg, mellé pedig egy jól felszerelt modern ravatalozó épül. Az építkezést várhatóan őszre fejezik be.

A Ferences Mária Misszionárius Nővérek Társulatának tagjai 2017-ben hagyták el Nagyszőlőst, házuk a ferencesekhez került. Következő helyszínként ezt a házat tekintették meg a látogatók. A jelenleg hat-hét fő befogadására alkalmas épület, amely néhány éve átalakításon esett át, számos lehetőséget kínál; jól felszerelt, és kápolna is található benne. Jelenleg még döntés alatt áll, hogy a testvérek milyen tevékenységet fognak ebben a házban végezni.

A következő helyszínen Biszinger Betti, a nagyszőlősi Katolikus Karitász ügyintézője és a plébánia adminisztrációs vezetője fogadta a látogatókat a plébánián, amely a Karitászhoz tartozó segélyek átadásának egyik helyszíne. A segélyek elbírálásában egy négyfős bizottság dönt. A fiatal családosok havonta, az idősebbek vagy egyedül élők pedig háromhavonta kapnak tartós élelmiszerekből álló csomagot. Ez utóbbira jelenleg kilencvenen jogosultak, és 45 olyan család van, akik minden hónapban kapnak segélyt. Egy csomag értéke nagyjából a helyi nyugdíj összegének a huszonöt százaléka. Emellé sokan gyógyszertámogatást is kapnak, amelynek rendszere egy hitelesítő cédulával működik. A beteg neve, a kért gyógyszer megnevezése és ára van feltüntetve a kuponokon.

„Ezt a kártyát a központban található egyik gyógyszertárban lehet beváltani – mutatja be a gyógyszertámogatás működését Biszinger Betti. – A cédula ellenében ingyen kapja meg mindenki a gyógyszert. A gyógyszertárral kéthetente számolunk el, ekkor fizetem ki a beváltott kuponokat. A műtétek és a sürgős kezelések költségeire is innen kaphatnak segítséget a helyi lakosok, ugyanis itt a kórházban az akut ellátás előtt rögtön fizetni kell. Minden ellátáshoz szükséges eszközt hoznunk kell magunkkal, és azonnal pénzt kell tenni az asztalra. Amíg ez nincs meg, addig műtétet sem végeznek, de ha valaki egy ilyen esetben hozzánk fordul, akkor annak tudunk segíteni.”

A plébánián tárolják a ruhaadományokat is, akinek szükséges, az évszakonként eljöhet ide, és megfelelő öltözetet kaphat. Továbbhaladva, a plébánia épületében két kisebb hittanterem, valamint egy nagyobb, filmnézésre alkalmas helyiség található. A plébániához kapcsolódó nagyobb közösségi eseményeket, beszélgetéseket itt szokták megtartani. Végül egy kisebb könyvtár is tartozik a plébániához.

A város két római katolikus temploma a Kapisztrán Szent János-kolostortemplom, valamint a plébániatemplom. „Ide nagyon sokan járnak misére, a templom minden vasárnap telve van, és a templomkert kapuja mindig nyitva áll, hogy bárki bejöhessen sétálni ide” – mondta Magyar Gergely.

A látogatók ezt követően a a nagyszőlősi ferences kolostor egykori épületét nézték meg. A hatalmas épület, amely negyven fő befogadására alkalmas, lelkigyakorlatoknak és különféle találkozóknak ad helyet egész évben. Az épületben igényesen kialakított szobák és mellékhelyiségek, ebédlő, valamint egy konferenciaterem van. Az itt található konyha felszerelését is a közelmúltban bővítették a nemrég megszűnt, a pécsi ferencesekhez tartozó étterem eszközeivel.

Az alapítvány munkatársai szerda reggel zsolozsmával egybekötött szentmisén vettek részt, majd a nagyszőlősi szegénykonyhára látogattak, ahol  Német Sándor, a nagyszőlősi Katolikus Karitász vezetője fogadta a csoportot. A kapu előtt már sokan sorakoztak az ételosztásra, bár az csak jóval később kezdődött. A konyha egy – jelenleg is felújítás alatt álló – kétemeletes épület legalsó szintjén található, és közel huszonöt éve biztosít meleg ételt a rászorulóknak mindennap. „Mindenkinek adunk enni, aki eljön érte – mondta el egy hölgy a konyháról. – Általában 60-65 ember érkezik, és nagyjából 160 adagot visznek el. Legtöbbjük az ételt hazaviszi a családnak, néhányan pedig itt fogyasztják el. Ezeknek az embereknek mindennap innen kerül a meleg ebéd az asztalukra. Nekik ez egy biztos pont: nagyon számítanak ránk, és nagyon hálásak is a munkánkért.”

A jelenleg is folyamatban lévő felújítási munkálatokat 2017-ben kezdték meg. Először a konyhát építették át, amely ekkor pár hónapra az itt található egyik melléképületbe költözött át, mivel az ételosztás egy napig sem szünetelhetett.

A nagyobbik ház első szintjén irodák és egy tárgyaló kiépítése van folyamatban, valamint tárolnak is ruhaadományokat. Magyar Gergely elmondta, hogy már egy ideje nem fogadnak ruhákat, mert szerencsére annyira sokan hoznak, hogy mindenkinek jut belőle. Aki öltözékért keresi fel a Karitászt, annak azonnal tudnak segíteni. A telken található másik épületben a hajléktalanok számára szeretnének kialakítani tisztálkodásra alkalmas helyszínt. Német Sándor elmondta, hogy bár szerencsére nincs sok fedél nélküli a városban, mégis fontos lenne, hogy legyen egy hely, ahol meg tudnak fürdeni, vagy esetleg eltölthetnek egy-egy éjszakát. A közeljövőben a kerítés felújítása lesz esedékes, amelyre érkeznek a támogatások, valamint a kertben gyümölcsfákat és más termő növényeket szeretnének ültetni, amelyeknek a termése szintén az étkeztetés rendszerébe lenne becsatornázva.

A telek bejárása után megtekintették az itt található irodát, ahol éppen a vetőmagok kiosztását szervezték. „Minden családnak küldünk egy vetőmagokkal teli csomagot – tette hozzá Német Sándor. – Ez is egy módja a támogatásnak. Nagyon sok mindent kapunk Magyarországról – ezeket a vetőmagokat is –, az onnan érkező segítségben mindig bízhatunk.”

A szegénykonyha megtekintése után a látogatók ismét Nagyszőlős belvárosába tartottak, ahol a magyar óvodát és a Szent Teréz Rehabilitációs Otthont látogatták meg. A Katolikus Egyház a helyi önkormányzattól kapott egy nagyobb területet a rajta található négy kisebb házzal, hogy itt magyar óvodát létesítsenek. Az óvoda két épületében jelenleg három nagy csoport van, amelyek közül az egyik a bölcsődés korosztályt fogadja, egy másik épületben a konyha és a mosoda működik. Az óvodát hamarosan bővítik majd, és egy nagy közös épületbe fognak költözni a csoportok, valamint közös konyhát és irodát fognak kialakítani.

A telken található legnagyobb épületben egy rehabilitációs központot hoztak létre, ahol különböző testi és szellemi fogyatékkal élő gyerekekkel foglalkoznak. Az intézmény bejárós rendszerű: minden reggel egy kisbusz szedi össze a gyerekeket, akár a környező falvakról is, és délután a szülők viszik haza őket. Helyi viszonylatban ez a központ hatalmas lehetőség az érintett családok számára. A központban két nagyobb termet alakítottak ki játékra, egy tanteremben pedig általános iskolai oktatást folytatnak a gyerekek képességeihez igazítva. „Korán indul a nap a központban. A gyerekek, jelenleg kilencen, már fél hétkor itt vannak, először a tanárnő foglalkozik velük, és egy kis tanulás után együtt töltjük a napot. Igyekszünk fejleszteni a gyerekek szociális képességeit, valamint próbáljuk rávezetni őket arra, hogy megtanulják ellátni magukat. Ma is már játszottunk kicsit, gyakoroltuk a kézmosást és a tisztálkodást. A mi feladatunk, azt hiszem, arról szól, hogy ezek a gyerekek érezzék: a szüleiken kívül is vannak olyan emberek, akik szeretik őket, törődnek velük” – mutatta be a központ napirendjét vezetője,  Jackánics Magdolna.

Forrás: Varga Mónika/Ferences Alapítvány; Ferences Sajtóközpont

Fotó: Ferences Sajtóközpont

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
pro-cultura-hungarica-dijat-kapott-bojte-csaba
Pro Cultura Hungarica díjat kapott Böjte Csaba

A magyar kultúra ápolását, a közösségépítést és a nemzeti identitás megőrzését elismerő díjakat, köztük Böjte Csabának Pro Cultura Hungarica díjat adtak át a magyar kultúra napján, január 22-én a budapesti Hagyományok Házában.

09:51
zenari-biboros-budapesten-keresztenyek-irgalmas-szamaritanusok-sziriai-foldi-pokolban
Zenari bíboros Budapesten: A keresztények irgalmas szamaritánusok a szíriai földi pokolban

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép, különösen a gyermekek szenvedéseiről. Bemutatták a magyar kormány által támogatott kórházi programot is, amely a szegények kezelését teszi lehetővé.

2019. január 22. kedd